Az Európai Bizottság – tekintettel a koronavírus-járvány kiújulására –, csütörtökön javaslatokat tett az unión belüli biztonságos és szabad mozgásra vonatkozó szabályok összehangolására, ennek jegyében a többi között január 10-től kezdődően 9 hónapban határozná meg a teljes védettséget igazoló tanúsítványok érvényességét.

9 hónapig lesz érvényes az EU-s Covid-igazolvány

Fotó: Mary Altaffer / POOL / AFP

A javaslat értelmében a tagállamok nem utasíthatnak el olyan oltási bizonyítványt, amelyet a vakcina utolsó adagjának beadása óta kevesebb, mint 9 hónap elteltével állítottak ki.

"Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ iránymutatását követve, kilenc hónapos érvényességi időt javaslunk, és ezen időszakon túl, a harmadik emlékeztető oltás hiányában, az igazolvány hatályosságát nem ismernénk el"

– jelentette ki Didier Reynders jogérvényesülésért felelős uniós biztos a javaslatokat bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón. Hozzátette: az EU figyelembe veszi azt is, hogy a kormányoknak időre, legalább három hónapra van szükségük az oltási kampányaik kiigazításához, és a harmadik dózis elérhetővé tételéhez.

A bizottsági javaslat azt is szorgalmazza, hogy az érvényes védettségi igazolvánnyal rendelkezőket utazásuk során ne lehessen az Európai Unióban sehol sem alávetni korlátozó intézkedéseknek. Ugyanakkor igazolás hiányában az érintetteket közvetlenül az érkezés elött, vagy után vizsgálatokra köteleznék.

Ursula von der Leyen, a testület elnöke, ugyancsak csütörtöki sajtóközleményében kiemelte: a harmadik oltást hat hónappal az első oltássorozat után kell beadatni, mivel ez tartja fenn a beoltottak immunitását. Felhívta a figyelmet, hogy az EU szakügynökségei minden felnőttnek ajánlják az emlékeztető oltást, mert azok magasabb szintű védelmet nyújtanak, így sok halálesetet és kórházi kezelést előznek meg. Azt is bejelentette, hogy a hétvégére mintegy 1 milliárd dózis vakcina lesz elérhető a 27 uniós tagállamban.

Forrás: MTI

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pálinkás Pál
érdekes... van varázsgömbjük??? mert ugye egy járvány eltűnhet ,egyik pillanatról a másikra, lásd spanyolnátha.../ ami tényleg járvány volt../..de ők már most tudják hogy kilenc hónap múlva még lesz igazolvány...persze tudom,sokáig lesz covid, mert ha hirtelen megszűnne...a hatalmas profit nem realizálódna...
division
@Pálinkás Pál: Amennyiben eltűnne a covid, és minden visszaállna ahogyan volt, neked sem lenne miről kommentelned ilyen-olyan nevekkel nap mint nap:-)) A te profitod is megszűnne ám akkor...
Dr.Doktorovics trinitron dr.
@Pálinkás Pál: Menjél már a picsába! Unalmas vagy, közben meg a negyedik oltásnál tartasz te hatökör majom!
Pálinkás Pál
@Dr.Doktorovics trinitron dr.: nem kicsit hülye vagy ...az oltás, nektek van kitalálva, a birkahordának...
division
@Dr.Doktorovics trinitron dr.: Lehet már az ötödiket is felvette:-))
Gauntlet
tényleg fura: honnan veszik hogy ez lesz kilenc hónap múlva is?
logikailag erre egy válasz lehetséges:
a teszt!
több mint valószínű hogy már oltottak is pozitívat mutathatnak ki.
Gauntlet
Nézelődtem és rájöttem: az új afrikai mutáns-törzs miatt kitolódik ismét a vírus vége.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.