Története egyik legjobb eredményét produkálta a német SPD a Bundestag-választáson, míg a CDU-CSU pártszövetség a leggyengébb eredményét hozta össze. Egyelőre mindkét nagy párt kormányzásra készül, de abban megegyeztek, hogy karácsonyig mindenképpen kormányt alakítanak. A mérleg nyelve a Zöldek és a liberális FDP lehet.

A Telex cikke szerint a vasárnapi Bundestag-választás után az eredmények 100 százalékos feldolgozottsága mellett a következőképp alakultak a szavazati arányok:

SPD: 25,7%

CDU / CSU: 24,1%

Zöldek: 14,8%

FDP: 11,5%

AfD: 10,3%

Die Linke (A baloldal): 4,9%

Nyertek a szocdemek Németországban, karácsonyra kormányt akarnak alakítani

Olaf Scholz német alkancellár, pénzügyminiszter, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kancellárjelöltje (b3) támogatóinak integet a párt berlini eredményváró rendezvényén a német szövetségi parlamenti választás estéjén, 2021. szeptember 26-án.

Fotó, címlapkép: MTI/EPA/Getty pool/Maja Hitij

A cikk szerint a legnagyobb javítást a Zöldek hoztak, akik a 2017-es Bundestag-választáson elért eredményükhöz képest 6 százalékpontot nőttek. 

Az MTI vasárnap késő esti híre szerint a Német Szociáldemokrata Párt (SPD), és a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetsége is kormányalakításra készül Németországban, és mindkét politikai erő legkésőbb karácsonyra lezárná a folyamatot – mondták a pártok vezetői vasárnap este, a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után.

A ZDF országos köztelevízió által szervezett pártvezetői fórumon Olaf Scholz SPD-s kancellárjelölt és a CDU/CSU jelöltje, Armin Laschet egyaránt megerősítette, hogy a következő szövetségi kormány vezetője akar lenni, és nem kívánja folytatni a nagykoalíciót, a CDU/CSU és az SPD 2013-ban kezdett közös kormányzását.

Mindketten a Zöldekkel és a liberális Szabad Demokrata Párttal (FDP) kívánnak együttműködni.

Christian Lindner, az FDP elnöke kijelentette, hogy mivel pártja és a Zöldek programja között vannak a legnagyobb eltérések, ezért először nekik kell megállapodniuk arról, hogy miként kormányozhatnak együtt. Ez azért is jó megoldás lenne, mert éppen a liberálisok és a Zöldek küzdöttek leginkább a fennálló viszonyok megváltoztatásáért, a CDU/CSU és az SPD pedig kormányon volt az utóbbi években.

Annalena Baerbock, a Zöldek társelnöke és kancellárjelöltje egyetértett a javaslattal. Hangsúlyozta, hogy a következő kormányt alkotó pártoknak nem a programok közötti átfedések minimumára, a "legkisebb közös többszörösre" kell építeniük az együttműködést, hanem arra kell vállalkozniuk, hogy elindítsák Németországot a két évtizeden belül elérendő klímasemlegesség felé.

Christian Lindner rámutatott, hogy a CDU/CSU gyengülésével már egy nagy néppárt sem maradt, a kereszténydemokraták és a szociáldemokraták támogatottsága is 25 százalék körül van, azaz mindenképpen olyan kancellárja lesz Németországnak, akire a választók 75 százaléka nem szavazott.

Ugyanakkor "jó hír", hogy a széleken álló pártok gyengültek, és a társadalom közepét képviselő erők erősödtek a Bundestag-választáson.

Armin Laschet hangsúlyozta, hogy nem kíván lemondani a CDU-elnöki tisztségről, annak ellenére sem, hogy pártja és a bajor testvérpárt szövetsége minden korábbinál gyengébben teljesített, hanem pártelnökként kívánja folytatni a kormányalakítást célzó megbeszéléseket, majd később a koalíciós tárgyalásokat.

Mint mondta, az lesz kancellár, aki többséget tud szervezni maga köré a Bundestagban. Ezért ezzel a kérdéssel kell foglalkozni, és nem a pártokban betöltött tisztségekkel.

Olaf Scholz a szociáldemokraták kormányalakítási szándékát indokolva a többi között kiemelte, hogy az SPD, a Zöldek és az FDP erősödött a választáson, "mások viszont nem".

Azzal kapcsolatban, hogy a kormányalakítás a legutóbbi, 2017-es választás után rekordhosszú ideig, 172 napig tartott, a szociáldemokrata és a kereszténydemokrata jelölt is kiemelte, hogy ezúttal jóval hamarabb, legkésőbb karácsonyig le kell zárni a folyamatot.

