Az Európai Unió gazdasága mellett az Egyesült Államok és Kína gazdasága is lassuló ütembe került.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója, Kristalina Georgieva arra figyelmeztetett, hogy a világgazdaság egyharmada idén, 2023-ban recesszióba fordulhat – számolt be a hírről a BBC cikke nyomán a hvg.hu.

Az IMF vezérigazgatója szerint idén a világgazdaság egyharmada recesszióba kerülhet

Kristalina Georgieva, az IMF vezérigazgatója beszél a nemzetközi pénzügyi és gazdasági szervezetek vezetőinek találkozóját követő sajtótájékoztatón Berlinben 2022. november 29-én.

Fotó, címlapkép: AFP/Tobias Schwarz

Az IMF vezérigazgatója úgy látja, hogy az idei év keményebb lesz a tavalyival összevetve, mert az EU gazdasága mellett Kína és az Egyesült Államok gazdasága is lassul. 

A világgazdaságot az ukrajnai háború, az emelkedő árak, a magasabb kamatlábak és a koronavírus kínai terjedése is terheli, az IMF ezért is csökkentette még októberben a 2023-ra vonatkozó növekedési kilátásokat.

Georgieva a CBS műsorában beszélt arról, hogy még azokban az országokban is, ahol amúgy nincs recesszió, emberek százmillió fogják úgy érzékelni, mintha lenne.

Az IMF vezetője Kína kapcsán elmondta, a leértékelést követően a kínai vezetés eltörölte a zéró Covid-politikáját (a legkisebb esetszám esetén is komplett városrészeket, vagy városokat zártak szigorú karanténba, gyakorta több százezer, vagy akár milliós lakosságot szabályozva ezzel), és megkezdte a gazdasága újbóli megnyitását, viszont a járvány ismét gyors terjedésnek indult az országban. Georgieva szerint Kína gazdasága (mely a világon a második legnagyobb) nehéz évkezdet előtt áll idén, ami pedig nemcsak a regionális, de a globális gazdasági növekedésre is hatással lesz.

Forrás: bbc.com, hvg.hu

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.