Volodomir Zelenszkij ukrán államfő a zsidóüldözések történelmi párhuzamát hangsúlyozva fegyverszállítást és gazdasági szankciókat kért Oroszországgal szemben az izraeli parlament és a kormány tagjaihoz intézett beszédében vasárnap este.

Zelenszkij katonai és gazdasági segítséget kér Izraeltől

Fotó: AFP

Az ukrán elnök hangsúlyozta, hogy Izraelnek muszáj lesz együtt élnie döntésével, hogy segíti-e a Vaskupola légvédelmi rendszer rendelkezésre bocsátásával az ukrán védekezést az orosz invázióval szemben.

Zelenszkij gazdasági nyomásgyakorlást és erőteljes gazdasági szankciók bevezetését is kérte Oroszországgal szemben, s számos történelmi párhuzamot sorolt fel a zsidók egykori és az ukránok jelenlegi helyzete között.

Az internetes kapcsolaton keresztül bejelentkező ukrán elnököt Miki Lévy izraeli házelnök köszöntötte, aki kijelentette, hogy az Ukrajna elleni támadás a nemzetközi rend durva megsértése, és részvétét fejezte ki a háborús áldozatok családtagjainak, valamint a sebesülteknek. Reményét fejezte ki, hogy mihamarabb sikerül tűzszünetet kötni.

Zelenszkij beszédében kiemelte, hogy Moszkva is a "végső megoldás" kifejezést használja Ukrajna esetében, mint ahogy a nácik tették a zsidókkal kapcsolatban, s hasonlóképpen váltak otthontalanná Európában az ukrán menekülők, mint egykor a zsidók. Izrael és Ukrajna hasonló fenyegetettségét vázolta fel, melynek célja Ukrajna esetében szerinte az emberek, az állam és a kultúra, sőt az Ukrajna név teljes megsemmisítése.

Emlékeztetett az ukrajnai származású Golda Meir egykori izraeli miniszterelnök szavaira: "mi a szomszédainkkal szeretnénk élni, de ők holtan akarnak látni minket. Ez nem sok teret nyújt a kompromisszumra".

Forrás: MTI

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jesz
megdöbbentő videók keringenek az elnökről abból a korból, amikor még a szórakoztató iparban dolgozott. hát nem éppen gusztusos jeleneteket is bemutatnak...
ez is a háború része?

...mert a szerelemben és a háborúban mindent szabad?
Gazella
@jesz: vigyázz! Rengeteg fals hír és videó kering az Ukrán elnökröl.
Ne feledd, hogy a magyar média mint ahogy a propi is..'' fake news'' azaz fals híreket nyom le, mert narancs kézben van, Instagramon követhető. Ott teljesen más szöveggel (igaz ukrán nyelven ami hasonló az orosz nyelvhez) az igazi híreket kapod..
Vagy keress rá teljesen független (kúlföldi) hirportálokra...
Csizmás Kond
Koldusnak vagy ripacsnak inkább beválna mint elnöknek. Körvekoldul mindenkit hogy segítsék az őrültségét, és nem tudja meggondolni, hogy más nem annyira hülye mint ő, hogy holmi szonoklatok meg célozgatások miatt háborúba keveredjen miatta és veszélybe sodorja az országát...agybajos a gyerek.
Galway
@Gazella: Ugye nem gondolod, hogy az olyan fotelforradalmárok, mint @jesz, majd nekiállnak gondolkodni?! Végre rendezte a nemi életét, tecskázhat Zelinszkij-re, te meg a hitelességet kéred rajta számon? Nahát!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.