A lengyel államfő Mateusz Morawiecki miniszterelnököt, az október 15-i lengyel parlamenti választásokon a legtöbb szavazatot nyerő tömörülés, a Jog és Igazságosság (PiS) párt jelöltjét fogja megbízni kormányalakítással. Ezt maga Andrzej Duda jelentette be hétfő este.

A lengyel államfő Mateusz Morawiecki miniszterelnököt bízza meg kormányalakítássalFotó: Ludovic MARIN / AFP

Az államfő felidézte: az általa a parlamentbe bejutott pártok vezetőivel folytatott egyeztetéseken a PiS, valamint a második helyen végzett, most ellenzéki Polgári Koalíció (KO) is meggyőződésüket fejezték ki, hogy parlamenti többséggel rendelkeznek.

Azt, hogy a kormányalakítással Morawieckit bízza meg, Duda azzal indokolta, hogy "folytatja a jó parlamenti hagyományt, mely értelmében a győztes tömörülés kap elsőként esélyt".

Kilátásba helyezte: az alkotmánnyal összhangban, kormányalakítási kudarc esetén a második körben a parlamenti alsóház abszolút többségi szavazással bíz meg valakit a kabinet összeállításával.

A PiS 194 mandátummal rendelkezik a 460 fős alsóházban (szejm). A KO-ból, a Lengyel Parasztpártból (PSL), a Lengyelország 2050 (Polska 2050) pártból, valamint az Új Baloldal tömörülésből álló ellenzéki tömb együttesen 248 mandátummal rendelkezik. A négy tömörülés október végén megállapodott a parlamenti együttműködésről és a parlamenti többség létrehozásáról.

Donald Tusk, a KO-t vezető Polgári Platform (PO) elnöke, ellenzéki kormányfő-jelölt hétfő este bejelentette: pártja péntekig lesz kész a többi ellenzéki tömörüléssel kötendő koalíciós szerződés aláírására, amelyre – mint mondta – vasárnap kerülhet sor.

Andrzej Duda a hétfői beszédében azt is megerősítette: november 13-ára összehívja a parlament alakuló ülését, amelyet a szejmben az általa kinevezett korelnök, Marek Sawicki volt agrárügyi miniszter, az ellenzéki PSL képviselője fogja levezetni.

A szejm és a parlamenti felsőház, a szenátus külön-külön tartja meg alakuló ülését.

A lengyel alkotmány értelmében az új parlament ülésén a régi kabinet lemond, de az új kormány beiktatásáig hivatalban marad. Az államfő a parlament alakuló ülését követő tizennégy napon belül ad át hivatalos kormányalakítási megbízást Morawieckinek. Az új kabinetet és a kormányprogramot a megbízatást követő további két héten belül kell a szejm előtt bemutatni, az alsóház bizalmi szavazáson dönt a jóváhagyásról. A kormány elfogadásához abszolút többségre és az összes képviselő legalább felének jelenlétére van szükség.

Forrás: MTI

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lusta
Lefordítom. A törvények és Duda kis játékának köszönhetően a lengyelek karácsonyi ajándéknak kapnak egy új kormányt
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
lusta
@kereső: Valami hasonló már volt a pisiorkikkal. 2005-ben a Lepper vezette Samoobronaval (Önvédelem) és a Giertych vezette Liga Polskich Rodzin (Lengyel Családok Ligája) a pisiorkik koalíciós kormányt alakítottak. Marcinkiewicz után OberKaczor lett a miniszterelnök és nekilendült a parnerek felszalámizálására és kicsinálására. 2077-ben az előrehozott választásokon, sem a Samoobrona, sem a LPR nem jutott be a Szejmbe. Innen kezdődött a 8 éves Po majd a 8 éves PiS rémuralom. Lepper öngyilkos lett, míg Kaczorék legnagyobb ellenfele az ügyvédként tevékenykedő Giertych lett. Giertych védte többek között Tuskot is, meg Krauzet és Sikorskit is. Még egy apróság Giertych most a KO színeiben képviselő lett.
kulabombaafityiszre
@Pegero: ma, 15:43
Neked az a zene,nekem ez a zene,viszont annak örülök,hogy az eu-ban elhúzzák a nótátokat.
lusta
@Őrnagy: A kalíciós tárgyalások már a választások előtt lezajlottak. A pisiorkik teljes kudarcot vallottak.Egyedül a Pártnélküli Önkormányzatiakra számíthattak, de ők nem jutottak be. A példa csak azért nem jó, mert a lengyeleknél a pisiorkik kormányzati pozíciókat tudnak ajánlani a renegátoknak, amit egyébként a pisiorkik nélkül is megkapnak. Nincsennek rászorulva Kaczorék ajánlataira. Az más kérdés, hogy Morawiecki, ezt mindki tudja, ő maga is, nem tud kormányt alakítani, de elegendő levegőhöz jutnak, hogy a hatalmukat bebetonozzák. Pl. a KNF (Bankfelügyelet) vezetőjének mandátuma november végén lejár, A Legfelsőbb Bíróság határozathozatali ügymenetét is megváltoztathatják az újonnan kinevezett neoübírákkal (neo-KRS). Gyorsan kell cselekedni.
kulabombaafityiszre
@Pegero: november 7., 20:43
El is hiszem neked ez ez idióta nóta tetszik a végén lévő orosz szöveget meg betanultad az orosz elvtársak +orbánod kedvéért.
kulabombaafityiszre
@Pegero: ma, 13:26
Én már kinőttem ebből a korból.Talán küldözgesd az iskolatársadnak a második osztályba.
kulabombaafityiszre
@Pegero: ma, 19:25
Hiába küldöd,nem nézerm meg nem érdekel,te kis hülyegyerek..
Megetted rendesen a tejbe papidat amit a mamucid csinált?
Kis másodikos szinvonalu mama kedvence.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.