Hatlamas botrány keveredett abból, hogy egy hegymászónő nem volt hajlandó kifizetni a serpát, aki megmentette az életét.

Újabb botrány a Mount Everesten: Már halott lenne a hegymászó, ha nem segít a serpa, mégsem akarta fizetni neki

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Épp a napokban történt, hogy egy hegymászó nem akarta megköszönni a serpának, hogy a halál torkából menekítette ki, a hátán cipelte le a hegyről. Sőt, még a közösségi oldalról is letiltotta a hegymászó a serpát.

Most pedig arra derült fény, hogy egy kínai nő majdnem meghalt a Mount Everest megmászása közben. Két másik hegymászó és egy serpa segítségével élte túl az esetet. Amikor leértek az alaptáborba, és a serpa kérte a pénzét, a hegymászónő hallani sem akart erről, hiszen ő nem egyezett meg senkivel az összegben…

A Liu vezetéknevű, 50 éves hegymászónőt eszméletlen állapotban találta meg egy serpa – aki egy kínai férfit kísért – a Mount Everest csúcsának közelében, a halálzónában. 

A kínai férfi beleegyezett, hogy mentsék meg Liut, lemondva ezzel arról az álmáról, hogy elérje a csúcsot. A serpa és a kínai férfi kb. 200 métert tudták arrébb cipelni a nőt, amikor a szélsőséges körülmények miatt állóképességük határára értek. Ekkor a kínai hegymászó előrement segítségért, és ekkor találkozott is egy másik kínai mászóval, akinek elmondta, hogy bajban vannak. A másik kínai mászó szintén feladva csúcsrajutási álmait, azonnal segíteni kezdett a kínai nőt cipelő két férfinak. Az egyik kínai férfi később azt mondta, egyértelműen a serpa volt közöttük a legjobb fizikai állapotban, de hozzátartozik a történethez, hogy kissé vonakodott továbbvinni az eszméletlen nőt, és megkérdezte, hogy valaki ki fogja-e fizetni a munkáját. Ezért azt mondták neki, kap majd 10 ezer dollárt – írja a Telex.

A serpa a hátán cipelte le a nőt az alaptáborba, ahol napokig kezelték, mire felépült. A lecipelt mászó meg sem köszönte a segítséget, sőt, ki sem akarta fizetni a serpát. Végül 4 ezer dollárral akarta kiszúrni a szemét, de ez annyira feldühítette az egyik kínai férfit, hogy azt mondta: majd ő fizet.

A történet hatalmas felháborodást váltott ki, a kínai közösségi oldalon megvetően írtak a hegymászónőről.

A másik két kínai hegymászó, Hszie és Fan, aki segített a mentésben, arra kérték nyilvánosan az embereket, ne zaklassák Liut.

„A megmentése a mi döntésünk volt, a hála kifejezése pedig az övé. Ez két külön dolog. Mi nem vagyunk ő, és nem értjük, mit érzett. Csak mutassunk toleranciát” – idézte őket a Telex.

Forrás: Telex.hu

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jesz
megúnták a serpák, hogy a gazdag hegymászók lenézik őket, ezért meglepő TikTok videókat csináltak...döbbenetes, hogy mi van az alaptáborokban, vagy a csúcs felé vezető utakon...
jesz
@Shikari: bizony, a TikTok felvételen látható olyan is, hogy a hullafáradt, ülni is nehezen tudó mászó már megszólalni sem tud...és elmegy mellette a következő...
Istenakinincsen
@Shikari: ma, 18:52 Te itt is más értelmet nyertél! Ott nem mersz válaszolni és inkább idejöttél ugatni te ganajtúró!?!
Nessy
@Shikari: Vagy előtte megkérdezi, hogy megmentse e, és megegyeznek az árban.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.