Szijjártó Péter is bejelentést tett vasárnap.

Szudáni krízis: egymás után mentik ki állampolgáraikat az európai országokEgy, az ENSZ emblémájával megjelölt autókból álló konvoj elhagyja Kratúmot vasárnap. Kép: Abubakarr JALLOH / AFP

Vasárnap Hollandia, Belgium és Németország után Horvátország is bejelentete, hogy megkezdik állampolgáraik kimenekítését a polgárháború szélére sodródott Szudánból. Nagy-Britanniapedig 1200 katonát mozgosítva vitte haza diplomatáit.

Wopke Hoekstra holland külügyminiszter bejelentése szerint a hollandok első csoportját már vasárnap kimenekítik az országból. A holland külügy 152 állampolgárral áll kapcsolatban, de arra számítanak, végül több embert menekítenek ki ennél.

A belga Hadja Lahbib szerint Belgium Franciaországgal és Hollandiával együttműködve menekíti ki állampolgárait –  eddig 42 embert.

A német hadsereg most másodszor kísérli meg a német állampolgárok kimenekítését. A védelmi minisztérium és a külügyminisztérium nyugati partnerországokkal összehangolva végzett akciójának célja a lehető legtöbb német elszállítása a fővárosból, Kartúmból. Először szerdán próbálkoztak, de azt az akciót biztonsági okokból megszakították.

Horvátország is megkezdte állampolgárai kimenekítését a harcok dúlta Szudánból

– jelentette be Gordan Grlic Radman horvát külügyminiszter vasárnap. A száz horvát állampolgárból, akik az afrikai országban tartózkodnak, 21-en kérték evakuálásukat – mondta a tárcavezető. A műveletet a kairói francia és a horvát nagykövetség koordinálja.

A szlovén külügyminisztérium szerint három szlovén család van Szudánban, még egyikük sem kért kimenekítést.

A brit kormány katonai akcióval kimenekítette diplomatáit és családtagjaikat – jelentette be szintén vasárnap Rishi Sunak brit miniszterelnök. A brit védelmi miniszter, Ben Wallace szerint a brit fegyveres erők 1200 tagját mozgósították a cél érdekében.

Több magyart már kimentettek az országból

– ezt Szijjártó Péter külügyminiszter még szombaton jelentette be. Erről itt írunk bővebben. Vasárnap pedig újabb 14 magyar kimentését jelentette be a miniszter. Közülük már heten úton vannak.

Hogy miért éppen vasárnap jelentik be egymás után az európai országok, hogy kimenekítik állampolgáraikat, azt – mint James Cleverly brit külügyminiszter nyilatkozatából kitűnik – nem a konfliktus kiszélesedése, hanem éppen annak pillanatnyi szünete indokolja. Cleverly az MTI szerint ezt nyilatkozta a brit diplomatákról szólva:

Az evakuálására a szudáni erőszakcselekmények időleges lanyhulása nyújtott lehetőséget.

Szudánban a 46 millió lakosú északkelet-afrikai országot a 2021-es puccs óta uraló két katonai vezető, Abdel Fattáh al-Burháni és korábbi helyettese, Mohamed Hamdan Dagalo szakítása torkollt vérengzésbe. Abdel Fattáh al-Burháni a hadsereget, Mohamed Hamdan Dagalo a Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) nevű, brutalitásáról hírhedté vált félkatonai szervezetet küldte harcba a hatalmáért. Az április közepén kezdődött harcokban több százan haltak meg, a sebesültek száma meghaladja a háromezret. A két tábornok még egymás szövetségese volt Omar el-Besir diktátor három évtizedig fennálló rendszerének 2019-es megdöntésekor.

Forrás: MTI

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

izéke
A kimenekített emberek majd jönnek egy menetrend szerinti repülővel. A magyar honvédség csapatszállító repülői épp orbánt,szijjártót,fasztudjakit fuvarozzák fasztudjahová.
Rockxy
tehát nem egyszerre, hanem egymás után

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.