Története egyik legjobb eredményét produkálta a német SPD a Bundestag-választáson, míg a CDU-CSU pártszövetség a leggyengébb eredményét hozta össze. Egyelőre mindkét nagy párt kormányzásra készül, de abban megegyeztek, hogy karácsonyig mindenképpen kormányt alakítanak. A mérleg nyelve a Zöldek és a liberális FDP lehet.

A Telex cikke szerint a vasárnapi Bundestag-választás után az eredmények 100 százalékos feldolgozottsága mellett a következőképp alakultak a szavazati arányok:

SPD: 25,7%

CDU / CSU: 24,1%

Zöldek: 14,8%

FDP: 11,5%

AfD: 10,3%

Die Linke (A baloldal): 4,9%

Nyertek a szocdemek Németországban, karácsonyra kormányt akarnak alakítani

Olaf Scholz német alkancellár, pénzügyminiszter, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kancellárjelöltje (b3) támogatóinak integet a párt berlini eredményváró rendezvényén a német szövetségi parlamenti választás estéjén, 2021. szeptember 26-án.

Fotó, címlapkép: MTI/EPA/Getty pool/Maja Hitij

A cikk szerint a legnagyobb javítást a Zöldek hoztak, akik a 2017-es Bundestag-választáson elért eredményükhöz képest 6 százalékpontot nőttek. 

Az MTI vasárnap késő esti híre szerint a Német Szociáldemokrata Párt (SPD), és a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetsége is kormányalakításra készül Németországban, és mindkét politikai erő legkésőbb karácsonyra lezárná a folyamatot – mondták a pártok vezetői vasárnap este, a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után.

A ZDF országos köztelevízió által szervezett pártvezetői fórumon Olaf Scholz SPD-s kancellárjelölt és a CDU/CSU jelöltje, Armin Laschet egyaránt megerősítette, hogy a következő szövetségi kormány vezetője akar lenni, és nem kívánja folytatni a nagykoalíciót, a CDU/CSU és az SPD 2013-ban kezdett közös kormányzását.

Mindketten a Zöldekkel és a liberális Szabad Demokrata Párttal (FDP) kívánnak együttműködni.

Christian Lindner, az FDP elnöke kijelentette, hogy mivel pártja és a Zöldek programja között vannak a legnagyobb eltérések, ezért először nekik kell megállapodniuk arról, hogy miként kormányozhatnak együtt. Ez azért is jó megoldás lenne, mert éppen a liberálisok és a Zöldek küzdöttek leginkább a fennálló viszonyok megváltoztatásáért, a CDU/CSU és az SPD pedig kormányon volt az utóbbi években.

Annalena Baerbock, a Zöldek társelnöke és kancellárjelöltje egyetértett a javaslattal. Hangsúlyozta, hogy a következő kormányt alkotó pártoknak nem a programok közötti átfedések minimumára, a "legkisebb közös többszörösre" kell építeniük az együttműködést, hanem arra kell vállalkozniuk, hogy elindítsák Németországot a két évtizeden belül elérendő klímasemlegesség felé.

Christian Lindner rámutatott, hogy a CDU/CSU gyengülésével már egy nagy néppárt sem maradt, a kereszténydemokraták és a szociáldemokraták támogatottsága is 25 százalék körül van, azaz mindenképpen olyan kancellárja lesz Németországnak, akire a választók 75 százaléka nem szavazott.

Ugyanakkor "jó hír", hogy a széleken álló pártok gyengültek, és a társadalom közepét képviselő erők erősödtek a Bundestag-választáson.

Armin Laschet hangsúlyozta, hogy nem kíván lemondani a CDU-elnöki tisztségről, annak ellenére sem, hogy pártja és a bajor testvérpárt szövetsége minden korábbinál gyengébben teljesített, hanem pártelnökként kívánja folytatni a kormányalakítást célzó megbeszéléseket, majd később a koalíciós tárgyalásokat.

Mint mondta, az lesz kancellár, aki többséget tud szervezni maga köré a Bundestagban. Ezért ezzel a kérdéssel kell foglalkozni, és nem a pártokban betöltött tisztségekkel.

Olaf Scholz a szociáldemokraták kormányalakítási szándékát indokolva a többi között kiemelte, hogy az SPD, a Zöldek és az FDP erősödött a választáson, "mások viszont nem".

Azzal kapcsolatban, hogy a kormányalakítás a legutóbbi, 2017-es választás után rekordhosszú ideig, 172 napig tartott, a szociáldemokrata és a kereszténydemokrata jelölt is kiemelte, hogy ezúttal jóval hamarabb, legkésőbb karácsonyig le kell zárni a folyamatot.

Forrás: telex.hu, mti.hu

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

libellle
@verőce21: Na latod igy müködik a demokrácia. ahhoz, hogy kormányt tudjon egy párt alakitani az egyszerü többségre van szüksége 51 %-ra. Ott abban az országban 27 % -os szavazattal 2/3-os többsege van a bohocoknak. Az nem demokrácia.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Aki Én
@verőce21: ,,Orbán sikeres politikája, példaértékű Európa más nemzetei számára is!"

Hogy te milyen realista tudsz lenni... :)
Tetszik az iróniád.
verőce21
@libellle: (22:42) Az nem demokrácia, hanem káosz, ami Németországban kialakulóban van...!

Ebből csak a kívül zöld belül vörös zöldek fognak átmenetileg profitálni, de ebből a káoszból ismét egy diktátor lesz a "kivezető út"!
libellle
@verőce21: Nos, ti már ebben is két lépessel az egész Europai országok elött jártok.
csak úgy....
@verőce21: nos..., nektek már van egy zsebdiktátorotok aki imádja a káoszt, a fejébe is az van,de ha nektek ö a zsáneretek... :)
verőce21
Egy dolog a biztos: Németországnak hamarosan új kancellárja lesz!

De az öreglány az elmúlt 6 évben nem magától lehetett ennyire ökör...
Mindenki emlékezhet még a lehallgatási botrányra, amikor kiderült, hogy a baráti USA lehallgatta az összes nyugati meg ki tudja még milyen politikust... köztük Merkelt is!
Ki emlékszik, volt valami nagy botrány? Mindenki hallgatott mint hal a szatyorba... Tehát az öreglányt megzsarolhatták valamivel amit telefonon mondhatott és ezért volt ennyire kezes, a Soros-féle eszmék felé, hogy a nyílt társadalom milyen jó, pedig 2012 körül volt olyan nyilatkozata, hogy a "multikulti" nem működik...!

Tehát inkább beáldozta Németországot, meg az EU-t is a saját karrierje oltárán...
Szumma szummárum, legalább akkora kárt csinált mint Hitler...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.