Aki még nem oltatta be magát, minél előbb kérje az oltást! – áll Freund Tamásnak, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnökének a koronavírus-járvány negyedik hullámával és a harmadik oltás szükségességével kapcsolatos állásfoglalásában, amelyet pénteken juttatott el az MTI-hez.

Kopogtat a negyedik hullám, visszatérhet a védettségi igazolvány használata?
Fotó: MTI/Illyés Tibor

A Magyar Tudományos Akadémia elnökeként szakértők szakmai véleménye alapján javaslatokkal kívánom segíteni Magyarország kormányának, szakembereinek és állampolgárainak a felkészülését a negyedik hullámra és megküzdését a Covid-19-járvánnyal

- írta Freund Tamás, az MTA elnöke a nyilatkozában, mivel Magyarországon is emelkedik a koronavírus delta variánsával fertőzöttek száma.

Freund Tamás nyilatkozatát azzal kezdte, hogy a védőoltások a járvány elleni védekezés legfontosabb eszközei, "jelen tudásunk szerint" hatásosak és biztonságosak, komoly mellékhatások előfordulásának gyakorisága igen alacsony, különösen a Covid-19 életet veszélyeztető és egészségkárosító hatásaival összevetve – írja a napi.hu.

A világ számos országából érkező beszámolók szerint a negyedik hullám során kórházba vagy lélegeztetőgépre került betegek csaknem 90 százaléka az oltatlanok közül kerül ki. 

Harmadik oltás jelenleg azoknak javasolt, akiknek a szervezetében nem mutatható ki ellenanyag. Ennek vizsgálata kiemelten fontos a 60 év felettiek, az immunhiányos vagy csökkent immunitást okozó kórképekben szenvedő betegek és a fertőzésnek fokozottan kitett – például egészségügyben dolgozó, közszolgálatot ellátó – állampolgárok esetében

- tette hozzá az akadémia vezetője.

Mivel ismertté vált, hogy a fiatalabbak körében is előfordulnak súlyos, esetenként hosszú távú károsodást okozó Covid-19-kórképek, ennek a kérdésnek fokozott figyelmet kell szentelni. Egyetértünk az iskolákban elindított oltási kampánnyal, és azt támogatjuk

- áll a dokumentumban.

Az akadémia elnöke azt javasolja a kormánynak:

mindent tegyen meg annak érdekében, hogy minél több magyar állampolgár megkapja az engedélyezett vakcinák megfelelő adagjait, és így sikerüljön a járvány következő hullámát megelőzni.

Ennek érdekében szerinte érdemes megfontolni a "kötelező, az oltási hajlandóságot erősen csökkentő regisztráció eltörlését", az oltások széles körű beadási lehetőségének bővítését, az oltások ajánlásában és beadásában dolgozó orvosok lehetőség szerinti tehermentesítését, továbbá a veszélyeztetettek, idősek antitestszint-mérésének lehetővé tételét állami támogatással.

Javasolja az elzárt, gyakran szegénységgel küzdő településeken az oltásban való részvétel támogatási lehetőségeinek feltárását és bevezetését, valamint annak vizsgálatát, hogy mi az oka a vakcina visszautasításának, illetve, milyen területi, szociális és gazdasági egyenlőtlenségek vannak az átoltottságban, és ez alapján megtervezett intézkedések végrehajtását.

Az akadémia elnöke szerint érdemes továbbá a kormánynak megfontolnia a védettségi igazolvány és a maszkviselés előírását a nagyobb tömeget vagy fokozottan érzékeny populációt fogadó, elsősorban zárt terű események látogatásához, amint a járványhelyzet alakulása indokolttá teszi.

Ez már több európai országban újra gyakorlat, ideértve az éttermek látogatását is

- figyelmeztetett az akadémia elnöke.

Az akadémia a miniszterelnöktől felkérést kapott

egy poszt-Covid-stratégia, továbbá egy hosszú távú általános pandémiás terv kidolgozására, amire a kormány az MTA bázisköltségvetésében 2022-től jelentős forrást biztosít

- közölte az elnök, aki az álhírek veszélyei is felhívta a figyelmet.

Közölte, hogy az akadémia határozottan állást foglal a főleg a közösségi médiában terjedő, hamis, tudománytalan információk ellen, amelyek elbizonytalanítják az oltásra jelentkezőket.

Bár a védőoltások nem jelentenek százszázalékos védelmet, és előfordulhatnak mellékhatások is, így ezek folyamatos és nyilvános követése kiemelt jelentőségű feladat, ám ez csak szigorú, transzparens tudományos módszertannal végezve szolgálja a lakosság és a népegészségügy érdekeit. Ma már több százmillió beadott védőoltás követése bizonyítja, hogy a vakcinák hatékonyan védenek a megbetegedéssel szemben, és az eddig ismert, esetenként agresszíven fertőző variánsok – például a delta – esetében is jelentősen mérsékelik a megbetegedés súlyosságát

- írta Feund.

Forrás: napi.hu
Címlapkép: MTI/Illyés Tibor

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
netto hazudik ez az ostoba állat..nem a tudása hanem orbán miatt ő az elnök
Namely
Már háromszor belehaltam, így érthető, hogy szinte az ajtón kopogtat a negyedik hullám: tuti belehalok ebbe ezúttal is.

(cry)
Béla333
Végre már, hogy a Tudományos Akadémia is beállt a nyalafinta maffiatagok csapatába. Legalábbis a főnök...
magyar1
Védettségi igazolvány? Mitől véd meg? A vírustól nem.
Nessy
Negyedik hullám? Ugyan már! A kormány most indít kilenchetes, országos koncertsorozatot, ami ingyenes lesz! Azaz tömeges. Néha eltünödik az ember, hogy a kormány nem a járványra játszik? Biztos van valami célja vele.Amilyen aljas már az egész színtársulat, számukra az emberek élete, egészsége semmit nem jelent. Csak a pénz és hatalom a lényeg!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.