Forrás: telex.hu, mti.hu

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

libellle
@verőce21: Na latod igy müködik a demokrácia. ahhoz, hogy kormányt tudjon egy párt alakitani az egyszerü többségre van szüksége 51 %-ra. Ott abban az országban 27 % -os szavazattal 2/3-os többsege van a bohocoknak. Az nem demokrácia.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
verőce21
"...mindenképpen olyan kancellárja lesz Németországnak, akire a választók 75 százaléka nem szavazott." !
Aki Én
@KisTehen: Egyrészt arra utaltam, hogy orbán az ország negyedével kétharmados, másrészt ki nagyobb komcsi nála???
Látom, ezt sem érted.
Picit egysíkúak vagytok, de ez látszólag ki is elégít.
RonaGyuri
Vasárnapi összecsengések

Véget ért a Merkel-korszak és az UCI VB 2021

Izgalmasabban, a vártnál is sokkal izgalmasabban, alakult a hétvége. Eltérő kontextusban, de a vasárnapi német választások és a VB utolsó napja férfi elit verseny vonatkozásában felvethető a kérdés: ki, ki mögé áll be, azaz ki. kit segít?
A tegnapi majd 270km-es verseny befutója után az egyik legérdekesebb comment volt, hogy „Lehet ha Van Aert segít Evenepoelnak több esélyük lett volna.”! A torony magasan legnagyobb esélyesnek kikiáltott (amire ő még rá is tette egy lapáttal) Van Aert, az ITT-ben elcsípett egy II. helyet, de az RR-ben épp hogy befért a 20-ba. A tavalyi világbajnok nagy fölénnyel nyert, pedig a lekisöcsizett Evenepoel rengeteg dolgozott Van Aert-ért.
Mindeközben igen szoros eredmény született a német választásokon. Itt is felmerül – persze utólag – ki, ki-mögé áll be. Talán a legjobb megoldás lehetne (ismét) egy SPD és CDU-CSU koalíciós kormány. De nagy kérdés, hogy Merkel utódai beállnak-e egy SOD-s kancellár mögé! =))
verőce21
"...mindenképpen olyan kancellárja lesz Németországnak, akire a választók 75 százaléka nem szavazott." ! - A németek kezdenek utánozni bennünket!
Orbán sikeres politikája, példaértékű Európa más nemzetei számára is!
Lepényleső
Nekik vélhetően lesz karácsonyra kormányuk,és így karácsonyuk? Nekünk a turkálós gatyánkon lyuk?
csak úgy....
@verőce21: orbánotok egy szégyenfolt magyarországon!
Rockxy
a mérleg nyelve a nép lesz, ha elkergeti az egész bandát a francba.
nálunk is.
libellle
@verőce21: Na latod igy müködik a demokrácia. ahhoz, hogy kormányt tudjon egy párt alakitani az egyszerü többségre van szüksége 51 %-ra. Ott abban az országban 27 % -os szavazattal 2/3-os többsege van a bohocoknak. Az nem demokrácia.
Aki Én
@KisTehen: ...ezt sem értetted meg.
Titeket elégít ki.
Nagyon termékeny vagy a napokban, de valami egész elképesztő ostobaságokat és semmitmondásokat szórsz ide folyamatosan.
Valami beszédkényszered van? Nem lehetne a nagy számok törvénye alapján, hogy néha valami okosat is szólj?
Aki Én
@verőce21: ,,Orbán sikeres politikája, példaértékű Európa más nemzetei számára is!"

Hogy te milyen realista tudsz lenni... :)
Tetszik az iróniád.
verőce21
@libellle: (22:42) Az nem demokrácia, hanem káosz, ami Németországban kialakulóban van...!

Ebből csak a kívül zöld belül vörös zöldek fognak átmenetileg profitálni, de ebből a káoszból ismét egy diktátor lesz a "kivezető út"!
libellle
@verőce21: Nos, ti már ebben is két lépessel az egész Europai országok elött jártok.
csak úgy....
@verőce21: nos..., nektek már van egy zsebdiktátorotok aki imádja a káoszt, a fejébe is az van,de ha nektek ö a zsáneretek... :)
verőce21
Egy dolog a biztos: Németországnak hamarosan új kancellárja lesz!

De az öreglány az elmúlt 6 évben nem magától lehetett ennyire ökör...
Mindenki emlékezhet még a lehallgatási botrányra, amikor kiderült, hogy a baráti USA lehallgatta az összes nyugati meg ki tudja még milyen politikust... köztük Merkelt is!
Ki emlékszik, volt valami nagy botrány? Mindenki hallgatott mint hal a szatyorba... Tehát az öreglányt megzsarolhatták valamivel amit telefonon mondhatott és ezért volt ennyire kezes, a Soros-féle eszmék felé, hogy a nyílt társadalom milyen jó, pedig 2012 körül volt olyan nyilatkozata, hogy a "multikulti" nem működik...!

Tehát inkább beáldozta Németországot, meg az EU-t is a saját karrierje oltárán...
Szumma szummárum, legalább akkora kárt csinált mint Hitler...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.