Az Európai Unió tagországai egybehangzóan támogatják az uniós tagságra jelentkezett három ország, Ukrajna, Moldova és a Georgia csatlakozási dossziéinak előmozdítását, különösen a háború sújtotta Ukrajna uniós tagjelölt státusának megadását – közölte Clément Beaune, az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét június 31-ig betöltő Franciaország európai ügyekért felelős külügyi államtitkára Luxembourgban kedden.

Putyin ezt is elérte: Ukrajna biztosan EU-tagjelölt lesz

Beaune, az uniós tagállamok általános ügyekért felelős minisztereinek tanácskozását lezáró sajtótájékoztatóján azt mondta, a tanácsülésen teljes konszenzus alakult ki a történelmi lépés megtételét, Ukrajna tagjelölti státusának megadását illetően.

A kérdés most az állam-, illetve kormányfők elé kerül, a tagállamok vezetői a hét második felében tartandó csúcstalálkozójukon várhatóan hivatalosan is jóváhagyják a vonatkozó ajánlásokat

- mondta.

Azért dolgoztunk, hogy az európai egység ismét megnyilvánulhasson. Azért, hogy ezen a hétvégén egy fontos, pozitív, talán történelmi pillanatot éljünk át

– fogalmazott.

A külügyi államtitkár ugyanakkor emlékeztetett: a tagjelölti státus megadása nem jelent azonnali csatlakozást. A tagjelölti státus megadása a csatlakozási folyamat kezdetét jelenti. A folyamat hosszú és megerőltető lesz, de mindvégig fenn kell tartani az európai perspektíváért folyatott küzdelem lendületét, az európai lángot – mondta a francia miniszter.

Vszevolod Csencov, Ukrajna Európai Unió mellé rendelt nagykövete a tanácskozást követően úgy nyilatkozott, „úgy tűnik, gördülékeny, vagy legalábbis a vártnál gördülékenyebb megbeszélés várható a jelöltséggel kapcsolatban”. Szavai szerint Ukrajna nem számít nehézségekre a csütörtökön kezdődő EU-csúcson, ahol a tagállami vezetők egyebek mellett megvitatják az Európai Bizottság pénteki ajánlását Ukrajna és Moldova tagjelölti státusának megadásáról.

Forrás: MTI

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Maccska
Mindenki tudja hogy alkalmatlanok még tagjelöltnek is.
De semmi jelentősége.
Rockxy
ez nagyon fasza.
mire beléphetnének, mert jogállamibbak, mint korea, akkorra szétesik a unnió
fideszes gyökér
@Maccska: Mi, oroszok nagyon szeretjük az Orbányit.
ómió
Az ukránok rá irányuló útálata ellenére ezt a jelöltséget még a "Zorbán is támogassa"!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok