Az előző évinél majdnem százszor nagyobb bevételt ért el a január-szeptemberi időszakban a BioNTech német biotechnológiai kutatóvállalat, amely a Pfizer amerikai gyógyszeripari óriáscéggel kifejlesztette az Európai Unióban elsőként engedélyezett védőoltást az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) ellen.

Megszázszorozta bevételét a Pfizert gyártó kutatócég, a BioNTech

Fotó: THOMAS KIENZLE / AFP

A 2008-ban indított feltörekvő technológiai vállalkozás – startup cég – a kedden közölt beszámolója szerint 13,444 milliárd euró (4840 milliárd forint) bevételt ért el kilenc hónap alatt, szemben az egy évvel korábbi 136,9 millió euróval. A csaknem százszoros növekedés elsősorban a Covid-19 elleni vakcina kínálatának gyors növekedésére vezethető vissza – közölték.

A társaság a világhírű magyar kutató, Karikó Katalin vezetésével kifejlesztett, hírvivő RNS (mRNS) nevű technológiára épülő vakcina révén három negyedév alatt 7,126 milliárd euró adózás utáni nyereséget termelt, szemben az egy évvel korábbi 351,7 millió eurós veszteséggel.

A Covid-19 elleni – Comirnaty márkanévvel forgalmazott – oltóanyag a BioNTech első terméke. Becslésük szerint az év végéig 2,7 milliárd adagot gyártanak belőle, és 2,5 milliárd adagot értékesíthetnek. Az adózás utáni nyereség nagyjából kilencmilliárd euró lehet. Az árbevétel 16-17 milliárd euró között alakulhat – áll az új beszámolóban. Eddig 15,9 milliárdról szólt a hivatalos bevételi becslés.

Forrás: MTI

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
nos,ezért megy a hiszti..lehet megkenni a politikusokat,,,
Qqberci
Megdolgoztak érte, nem sajnálom tőlük...
nezelodo
Húha! Vigyázz Lőrinc, lemaradsz a versenyben, annak ellenére, hogy sokkal okosabb vagy a cég kutatóinál és menedzsmentjénél!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.