Kórházba szállítása után belehalt sérüléseibe Abe Sindzó volt japán miniszterelnök, miután egy pénteki kampányrendezvényen többször rálőttek – írja a BBC. A hírt pártja egyik tisztviselője is megerősítette. Abe Sindzó tüdőlövést kapott, a nyakán is megsérült.

A politikus a vasárnapi felsőházi választások előtt Nara városában tartott beszédet. A lövések után a pulpituson esett össze; a hírügynökségi jelentések szerint egy vadászpuskával lőttek rá. A merénylő két lövést adott le, amiből az egyik a hátán találta el a politikust, súlyos mellkasi sérüléseket szenvedett. A 67 éves Abe a földre esett, miután hátulról eltalálták. A BBC értesülései szerint a merénylet helyszínén dolgozó rendőrök azt mondták,

a japán politikus nem mutatott életjeleket a merénylet után, és kritikus állapotban szállították kórházba. 

A narai orvosi egyetem kórházában tartott sajtótájékoztatón elhangzott, hogy Abe Sindzó már nem mutatott semmilyen életjelet, amikor bevitték a kórházba, de megpróbálták újraéleszteni.

Rendkívül súlyos volt az állapota

– mondta az orvos, aki a kórházban először megvizsgálta. Két sérülést láttak a nyakán, és belső vérzése volt. Abe halálát helyi idő szerint 17 óra 3 perckor állapították meg.

A feltételezett merénylő nem próbált elmenekülni

A rendőrség a helyszínen elfogta, majd gyilkossági kísérlet miatt letartóztatta Yamagami Tetsuyát. Az NHK hiradó rendőrségi értesülései szerint a helyszínen lefoglalt fegyver házi készítésű volt, a férfi pedig a japán haditengerészetben szolgált.

A kormányfő elítélte a merényletet, azt barbárnak és gonosz cselekedetnek minősítette. Azt mondta, az elkövető motivációja nem világos, ugyanakkor a közelgő japán választásokat a demokrácia alapjának nevezte, és kijelentette, hogy a támadás elfogadhatatlan.

Abe Sindzó 2006 és 2007 között, majd 2012 és 2020 között volt hivatalban – ezzel ő a történelem leghosszabb ideig hivatalban lévő japán miniszterelnöke. Egészségi okokra hivatkozva 2020-ban lemondott a kormányfői posztról, még mandátumának lejárta előtt.

Zéró tolerancia

Japánban szinte zéró tolerancia van a fegyvertartás terén – ez a megközelítés szakértők szerint hozzájárul a fegyveres bűncselekmények rendkívül alacsony arányához. Japánban vannak a világ legszigorúbb fegyvertartási törvényei, és a 125 millió lakosú országban rendkívül alacsony az ilyen fegyverek által okozott halálesetek éves száma.

Forrás: 24.hu, Origo, Index

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok