A náci Németország elleni brit küzdelemhez hasonlította az orosz invázióval szembeni ukrán ellenállást a londoni alsóház képviselőinek tartott keddi beszédében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Zelenszkij a náci németek elleni küzdelemhez hasonlította Ukrajna harcát: "Harcolni fogunk"

Zelenszkijt, aki videókapcsolaton beszélt a brit parlament tagjaihoz, a képviselők felállva, hangos ovációval és tapsviharral köszöntötték.

Az ukrán államfő kijelentette: az ukránok nem akarják elveszíteni hazájukat, "éppen úgy, ahogy Önök sem akarták elveszíteni országukat, amikor a nácik harcba szálltak hazájuk ellen, és Önöknek akkor Nagy-Britanniáért kellett harcolniuk".

Zelenszkij kijelentette azt is, hogy a háború tizenkettedik napján átlépte a tízezret a hadműveletekben elesett orosz katonák száma.

Az ukrán elnök Winston Churchill egykori brit kormányfő 1940-ben elmondott híres alsóházi beszédére emlékeztető szóhasználattal úgy fogalmazott: Ukrajna nem adja meg magát, harcolni fog a tengereken, a levegőben, folytatja harcát saját földjéért.

"Harcolni fogunk az erdőkben, a mezőkön, a partokon, az utcákon"

- tette hozzá.

Zelenszkij idézte William Shakespeare-t is, amikor kijelentette: "lenni vagy nem lenni (...) a (válasz) most már Ukrajna számára egyértelműen az, hogy lenni, mégpedig szabadnak lenni".

Az ukrán elnök elmondta: az orosz hadsereg rakétákkal támadta még a Kijev határában emelkedő Babij Jar-i emlékművet is, amelynek helyszínén a nácik több tízezer zsidót mészároltak le a holokauszt idején. "Most, nyolcvan évvel később, az oroszok támadják ezt a helyet, és tüzérséggel rombolnak le templomokat is" – fogalmazott kedd esti beszédében Volodimir Zelenszkij.

Forrás: MTI

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Gazella
Hajrá Ukrajna!! Lélekben veletek vagyok.
Nyírfa
Zselenszkij jó úton jár ahhoz, hogy ízig-vérig államfő váljon belőle. Tiszteletem, Elnök Úr.
Gazella
@fideszes gyökér: HAHAHA nem gázzal fűtök!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.