Az orosz-ukrán háború 19 napjának reggelére sem enyhült a harcok hevessége, az ukrán fővárost vasárnap éjjel, hétfő hajnalban újabb orosz tüzérségi tűz érte, aminek következtében kigyulladt egy kilencemeletes lakóház. Orosz források szerint a csapataik létrehozták a Krím és a Donyec-medence közötti szárazföldi összeköttetést.

Kilencemeletes lakóház áll lángokban Kijevben

A The Kyiv Independent Twitter-bejegyzése szerint – írja a 444 – éjjel és hajnalban tovább bombázták az ukrán fővárost az orosz csapatok, aminek következtében kora reggel egy kilencemeletes lakóház is találatot kapott és kigyulladt, reggel még folyt a mentés. (444)

Éjjel és hajnalban újra bombázták Kijevet, Oroszországban betiltották az Instagramot

Az ukrán vészhelyzetek állami szolgálata által  Twitteren közölt egyik kép a hétfőn hajnalban találatot kapott épületről.

Fotó: Twitter/Dsns.gov.ua

Megteremthették az oroszok a Krím és a Donyec-medence közötti szárazföldi összeköttetést

Georgij Muradov, az Oroszország által 2014-ben megszállt és Ukrajnától elcsatolt Krím miniszterelnök-helyettese hétfő reggel azt közölte, hogy az orosz csapatok megteremtették a Krím-félsziget és a Donyec-medence közötti szárazföldi összeköttetést – írta meg a hvg.hu az MTI-re hivatkozva. 

A politikus a Ria Novosztyi orosz hírügynökségnek elmondta, az orosz csapatok ellenőrzése alá került a Krímból Mariupolba vezető autóút. Az ukrán hatóságok még nem erősítették meg az értesülést. (hvg.hu)

Az oroszok nem látják értelmét ENSZ-békefenntartókat behívni Ukrajnába

Oroszország nem látja szükségét, hogy ENSZ-békefenntartókat küldjön Ukrajnába – írja a lengyel Rzecspospolita a percről-percre tudósításában.

A lap szerint erről a RIA orosz hírügynökség számolt be, amely Pjotr Iljicsev, az orosz külügyminisztérium nemzetközi szervezetekkel foglalkozó osztályának igazgatójának közlését idézte. (Rzeczpospolita)

Újabb orosz-ukrán tárgyalás kezdődik hétfő délelőtt

A Telex a Sky News-ra, Reuters-re és a Guardianra hivatkozva arról írt, hogy a Moszkva és Kijev közötti tárgyalások újabb fordulója jön hétfő délelőtt 9:30-tól videókonferencia formájában, az egyeztetés tényét Dmitrij Peszkov orosz és Mihajlo Podoljak ukrán szóvivő is megerősítette még vasárnap este. 

Korábban is voltak már tárgyalások a két fél között a fehérorosz határ közelében, de azok nem vezettek eredményre. (Telex)

Brit hírszerzés: az oroszok a flottájukkal blokkolják a Fekete-tenger ukrán partvidékét

A brit védelmi minisztérium vasárnap közölte, hogy a hírszerzés információi szerint az orosz flottának sikerült blokád alá vonnia a Fekete-tenger ukrajnai partvidékét, ezáltal pedig Ukrajnát elzárták a nemzetközi kereskedelemtől. Az orosz haditengerészet továbbra is rakétatámadásokat hajt végre az ukrán állam ellen. A hírszerzés információi szerint az Azovi-tengernél partraszállást hajtottak végre oroszok, és a további hetekben több hasonló műveletekre készülnek még. (444)

Oroszországban betiltották az Instagramot

Az orosz hatóságok a Facebook és a Twitter után újabb nyugati közösségi oldalt, az Instagramot is betiltották, hétfő nulla órától már ez sem érhető el az országban hivatalosan – írta meg a Telex a Guardian cikke nyomán.

Az orosz állami média- és kommunikációs szabályozó hatósága, a Roszkomnadzor az angol lapnak kifejtette, hogy "népirtásnak felel meg az, ha bizonyos nemzetiségű vagy állampolgárságú személyek elleni erőszakra buzdítják az embereket.

A szabályozó hatóság azt írta, ezzel a lépésükkel biztosítják polgáraik mentális egészségét, és a gyerekeket is megvédik az online zaklatásoktól és sértésektől.

A Roszkomnadzor azt írta, átmeneti időszakot jelöltek ki a felhasználók számára, hogy tájékoztassák barátaikat és követőiket, és átvigyék a fotó- és videóanyagaikat más közösségi oldalakra. Ezek közül az orosz VK-t és Odnoklassznyikit ajánlják". (Telex)

Meghalt egy terhes nő, akit Mariupol lebombázott szülőotthonából mentettek ki

A 444 cikke szerint fotó is készült arról a terhes nőről, akit az oroszok által lebombázott mariupoli szülőotthonból mentettek ki többen egy hordágyon, az Ukrainska Pravda szerint viszont az anya és a baba is életét vesztette a támadás következtében. 

