A magyar nemzet ma is azt kívánja, amit 175 évvel ezelőtt: legyen béke, szabadság és egyetértés – hangsúlyozta az építési és közlekedési miniszter Pécsett szerdán.

Lázár szerint "Magyarországot politikai okból ideológiai viták és a szuverenitáshoz való ragaszkodása miatt büntetik"
Fotó: Lázár János építési és közlekedési miniszter beszédet mond a hajdú-bihari Nyíradonyban, az Erdei Harmónia látogatóközpont avatásán 2023. január 26-án. A beruházást a Gúth-Keled Idegenforgalmi és Természetvédelmi Közhasznú Egyesület több mint 800 millió forint, pályázaton elnyert európai uniós és hazai állami forrásból valósította meg. MTI/Czeglédi Zsolt

Lázár János 1848-1949-es forradalom és szabadságharc évfordulóján mondott, a Facebook-oldalára felkerült beszédében úgy vélte, a márciusi 12 pont zsinórmérték lett a magyar történelemben, mert nemcsak az államról, hanem mindannyiunk lelkéről, a magyar néplélekről is szól.

Arról, hogy egy nép jóléte és sorsa nem választható el az önrendelkezéstől, a szuverenitástól, attól a jogtól, hogy a jövőt meghatározó döntések csak az adott nép részvételével, jóváhagyásával születhessenek meg – tette hozzá.

Szavai szerint ma is újra azt kívánjuk, hogy szűnjön meg a cenzúra, érjen véget Európában a liberális véleménydiktatúra, lehessen szabadon beszélni a migránsválságról, a genderőrületről és a szankciókról, lehessen szabadon szólni, szabadon gondolkodni.

A sajtó, a szólás és a gondolat szabadsága terén szűnjön meg a magyarokat büntető kettős mérce, ne legyenek Európában egyenlők és egyenlőbbek, ne érhesse politikai, pláne gazdasági hátrány Magyarországot azért, mert merészel másképpen gondolkodni, beszélni vagy másképpen érezni, mint a fősodor – mondta.

Lázár János a korabeli felelős minisztériumot, azaz kormányt követelő ponttal összefüggésben azt közölte: 2023-ban Magyarországnak van nemzeti kormánya, pedig igény volna rá, hogy ne legyen, mint ahogy 2010 előtt nem volt nemzeti kormánya.

Ha hazát és haladást is akarunk, a magyar kormány csak a magyar embereknek tartozhat felelősséggel, senki másnak, sem Brüsszelnek, sem Berlinnek, sem Washingtonnak, sem Kijevnek, sem Moszkvának, csak a magyar népnek!

- hangoztatta.

A miniszter szavai szerint a törvény előtti egyenlőség – polgári és vallási értelemben – 2023-ban csorbát szenved Európában, Brüsszelben nem ugyanazzal a mércével mérik az egyik nép fiait, mint a másikét.

Különösen váratlan történelmi hátraarc az, amit a vallási hovatartozás terén tapasztalhatunk: az európai kultúrát alapjaiban meghatározó kereszténység ma Európában és Brüsszelben több támadást és kevesebb védelmet kap az unió intézményeitől, az európai befolyásos véleményvezérektől, mint a messziről jött emberek idegen kultúrája, hite és vallása és ez szégyen

- fogalmazott.

Kiemelte, a zsidó-keresztény hagyomány folyamatosan gyengül, az iszlám erősödik és gyakran radikalizálódik is Európában, így a kontinens demográfiai arányai felborulnak, "maguk alá temetik azt is, amit európai életmódnak hívunk és amit az európai népek közös nevezőjének vagy közös értékének tekintettünk".

Aki e folyamat ellen tesz vagy akárcsak fel meri emelni a szavát ellene, azt Brüsszelből politikai, gazdasági és adminisztratív eszközökkel büntetik meg

- fűzte hozzá.

