Vera Jourová, az Európai Bizottság átláthatóságért és értékekért felelős tagja, akár Magyarországnak is címezhette volna a beszédét.

Uniós biztos: „Elítéljük, ha egy vallás nevében lépnek fel az LMBTQ-közösségekhez tartozókkal szemben”ellentüntetők egy budapesti Pride-on/MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Az Európai Parlament plenáris ülésének a vallás és a meggyőződés szabadságára vonatkozó uniós iránymutatások 10. évfordulója alkalmából tartott vitán Jourová azt monda: mivel egyre több a feszültség és a megosztottság a világban, az Európa Unió számára kötelező fellépni az alapvető jogok, a jogállamiság és a demokrácia védelmében az unión belül és kívül egyaránt.

Az uniós bizottság kötelezettséget vállal arra, hogy megvédi a vallás és a meggyőződés szabadságának értékeit, valamint valamennyi vallás képviselőjét és követőjét az erőszak, a megkülönböztetés, a megfélemlítés és a támadásokkal szemben

– mondta.

Az Európai Unió minden vallás számára egyenlőséget biztosít, együttműködik a vallási és civil szervezetekkel azért, hogy megvédje a hívők és nemhívők jogait. Biztosítja továbbá mindenki számára, hogy valláshoz tartozhasson, vagy valamilyen meggyőződéssel rendelkezzen – húzta alá.

Elítéljük az erőszakot akkor is, ha egy vallás nevében követik el, ahogy azt is, ha egy vallás nevében lépnek fel az LMBTQ-közösségekhez tartozókkal szemben

– fogalmazott. „Az EU együttműködik az általános, globális normákat meghatározó ENSZ-szel, figyelemmel kíséri a fejleményeket, és saját kezdeményezések és finanszírozás révén is támogatja a vallásszabadságot” – tette hozzá az uniós biztos.

Hölvényi György, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) európai parlamenti (EP-) képviselője a vita során elmondott felszólalásában azt mondta, a szabad vallásgyakorlás elsősorban emberi jogi kérdés. Az uniós döntéshozók többsége sajnos mégsem ismeri el ennek az alapvető jognak a fontosságát az egyének és a társadalom életében – jelentette ki.

A KDNP alelnöke emlékeztetett:

a különböző jelentések, a tudományos kutatások, valamint a terepen szerzett tapasztalatok is azt mutatják, hogy ma is példátlan üldöztetés éri a hívő embereket a világban. A világ népességének mintegy 84 százaléka azonosul valamilyen vallási közösséggel. Eközben 2021 óta a világ 40 országában öltek meg vagy raboltak el embereket hitük miatt. Ki kell mondanunk: a világ legüldözöttebb vallása ma a kereszténység. Az elmúlt év során nemzetközi felmérések szerint 5621 keresztényt öltek meg hitük megvallása miatt, a gyilkosságok 90 százaléka Nigériában történt – tájékoztatott.

A néppárti politikus szerint az EU súlyos hitelességi problémával küzd: "a vallásszabadság védelme a drámai helyzet ellenére még mindig nem része teljesen az uniós külkapcsolatoknak". A fokozódó üldöztetés ellenére az Európai Bizottság például három évig habozott az unión kívüli vallásszabadságért felelős különmegbízott kinevezésével – emlékeztetett.

A kereszténydemokrata EP-képviselő hangsúlyozta: valódi mérföldkövekre van szükség az EU-ban és az unión kívüli országokban működő vallási közösségekkel folytatott párbeszédben. Noha a jogi keret adott, valójában semmilyen tartalmi eszmecsere nem zajlik az érdemi uniós döntések meghozatala előtt.

A világszerte növekvő vallási intolerancia elleni közös fellépés ugyanakkor nem tűr további halasztást

– tette hozzá felszólalásában Hölvényi György

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
@Namely: 17.02: Ha magánügy, akkor a kormánynak és fradista (stb) segédcsapatainak is békén kellene hagyni a ""másokat""! Nem?!?!?!
Mert pillanatnyilag most ezt az egyik választáspropagandai vezérmotívumnak használja! Közpénzen.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Namely
A biztosoknak a nem létező európai K+F-fel, versenyképességgel, versenyképes iparral, mezőgazdasággal, alacsony környezetvédelmi normával, a sárba tiport munkavállalói jogokkal kellene foglalkozniuk.

