Vera Jourová, az Európai Bizottság átláthatóságért és értékekért felelős tagja, akár Magyarországnak is címezhette volna a beszédét.

Uniós biztos: „Elítéljük, ha egy vallás nevében lépnek fel az LMBTQ-közösségekhez tartozókkal szemben”ellentüntetők egy budapesti Pride-on/MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Az Európai Parlament plenáris ülésének a vallás és a meggyőződés szabadságára vonatkozó uniós iránymutatások 10. évfordulója alkalmából tartott vitán Jourová azt monda: mivel egyre több a feszültség és a megosztottság a világban, az Európa Unió számára kötelező fellépni az alapvető jogok, a jogállamiság és a demokrácia védelmében az unión belül és kívül egyaránt.

Az uniós bizottság kötelezettséget vállal arra, hogy megvédi a vallás és a meggyőződés szabadságának értékeit, valamint valamennyi vallás képviselőjét és követőjét az erőszak, a megkülönböztetés, a megfélemlítés és a támadásokkal szemben

– mondta.

Az Európai Unió minden vallás számára egyenlőséget biztosít, együttműködik a vallási és civil szervezetekkel azért, hogy megvédje a hívők és nemhívők jogait. Biztosítja továbbá mindenki számára, hogy valláshoz tartozhasson, vagy valamilyen meggyőződéssel rendelkezzen – húzta alá.

Elítéljük az erőszakot akkor is, ha egy vallás nevében követik el, ahogy azt is, ha egy vallás nevében lépnek fel az LMBTQ-közösségekhez tartozókkal szemben

– fogalmazott. „Az EU együttműködik az általános, globális normákat meghatározó ENSZ-szel, figyelemmel kíséri a fejleményeket, és saját kezdeményezések és finanszírozás révén is támogatja a vallásszabadságot” – tette hozzá az uniós biztos.

Hölvényi György, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) európai parlamenti (EP-) képviselője a vita során elmondott felszólalásában azt mondta, a szabad vallásgyakorlás elsősorban emberi jogi kérdés. Az uniós döntéshozók többsége sajnos mégsem ismeri el ennek az alapvető jognak a fontosságát az egyének és a társadalom életében – jelentette ki.

A KDNP alelnöke emlékeztetett:

a különböző jelentések, a tudományos kutatások, valamint a terepen szerzett tapasztalatok is azt mutatják, hogy ma is példátlan üldöztetés éri a hívő embereket a világban. A világ népességének mintegy 84 százaléka azonosul valamilyen vallási közösséggel. Eközben 2021 óta a világ 40 országában öltek meg vagy raboltak el embereket hitük miatt. Ki kell mondanunk: a világ legüldözöttebb vallása ma a kereszténység. Az elmúlt év során nemzetközi felmérések szerint 5621 keresztényt öltek meg hitük megvallása miatt, a gyilkosságok 90 százaléka Nigériában történt – tájékoztatott.

A néppárti politikus szerint az EU súlyos hitelességi problémával küzd: "a vallásszabadság védelme a drámai helyzet ellenére még mindig nem része teljesen az uniós külkapcsolatoknak". A fokozódó üldöztetés ellenére az Európai Bizottság például három évig habozott az unión kívüli vallásszabadságért felelős különmegbízott kinevezésével – emlékeztetett.

A kereszténydemokrata EP-képviselő hangsúlyozta: valódi mérföldkövekre van szükség az EU-ban és az unión kívüli országokban működő vallási közösségekkel folytatott párbeszédben. Noha a jogi keret adott, valójában semmilyen tartalmi eszmecsere nem zajlik az érdemi uniós döntések meghozatala előtt.

A világszerte növekvő vallási intolerancia elleni közös fellépés ugyanakkor nem tűr további halasztást

– tette hozzá felszólalásában Hölvényi György

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
@Namely: 17.02: Ha magánügy, akkor a kormánynak és fradista (stb) segédcsapatainak is békén kellene hagyni a ""másokat""! Nem?!?!?!
Mert pillanatnyilag most ezt az egyik választáspropagandai vezérmotívumnak használja! Közpénzen.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Namely
@Emmersson71: Mert azért legyünk őszinték: elnyomásról beszél egy Steiner Kristóf, aki egész életében abból élt, hogy buzi, nevetséges.
Aki Én
@Namely: Úristen, ennyi baromságot összehordani...
Téged az sem zavar, hogy mindent ami nem passzol idehozol, hogy úgy tűnjön igazad van. Már megint.
Jesszusom...
Namely
@Aki Én: még mindig nulla ellenérved van :D de miért is lenne több, mikor az agysejtjeid száma ugyanúgy nulla :D
Aki Én
@Namely: ...az magában vicces, hogy ellenérvekről próbálsz beszélni :)
Olvastad magad???
Már tényleg csak a ,,bibibi..." hiányzik

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.