Svédországban az ukrán háború kitörése óta abszolút elsőbbséget élvez a NATO-csatlakozás témája a szakértő szerint.

Szakértő: Orbánék a Gripenek lízingszerződését is bukhatják, ha tovább akadályozzák a svéd NATO-csatlakozást

Illusztráció: Pixabay.com

Az Ukrajna elleni orosz agresszió 2022. februári kezdete óta a svéd sajtóban és közvéleményben abszolút prioritást élvez a NATO-csatlakozás témája

– magyarázta a kialakult helyzetet Flamm László történész, Svédország-szakértő a Népszavának nyilatkozva. Rámutatott, Svédország most valóban történelmi jelentőségű változáson megy keresztül:

Fontos megemlíteni a svéd russzofóbiát, ami az 1809-es svéd-orosz háború elvesztése óta jellemzi az országot. Ehhez vereséghez köthető az ország több mint 200 éves semlegességének külpolitikája is, aminek az orosz-ukrán háború miatt tavaly vége szakadt.

A szakértő szerint bár most érzékelhető némi zavar a kétoldalú kapcsolatokban, ez a feszültség valójában egyoldalú. Ennek ellenére, úgy látja, ha az Orbán-kormány tovább akadályozza az ország NATO-csatlakozását, akár olyan drasztikus lépéseket is tehet a svéd fél, hogy nem hosszabbítja meg a honvédség Gripen vadászgépeinek lízingszerződését. Erről kérdezve Flamm a svéd kormányról szólva úgy fogalmazott a lapnak:

Felmerült a kormány köreiben az a lehetőség is, hogy a csatlakozási procedúra elhúzódásával akár ilyen eszközökhöz is nyúlnának.

Forrás: Népszava
Fotó: Pixabay.com

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
@Nessy: Vagy majd lesz idomított Turul...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Aki Én
@ómió: Ezt sem érted, mi, buta balfasz bolsi csicska?
ómió
@Aki Én: Megint rád tört az elmebeteg tetvesbolsi csicskaságod másrahazudási szindrómája, bolsiék fajkreténje!? Elgurult a nyugtatód!?
Csak Norisz és senki más
Na, azért ez egy kicsit túlzás! Olyan országtól lízingelünk több mint 1 évtizede haditechnikai eszközt aki nem NATO-tag??? Magyarország hamarabb lett a NATO tagja mint a svédek? Másik dolog! A svédeknek ez nagy üzlet!!! Akkor holnaptól már VOLVO-t se vegyünk tőlük???
Aki Én
@ómió: ...szóval nem érted, igaz húgyagyú bolsi balfasz? Anyáddal élsz még?
Nem az a baj, hanem az ami oda vezetett.
ómió
@Aki Én:Keresd meg a nyugtatódat, bolsiék elmebetege! Lehiggadva, talán, még egy-egy tétova gondolat is "beköszönthet" nálad! Vagy az érdeket megértve ilyesmi nálad már kizárt!?
rakitics41
Orbán olyan mint Csekonics báró lenne,neki semmi nem számít!Ha nem lesz Gripenünk, majd lesz Másik!Ahogy Jancsi bohóc is mondta.A baj az hogy Orbán miniszterelnök és nem bohóc, mégis úgy viselkedik mintha az lenne.Lehet hogy Orbán megítélésében tévednék?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.