Lakosság arányosan Moldova fogadta be a legtöbb ukrán menekültet.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Romániában járt, és a román parlament előtt Nicolae Ceaușescu romániai diktatúrájához hasonlította és népirtással vádolta az orosz rezsimet, amely szerinte Moldovát is meg fogja támadni – írja a Telex.hu.

Bár Ukrajna – igencsak érthető módon – minden ország felé igyekszik az aktuális közönségnek érthető módon lefordítani, kihangosítani az orosz fenyegetést, Moldova helyzete tényleg egészen speciális. 

Zelenszkij szerint az oroszok Moldovát is megtámadhatják

Menekültek érkeznek a moldovai határra Palanca-Maiaky-Udobne-nél.
Fotó: Daniel MIHAILESCU / AFP

Erős gazdasági függés

Moldova a világ egyik legkevésbé önellátó országa, az energiamérlege felét az orosz gáz (évi 3 milliárd köbméter az import) adja, de ennek van még egy extra nehézsége, hogy Transznisztrián, a Moldovából kihasított szakadár területen keresztül jön a vezeték. Nagyon leegyszerűsítve, az oroszbarát, szakadár Tiraszpol ezt úgy csapolja meg, hogy a számlát Chișinău (Moldova fővárosa) fizeti.

A háború nehézségei

Moldovában tehát mindössze negyedannyian laknak, mint Magyarországon, ugyanakkor ennek a kicsi országnak ugyanannyi menekülttel (mintegy 390 ezer emberrel) kellett eddig megbirkóznia, mint a jóval nagyobb és gazdagabb Magyarországnak.

Ebben nagyon jól vizsgázott az állam, de a háború közvetlen kiterjedésének kockázata mindvégig érezhető volt. Hogy a fenyegetettség mennyire valós, azt jól jelzi, hogy a háború kirobbanása idején nemcsak ukránok érkeztek Moldovába, hanem moldávok is tömegesen menekültek Nyugatra (vagyis első lépésben Romániába), és az sem véletlen, hogy még az amerikai külügyminiszter, Antony Blinken is gyorsan a moldáv fővárosba utazott.

Félelem van, közvetlen fenyegetés talán nincsen

Oroszország inváziója alapvetően befolyásolta ezt a különös elhelyezkedésű országot, amelyet körülölel Ukrajna és Románia, ráadásul Ukrajna azon része, Mikolajivról és Odesszáról hallhattunk a hírekben, ahol vagy erőteljes harcok dúltak, vagy könnyen céltáblává válhatnak.

A lakosság körében nagy volt a félelem, ugyanakkor a politikai elit és az elemzők úgy érezték, hogy konkrét orosz fenyegetés nem hangzott el, talán szándék sem volt Moldova megszállására. A katonai szakértők pedig úgy értékeltek, hogy képesség is legfeljebb akkor lenne erre, ha Odesszát már bevették volna az oroszok. Ám a lakosság nagy része azóta is teljes készültségben van (megtankolva, hátizsák a csomagtartóban).

További részleteket a Telex.hu cikkében olvashatnak. 

Forrás: Telex.hu

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.