Franciaországban nyolcadik alkalommal tiltakoztak utcai felvonulásokkal és sztrájkokkal szerdán a kormány nyugdíjreformja ellen, miközben a parlament két házának vegyes bizottsága zárt ülés tartott a törvénytervezet szövegének véglegesítésére a másnapi végszavazás előtt.

A nyolcadik tiltakozónapot tartották a vitatott nyugdíjreform ellen Franciaországban
Fotó: LUDOVIC MARIN / POOL / AFP

A belügyminisztérium összesítése szerint a tüntetéseken országszerte 480 ezren, a szervezők szerint 1,7 millióan vettek részt.

A korábbi tiltakozónapokat kísérő tömegrendezvényeken több mint egymillióan vonultak utcára országszerte, a hatóságok és a szervezők szerint is a hatodik tiltakozónapon, március 7-én rekordot döntött a részvétel.

A rendőrség úgy tájékoztatott, hogy

akkor 1,28 millióan, a CGT szakszervezet szerint 3,5 millióan tüntettek több mint kétszáz városban. A hetedik napon, szombaton azonban már csökkenő volt a részvétel, a belügyminisztérium adatai szerint 368 ezren tiltakoztak.

A stratégiai szektorok több mint egy hete kezdődött gördülő sztrájkja elsősorban az olajfinomítókban és a hulladékszállításban érezteti a hatását, de a vasúti közlekedésben és a tömegközlekedésben már egyre kevesebben sztrájkolnak. A párizsi metrók és buszok többsége normál menetrendben közlekedik, a vonatok harmada indult el szerdán.

A párizsi utcákon viszont szerda estig 7600 tonna szemét halmozódott fel, de több nyugati nagyvárosban, Rennes-ben, Le Havre-ban és Nantes-ban is szeméthegyek borítják az utcákat a hulladékszállítók kilencedik napja tartó sztrájkja miatt.

Az egészségügyi veszélyekre hivatkozva Gérald Darmanin belügyminiszter utasította a párizsi prefektúrát, szólítsa fel a párizsi önkormányzatot arra, hogy

kötelezzék a köztisztasági vállalat dolgozóinak egy részét a munkafelvételre.

Erre a munkaügyi törvény vészhelyzetben lehetőséget biztosít. A BFM hírtelevízió szerint a tárcavezető személyesen fel is hívta kedd este Anne Hidalgo párizsi polgármestert ennek érdekében, aki jelezte: nem az ő, hanem az állam feladata a hulladékszállítók "lefoglalása". A sajtóértesülések szerint a városvezető azt mondta a belügyminiszternek, hogy ő semmiképpen nem kötelezi munkafelvételre őket, s

azt tanácsolja a kormánynak, hogy folytasson inkább párbeszédet a sztrájkolókkal az erő alkalmazása helyett.

"Vannak szabályok, az alapvető közszolgáltatásokat biztosítani kell a lakosság számára" – mondta szerdán Olivier Véran kormányszóvivő az Europe1 kereskedelmi rádióban. Eközben a hulladékszállítók bejelentették, hogy március 20-ig meghosszabbítják a sztrájkjukat.

A felmérések alapján a franciák 70 százaléka támogatja a tiltakozást a nyugdíjkorhatár 62-ről 64 évre emelése ellen, és 60 százalékuk egyetért a stratégiai szektorok sztrájkjával is.

A parlament két házának vegyes biztossága, ahol az államfő pártja és a reformot támogató jobboldali ellenzék többségben van, szerdán véglegesítette a reform szövegét, majd arról csütörtökön szavaz először a szenátus – amely vasárnapra virradóra már jóváhagyta a reformot –, délután pedig az alsóház, a nemzetgyűlés, ahol viszont bizonytalan a szavazás kimenetele, miután a kormánypárt kisebbségben van.

Emmanuel Macron szerda este jelezte:

a kormány egyelőre nem lépteti életbe az alkotmány 49.3-as cikkét, amely alapján nem bocsátaná parlamenti végszavazásra a reformot. A jogszabály alapján egy tervezet a parlament által elfogadottnak tekintendő, ha a miniszterek többsége hozzájárul a szavazás megkerüléséhez, és azt követően 24 órán belül egy bizalmatlansági indítvány nem mozdítja el a kormányt.

A kormány ezt a megoldást használta ősszel a költségvetés elfogadásához is.

Forrás: MTI

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Juhász István
Javaslom a franciáknak, hogy tömegével költözzenek át MAGYARORSZÁGRA. Nálunk egy ideje már 65 év... a korhatár.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.