Az amerikai parti őrség már negyed Magyarországnyi területen kutatott szerdán a négy napja eltűnt mélytengeri búvárhajó után a Titanic roncsai környékén, miközben kevesebb, mint egynapnyi oxigén maradt az utasoknak.

 Új fejlemények az Atlanti-óceánban eltűnt tengeralattjáró ügyében – kibővítik a kutatást
Fotó: Pixabay

A munkát irányító szakemberek helyi idő szerint szerdán kora délután arról számoltak be a sajtónak, hogy egy kanadai légi felderítőegység a tengerből érkező hangokat észlelt a kutatási területen, amelynek nyomán robot-tengeralattjárókat vezényeltek oda, de azok egyelőre nem találták meg a hang forrását.

A beszámoló szerint a hangok kalapáláshoz hasonlatosak, és a kutató-mentő egységek reményei szerint a Titan névre keresztelt búvárhajó utasaitól származnak.

Az Egyesült Államok parti őrségének Boston-központú (First Coast Guard District) regionális mentési koordinátora közölte,

további hajókat és eszközöket vetnek be, hogy megtalálják az 5 emberrel vasárnap víz alá merült búváreszközt, amely a Titanic mintegy 4 ezer méter mélyen fekvő roncsaihoz akart leereszkedni.

Jamie Frederick kapitány elmondta, hogy csütörtöktől már összesen 10 kutató egységgel próbálnak a 6 méteres búvárhajó nyomára lelni a 25 ezer négyzetkilométer nagyságú területen, és növelik a felhasznált távirányítású robot-tengeralattjárók számát. A munkát több repülőgép is segíti, részben felderítéssel, részben úgy, hogy folyamatosan szállítják a szárazföldtől több száz kilométerre fekvő kutatási helyre a felszerelést.

A beszámolók szerint a ködös esős idő nehezíti a kutatást, valamint a tenger felszíne alatt több ezer méterre gyakorlatilag teljes sötétségben kell az eltűnt hajó nyomát megtalálni.

A kutatási terület 700 kilométerre délre fekszik a kanadai Új-Fundland fővárosától és 1500 kilométerre keletre az Egyesül Államokbeli Cape Codtól.

A turisztikai célokra használt búvárhajó, a Titan fedélzetén tartózkodott a tulajdonos Oceangate tengeri kutatóvállalat alapítója, egy brit felfedező, egy francia búvár, valamint egy gazdag pakisztáni üzletember és fia.

Forrás: MTI

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Istenakinincsen
" kanadai légi felderítőegység a tengerből érkező hangokat észlelt a kutatási területen"...Neeee ez komoly???
Azok az utasok már matricaméretűre lapultak...nem kalapálnak már
Dr. Proktor
Játékkonzollal irányítható, 1300 méter merülésre vizsgált tákolt búvárhajó? Hát nem tellett másra a befolyt dollármilliókból?
simmering73
@KisTehen: B3 miért nem téged vittek konzulensnek. Neked annyi eszed van mint egy tengeri uborkának.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.