Lázár János kitért rá, hogy a nemzeti őrseregről szóló követelés ma úgy hangzana, hogy Magyarország kimaradjon az orosz-ukrán háborúból, ezért nemhogy magyar katonát, de még magyar fegyvert sem küld a konfliktusba.

Az alapállásunk egyszerű, makacs és tisztességes. A magyarokat meg kell védeni a háborútól, meg kell védeni a veszélytől

- szögezte le.

A miniszter értékelése szerint "ez csak félig áll a hatalmunkban", hiszen kárpátaljai magyarok is harcolnak a háborúban, "hiába vagyunk a béke pártján itthon, mégis hullik magyar vér a határ másik oldalán".

Sokan rácsodálkoztak a keserű igazságra, amit Orbán Viktor kimondott, az ukrán-orosz háború eszkalálódásával, a konfliktus mesterséges fűtésével a harmadik világháború küszöbére sodródtunk és annak érdekében, hogy Magyarország ne lépje át ezt a küszöböt, és ne is lökhesse, ránthassa át rajta erővel senki, növelnie kell a védelmi képességeit – jegyezte meg.

Lázár János azt mondta:

Magyarország egy végzetes történelmi hibát már elkövetett, amikor 1944-ben elvétette a kiugrási kísérletet a második világháborúból, most azzal követne el történelmi hibát, ha engedne a beugrási és beugratási kísérletnek, ha hagyná magát belerángatni a harmadik világháborúval fenyegető ukrajnai háborúba.

A miniszter a közös teherviselésről azt mondta, Magyarország ma is védi Európa határait, a magyar határvédelem előnyeit az egész unió élvezi, de annak terheit nem viselik, "ez pedig nem járja, 175 évvel későbbi magyaroknak is követelnünk kell Brüsszelben a terhek közös viselését".

Lázár János szólt a Magyarországnak járó uniós források visszatartásáról is. Felhívta a figyelmet arra, hogy "az uniós pénz nem adomány, nem segély, hanem járandóság, minden magyar ember jussa a közösből, ellentételezés, amely megillet minket mindazért, amit mi teszünk a közösségért".

Magyarországot politikai okból ideológiai viták és a szuverenitáshoz való ragaszkodása miatt büntetik, próbálnak megfosztani a szabadságától, a cselekvés, az országépítés lehetőségétől

- tette hozzá.

A miniszter az Erdéllyel való unióról azt mondta, a trianoni békediktátum óta soha olyan nagy lépést nem tettünk a nemzeti határok feletti újraegyesítés érdekében a szétszakított területek gazdasági, kulturális együttműködésének helyreállításáért, mint ezekben az esztendőkben.

Az elszakított területek ma közelebb vannak hozzánk lelki és gazdasági értelemben, mint korábban az elmúlt száz esztendőben bármikor

- fogalmazott.

Lázár János az Európai Unióról azt mondta, a magyarok egyben tartandó és gyarapítandó értéknek tartják ezt a közösséget. Európa ugyanakkor gyengül, mert hagyja, hogy Amerika és Oroszország konfliktusának az európai polgárokkal, köztük a magyarokkal fizettessék meg az árát.

Európa megerősödéséhez békepárti politikára, európai érdekképviseletre, a tagországok támogatására, az energia- és élelmiszerárakat szem előtt tartó politikára lenne szükség – jelentette ki a politikus.

Forrás: MTI

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
lófaßt, csak azért mert loptok és hazudtok!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Pálinkás Pál
nem az országot, titeket büntetnek tahó...és remélem fizikálisan is megteszik majd...
simmering73
Ennek a f@szjankónak sincs egy épkézláb önálló gondolata? Ja ez is papagáj.
Nyírfa
Ezt a Lázárt, ha nem volna, nem kéne kitalálni.
ómió
Mert hiába nézik, nem látják benne az efftársiasságot!
namihami
Jani, ez is legalább huszituszi- vagy kupak-szinvonalú kinyilatkoztatás volt! Ezzel biztosan ismét felkerülsz a fidesz aranylapjaira!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.