Az elkövetőt elfogták, a rendőrség vizsgálja a támadás indítóokait, és ameddig nem bizonyosodnak meg arról, hogy magányos elkövetőről van szó, addig Koppenhága utcáin nagy erőkkel lesznek jelen.

A Reuters és az AP a dán rendőrség közleménye nyomán arról számolt be, hogy a vasárnap esti koppenhágai bevásárlóközpontban történt lövöldözésnek három halálos áldozata van, az elhunytak között van egy negyvenes férfi és két fiatal, egyelőre ennél több részletet nem árult el a hatóság. Három embert kritikus állapotban szállítottak kórházba, többen megsérültek – olvasható a 444 cikkében. 

Koppenhágai lövöldözés: hárman haltak meg, három embert kritikus állapotban vittek kórházba

Civilek menekülnek ki a koppenhágai Field's bevásárlóközpontból 2022. július 3-án késő délután, ahol egy fegyveres több lövést is leadott, három embert megölve, többeket megsebesítve. Három embert kritikus állapotban szállítottak kórházba, a támadót a rendőrök elfogták.

Fotó, címlapkép: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix/AFP

A dán rendőrök egy 22 éves dán etnikumú férfit vettek őrizetbe, ő már korábban is ismert volt előttük, de csak érintőlegesen a nyomozást vezető rendőrtiszt elmondása szerint. A férfit helyi idő szerint vasárnap délután 17 óra 48 perckor sikerült elfogni, akinél fegyvert és lőszert is találtak.

A rendőrség jelenleg nagy erőkkel van kinn a dán főváros utcáin, ezt egészen addig fenntartják, amíg ki nem derül, hogy magányos elkövetőről van szó. Az indítékokra egyelőre a rendőrség nem tért ki, és azokat a feltételezéseket sem erősítették még meg, amelyek szerint rasszista indíttatás állt a támadás mögött – a rendőrfőnök szerint ez azonban még változhat. 

A cikk szerint az egyik szemtanú egy ruhaboltban volt a családjával a bevásárlóközpontban, amikor három vagy négy lövést hallottak. Többek elmondása szerint ezek után százával rohantak az emberek az épület kijáratai felé. A Field's bevásárlóközpont a belvárost a reptérrel összekötő metróvonal egyik állomása mellett áll, 135 üzlet, kávézó és étterem található meg benne. 

Mette Frederiksen dán miniszterelnök vasárnap késő esti beszédében úgy fogalmazott, hogy a "gyönyörű és általában olyan biztonságos fővárosunk a másodperc töredéke alatt megváltozott". A miniszterelnök a támadást kegyetlennek és értelmetlennek nevezte, amely ártatlan családokat, gyerekeket, kamaszokat, felnőtteket érintett, akik bevásárolni vagy vacsorázni mentek a bevásárlóközpontba. Frederiksen arra bátorította a dánokat a beszédében, hogy tartsanak össze és támogassák egymást "ebben a nehéz időszakban". A királyi család ugyancsak egységre hívta fel a dánokat.

A Reuters cikke szerint a Dán Biztonsági és Hírszerző Szolgálat legfrissebb jelentése szerint a Dánia elleni terrorfenyegetést jelenleg "komolynak" értékelik, a legnagyobb veszélyt pedig a "harcos iszlamizmus" jelenti. A jobboldali szélsőségesek Dániára vonatkozó fenyegetését "általános" szinten tekintik, ami azt jelenti, hogy van képesség és/vagy szándék és esetleg tervezés.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csak úgy....
@Pálinkás Pál: "A dán rendőrök egy 22 éves dán etnikumú férfit vettek őrizetbe"
ómió
Most, akkor, a "harcos iszlamizmus", vagy az általa "kitermelt szélsőségesek"!?
rokker33
@Pálinkás Pál: most hogy mondhatsz ilyet szegény kecskebaszókra??Hisz leírták, hogy dán volt az elkövető a libsi média meg soha nem hazudik!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.