Az emberiség mindenkori átlagos IQ-ja 100, ez a standard intelligenciateszteknek a kialakításából adódik. Amikor egy új tesztet bevezetnek vagy egy régit frissítenek, azt elvégeztetik egy csomó emberrel, kielemzik az eredményeket, és a pontozást úgy állítják be, hogy az az eredmény, amit az átlag elért, érjen 100 pontot, és ehhez viszonyítva kalibrálnak minden értéket. Előre meghatározott a szórás is: a tesztalanyok 68,2 százaléka kerül 85 és 115 pont közé, 70 alatt és 130 fölött pedig egyaránt 2,2 százalékot sorolnak be. Ha azonban ettől eltekintünk, és a teszteken elért nyers eredményeket nézzük történelmi távlatban, vagy azt vizsgáljuk, milyen pontszámot mutatnak az újabb generációk a régi teszteken, fura jelenséget fedezhetünk fel: az emberek átlagos IQ-ja folyamatosan nő.

Forrás: telex.hu
Feltöltő: Emmersson71
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Emmersson71
Érdekes cikk!

"Ez minden korosztályban, a világ minden táján, minden elterjedtebb IQ-tesztnél megfigyelhető. A növekedés mértéke nagyjából 3 pont évtizedenként, ami azt jelenti, hogy egy mai átlagember száz évvel ezelőtt a Mensa-tagság határán lett volna, egy száz évvel ezelőtti átlagember pedig ma az értelmi fogyatékosság határán, kicsivel Forrest Gump szintje alatt. Ennél messzebbre nem nagyon tudunk visszanézni, az első IQ-teszteket a 20. század elején kezdték el használni; amúgy az a valószínű, hogy ez a növekedés korábban sokkal-sokkal lassabb volt."

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.