Az elkövető régóta iszlamista radikálisnak tartotta a tistkosszolgálat.

A péntek éjjeli oslói, egy ismert melegklub és egy jazzklub közelében történt, két halálos áldozattal és 21 sérülttel – köztük tízen vannak súlyos állapotban – járó lövöldözést iszlamista terrortámadásnak nyilvánította a norvég rendőrség – számolt be a hírről a Telex a BBC nyomán. 

BBC: iszlamista terrortámadás volt a péntek éjjeli, halálos áldozatokkal járó lövöldözés

Norvég rendőrök őrködnek az Oslo központjában történt támadás helyszínén, 2022. június 25-én

Fotó, címlapkép: Javad Parsa/NTB/AFP

A cikk szerint a 42 éves támadót, aki iráni származású, de norvég állampolgár, a rendőrök perceken belül elfogták járókelők segítségével elfogták. A norvég miniszterelnök a BBC-nek elmondta, korábban, májusban már kihallgatták a férfit, de akkor még nem tartották fenyegetésnek. A férfit egyébként a titkosszolgálat már 2015 óta potenciális iszlám radikálisként és mentális betegként tartotta számon.

A terroristafenyegetés szintjét a legmagasabbra emelték az országban. 

A szombatra tervezett melegfelvonulást elhalasztották, de többszázan így is végigvonultak az útvonal egy részén, közel ahhoz a területhez, ahol a lövöldözés i történt. A demonstrálók az "Itt vagyunk, queerek vagyunk, nem fogunk eltűnni!" szlogent skandálták ("We're here, we're queer, we won't disappear!" – A queer eredetileg furcsát, vagy különöst jelent az angolban, később ez alá a kifejezés alá sorolták be azokat, akik nem heteroszexuálisak vagy ciszheterók, vagyis "mások".)

Harald norvég király úgy nyilatkozott, hogy a támadás őt és családját is elborzasztotta az erőszak, szerinte Norvégiának egységben kell kiállnia a szabadság, a sokszínűség és az egymás iránti tisztelet mellett.

Forrás: bbc.com, telex.hu

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ómió
A migráció egy újabb "pozitív fenoménája"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.