A nő halálhírét a fotó készítője is megerősítette, ezt a Voice of America újságírója, Asya Dolina közölte Facebook-oldalán

Az AP hírügynökség szerint a nőt még sikerült egy másik kórházba eljuttatni, az orvosok császármetszést hajtottak végre rajta, ám a baba nem mutatott életjeleket, és ezután még a nőt igyekeztek újraéleszteni, de harminc perces küzdelem után sem jártak sikerrel. A nőért és babájáért a nő férje és apja jelentkezett, mert az orvosoknak idejük sem volt megkérdezni a terhes anya nevét. (444)

Ukrán vezérkar: újabb offenzívákat készít elő az orosz hadsereg

Az ukrán vezérkar hétfőre virradóra közölte a Facebookon közzétett jelentésben, hogy az orosz csapatok több térségben is újabb offenzívákat készítenek elő – írja a hvg.hu.

A cikk szerint az ukrán vezérkar a jelentésében azt közölte, az orosz csapatok igyekeznek az utánpótlást biztosítani az eddig elfoglalt területeken , illetve zajlik az erők újra csoportosítása is. Amint ezzel megvannak, újabb támadások várhatóak keleten Harkiv, északkeleten Szumi, és Kijev határában Brovari ellen.

Luhanszk megyében a százezer fős lakossággal bíró Szeverodonyeck ellen összpontosulhat az orosz támadás, moszkvai közlés szerint az oroszbarát szakadárok a várost keletről és délről már lezárták. 

Az ukrán vezérkar azt is közölte, hogy az orosz csapatok a Harkiv térségében található Topolszke és Spakivka településeknél veszteséget szenvedtek és visszavonultak. (hvg.hu)

Javorivi rakétatámadás: 35 halott, 134 sebesült

A hvg.hu cikke szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap esti üzenetében gyászosnak nevezte a nyugat-ukrajnai Lviv közelében fekvő, a lengyel (tehát NATO) határtól alig 30 kilométerre található javorivi katonai támaszpont elleni vasárnap reggeli orosz légitámadást.

A támadásban 35-en haltak meg ukrán források szerint, és 134-en sebesültek meg, Zelenszkij elmondása szerint mintegy 30 rakéta csapódott be a támaszpontba, amely gyakorlótér, nemzetközi békefenntartó és biztonsági központ is, és ahol a NATO-tagországok kiképzői is többször megfordultak már. 

"Zelenszkij hangsúlyozta, hogy már korábban figyelmeztette a nyugati vezetőket a bázist fenyegető veszélyre. Az ukrán elnök ismételten repüléstilalmi övezetet sürgetett. Mint mondta, csak idő kérdése, míg orosz rakéta csapódik be NATO-területen.

A béketárgyalásokra kitérve Zelenszkij kiemelte, hogy az ukrán küldöttség egyik fő feladata mindent megtenni egy ukrán-orosz csúcstalálkozó megvalósítása érdekében. Úgy fogalmazott, biztos abban, hogy sokan várják közvetlen találkozását Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. "Ez nehéz út, de szükséges a hatékony biztonsági garanciák megszerzése érdekében" – tette hozzá.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője vasárnap az orosz állami televízióban nyilatkozva nem zárta ki egy ilyen csúcstalálkozó lehetőségét" a hvg.hu cikke szerint. (hvg.hu)

Forrás: hvg.hu, telex.hu, 444.hu, theguardian.com, Twitter/The Kyiv Independent, 

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Galway
@Pálinkás Pál: Meg az ő Rogán Antalja, Joseph Goebbels!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
csipetke
A múlt héten azt lehetett olvasni,hogy egész Oroszországban lekapcsolták az internetet, gondolom,a mobilszolgáltatókat se hagyták ki, így már akkor sem lehetett instagram. A ruszkik ezekszerint még birkábbak,mint mi, mert ezt itt nem lehetne megtenni. Ha lekapcsolták az instát is, az vajon mit jelent? Hogy putyin szégyelli az oroszok előtt, hogy egy szarházi náci háborúsbűnös gyilkos? Semmiféle erőszaknak nem vagyok híve, de ha putyint "kiiktatnák" bármilyen módon, ünnepelne a világ.
Pálinkás Pál
ilyenkor elgondolkodok...a múlt században egy festő tudott valamit...
Gazella
Az orosz Intagram él és virul..az lehet, hogy putinnàl letiltották.@csipetke: nem hülyébbek az oroszok nálunk... A propaganda viszont egy.
Galway
@csipetke: A világ ünnepelne, a vidéki oroszok meg bőgnének. Pont úgy, mint amikor Sztálin elvtárs...
Galway
@Pálinkás Pál: Meg az ő Rogán Antalja, Joseph Goebbels!
csipetke
@Gazella: 10:11 Arról volt szó,hogy az oroszoknál az egész országban lekapcsolták a netet. Márpedig anélkül nincs instagram. És ha náluk tényleg meg lehet tenni,hogy csak úgy lekapcsolják a netet,akkor birkábbak,mint mi, mert itt ezt nem tudná megtenni orbán. Egy órán belül kinyúvasztanánk
@Galway: 10:21 Lehet hogy nekik már Stockholm-szindrómájuk van,mert ragaszkodnak ahhoz,aki kib@szarint velük.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.