Lezárult a verseny. Penny Mordaunt bejelentése szerint Rishi Sunak lesz az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke.

Eldőlt! Rishi Sunak, az egyik leggazdagabb brit politikus lesz az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke

A brit Konzervatív Párt vezetői tisztségére pályázó Rishi Sunak volt pénzügyminiszter beszél a párt kampányrendezvényén Norwichben 2022. augusztus 25-én. Sunak Liz Truss külügyminiszterrel verseng a párt vezetéséért. A leendő pártvezető azért lesz egyben az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke is, mert Boris Johnson kormányfő július 7-én bejelentette távozását a párt éléről. A vezetőválasztás eredményét szeptember 5-én jelentik be. Fotó: MTI/EPA/Tolga Akmen

Miután a megadott határidőig – vagyis helyi idő szerint hétfő délután 2 óráig – csak Rishi Sunak teljesítette a kormányfővé választáshoz szükséges feltételt, amely szerint legalább 100 támogatót kell szereznie a 357 fős Konzervatív Párt képviselői közül, így

az indiai származású politikus lett az új brit miniszterelnök.

Sunakot már délelőtt a konzervatív frakció több mint fele támogatta.

Korábban Boris Johnson volt kormányfő is bejelentette: egyelőre letett eredeti tervéről, a visszatéréséről, és nem indul a párt belső választásán.

Előzőleg állítólag Sunak és Johnson hosszú órákon át egyeztetett, de nem sikerült dűlőre jutniuk. Valószínűleg, hogy a Johnson indulását támogató mintegy 56-60 tory képviselő is beállt az egykori pénzügyminiszter mögé.

Ma délután 3-kor (brit helyi idő szerint délután 2-kor) pedig kiderült, hogy Penny Mordaunt is bejelentette visszalépését.

Liz Truss csütörtökön jelentette be, hogy távozik a Konzervatív Párt éléről, valamint lemond miniszterelnöki tisztségéről is, miután az adócsökkentési programja miatt támadt hatalmas piaci felfordulás nyomán az alsóházi tory frakció jelentős része ellene fordult.

Sunak egyébként már a hétvégén nagyon eltökélt volt abban, hogy megszerezze a pártelnöki, egyben a kormányfői széket. Jelöltségét bejelentő Twitter-bejegyzésében azt mondta, az Egyesült Királyság komoly gazdasági válsággal néz szembe. Mint írta,

pártunk mostani döntése fogja meghatározni, hogy a következő generációnak jobb lehetőségei lesznek-e, mint az előzőnek.

„Ezért indulok, hogy én legyek az önök következő miniszterelnöke és a Konzervatív Párt vezetője. Rendbe akarom hozni a gazdaságunkat, egyesíteni a pártunkat és eredményeket akarok elérni az országunk számára” – tette hozzá Sunak.

Sunak az egyik legvagyonosabb brit politikus

Sunak Nagy-Britannia egyik leggazdagabb politikusa is, felesége ugyanis Akshata Murty indiai örökösnő, akinek adóügyei a nyári kampány során okoztak némi kellemetlenséget a volt pénzügyminiszter számára. Sunak felesége a legutóbbi hírek alapján mindössze 0.91%-os tulajdonrésszel rendelkezik apja, Narayana Murthy Infosys nevű cégében, ám vagyona ennek ellenére is 500 millió font környékére tehető – írja a Liner.

Forrás: Portfolio, Index, Liner

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
verőce21
Még szerencse, hogy a királyuk részben magyar...!
CsipkeRózsa
Végre egy ország, ahol nem azt nézik, hogy angol, v. piréz, vagy akárki, csak megfelelő személynek tartják a miniszterelnökségre.
simmering73
@verőce21: És ez kinek szerencse, hogy az egyik szépanyja (5.fok) Kisrédei Rédhey Klaudia grófnő? Az angoloknak vagy neked? És ha neked, akkor miért?
csak úgy....
@verőce21: még szerencse,hogy orbán részben magyar! :) indiába sóért mezitlább megy ghandi,vegyen nálunk telket jancsi,pista,bandi!
csak úgy....
érdekes, hogy már az elsö árpádházi utód is csak részben volt magyar! - a többiröl nem is beszélve...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.