A vallást, identitást, nemi szerepeket, gyűlöletet, szeretetet pedig hagyja ránk, polgárokra. Mivel az MAGÁNÜGY.
namihami
@Namely: 17.02: Ha magánügy, akkor a kormánynak és fradista (stb) segédcsapatainak is békén kellene hagyni a ""másokat""! Nem?!?!?!
Mert pillanatnyilag most ezt az egyik választáspropagandai vezérmotívumnak használja! Közpénzen.
Menőmanó
@Namely: Ha magánügy, mért pofázik bele a kormány? És a vallást mért erőszakolják rá az iskolákra?
jáger laszló
Ennek LNÉre bigottak továbbra is léteznek és létezni is fognak ,mert ők a vakbuzgók!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Nessy
A plakát tartók számára van egy rossz hírem! Az élethez hozzá tartozik a halál! Megtéréstől függetlenül ki előbb, ki később, meghal. Az élet sem rövidebb, sem hosszabb nem lesz egy színes padtól, egy cenzúrázott könyv elolvasásától!
lvegh78
Baromira unalmas az a téma. Létezik nő és férfi, a többi fantázia.
ómió
Hát, akkor, térjetek má' meg, idióták! Stop buzipromó!
simmering73
"Államtitkár avat keresztet, ez tökéletes jelképe az állam és az egyház összefonódásának. Ez a vallás és a politika összefonódása is, egy vallás használja a politikát, a politika használja a vallást, ami sérti a polgárok világnézeti szabadságát. A polgárok jogait és világnézeti szabadságát tiszteletben tartó állam csak világnézetileg semleges lehet. Minden állam, amely bármely vallást, világnézetet képvisel, uralkodóvá tesz, sérti az alapvető emberi jogokat, és szükségszerűen diktatúra lesz belőle. Ahol államideológia, államvallás létezik, az soha nem szabad állam, a polgárok nem szabadok.

A magyar alaptörvény, amelynek preambuluma a kereszténységre hivatkozik, mint a magyar állam alapjára, egy fasiszta diktatúra alapjait vetette meg, és elkerülhetetlenül az is lett belőle. Orbán fasiszta diktatúrája azok közé tartozik, melyekben előbb volt meg a diktatúra célja és szándéka, s ehhez tettek egy államvallást, amivel a diktatúrát leplezik. Míg vannak más diktatúrák, amelyekben az ideológia volt meg előbb, amely minden jószándék ellenére szükségszerűen diktatúrához vezetett. Orbán fasiszta diktatúrája a kereszténységre hivatkozik, ezért keresztényfasiszta diktatúra."
nepszava.us/igy-lesz-onkenyuralmi-jelkep-a-kereszt/
ómió
@m73: A magadfajta bolsi buziknak mondom, akik prájdoltok is a buziságotokkal!
ómió
@infinity: Tartsd meg az aljabolsi hazugságaidat, bolsiék elmebetege! Te még a tetvesbolsi Internacionálétok éneklése közben is Bite efftársad szopásával szoktál "foglalatoskodni"!
ómió
@infinity: Szóval, a maradék agyad is eltünt!? Ettől lettél "megbocsátó"!? Aha!
Csak Norisz és senki más
Ilyen nincs! Nálunk?! Áááááááááááááááá! Hollandiában, na ott már...

kepfeltoltes.zapto.org/public/20230716135645PRIDE.jpg
Emmersson71
@Namely: Valóban magánügy. Ám, ha valaki vagy valamely csoport hátrányos helyzetbe kerül, valakiket megkülönböztetnek vagy kirekesztenek vallása, identitása stb miatt, az már közügy!
Ez ellen tiltakozik a Pride.
Namely
@Emmersson71: ha az egész csoportot hátrányosan megkülönbözteti az állami szabályozás, akkor állami ügy. Különben pedig magánügy, hogy kiket, hogyan, mikor különböztetsz meg. Mert elvileg jogod lenne hozzá.
Pl ha én a vállalkozásomba nem akarok felvenni teszem azt nácit, buzit, nőket, hisztiseket, klímaharcosokat, zsidókat, stb, akkor az nem közügy. Ha utálom a kövéreket, az is magánügy. Ma már mindenből közügyet próbálnak faragni, és ami a fontosabb, mindenkiből, minden életszituációban áldozatot akarnak faragni.
kb: "Nő/buzi/sánta/csúnya/kövér/néger/téveszmés vagy? Nem sikerült valami? El vagy nyomva."
Prájd: semmilyen kirekesztést, stb nem szenvednek el. Semmilyen joghátrányban nincsenek. A pride egy nagytőkések által végzett figyelemelterelési trükk az általuk irányított média felhasználásával (akik a buzikat, stb nagy ívben szarják le). Ez egy gumicsont.
Namely
@Emmersson71: Mert azért legyünk őszinték: elnyomásról beszél egy Steiner Kristóf, aki egész életében abból élt, hogy buzi, nevetséges.
Aki Én
@Namely: Úristen, ennyi baromságot összehordani...
Téged az sem zavar, hogy mindent ami nem passzol idehozol, hogy úgy tűnjön igazad van. Már megint.
Jesszusom...
Namely
@Aki Én: még mindig nulla ellenérved van :D de miért is lenne több, mikor az agysejtjeid száma ugyanúgy nulla :D
Aki Én
@Namely: ...az magában vicces, hogy ellenérvekről próbálsz beszélni :)
Olvastad magad???
Már tényleg csak a ,,bibibi..." hiányzik

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.