A felek „óvatosan optimisták” a CIA közvetítésével körvonalazódó megállapodást illetően. Két hónapnyi tűzszünet és az összes túsz szabadsága a tét.

Küszöbön egy gázai tűzszünet, akár az összes túszt elengedheti a Hamász

A képen az látható, amint a gázai Hán-Júniszt izraeli felszólításra elhagyják a palesztin civilek január 27-én. Az UNRWA szerint október óta a lakosság több mint 85 százaléka, 1,9 millió ember kényszerült elhagyni otthonát a Gázai övezetben. Kép: MTI/EPA/Mohamed Szaber

Hamarosan megállapodás születhet a Hamász terroristái által fogva tartott izraeli túszok szabadon bocsátásáról, egyúttal pedig egy akár két hónapig is tartó tűzszünetről is – írja a New York Times amerikai kormányzati körökre hivatkozó cikke nyomán a hvg.hu.

A körvonalazódó megállapodás értelmében a Hamász több mint 100 túszt engedne szabadon – előbb a női, idős és sebesült túszokat –, cserébe egy 30 napos tűzszünetért. Ezalatt az idő alatt tárgyalnának a felek a második szakaszról, amelyben a túszul ejtett izraeli férfiakat és katonákat engednék el a terroristák, további 30 napos tűzszünetért cserébe.

A tárgyaló felek „óvatosan optimisták”

– fogalmaz a lap. Vannak ugyanis még tisztázatlan pontok, például, hogy hány bebörtönzött palesztint kell Izraelnek szabadon engednie. Becslések szerint a terrorszervezet által október 7-én elrabolt mintegy 240 túsz közül nagyjából 130-an lehetnek továbbra is a Hamász fogságában. Utoljára a novemberi hétnapos tűzszünet idején engedtek szabadon túszokat, akkor cserébe Izrael is elengedett bebörtönzött palesztinokat.

A megállapodás amerikai közvetítéssel jöhet létre.

Az amerikai tárgyalók Izrael és a Hamász javaslatai alapján kidolgoztak egy tervezetet, amelyet most vasárnap Párizsban vitatnak meg. Joe Biden amerikai elnök William Burnst, a CIA vezetőjét küldte Párizsba a vasárnap Izrael, Egyiptom és Katar képviselőivel folytatott tárgyalásokra.

Forrás: hvg.hu

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Horizont
Már éppen ideje lenne. Szerencsétlen kisemberek. Reménykedjünk, hogy létre is jön.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
namihami
És mi garantálja azt, hogy a zsidók mostani visszavonulása után nem fog a Hamasz fél-egy év múlva ismét támadni? Most kifogytak a fegyverből, emberből---kell az erőgyűjtés! Ismét várják az arab és egyéb pénzeket, fegyvereket, ismét rakétákat csinálnak a vízvezetékcsövekből, újabb ""hős"" gyerekek állítanak be terroristának!
""The show must go on""? És így ennek sose lesz/lehet vége!
namihami
@Shikari: 13.53: Az a föld a zsidók földje volt eredetileg! Talán a Biblia elég hiteles! (bár én ateistaként?)
Ezzel az erővel a magyar is csak földrabló, hiszen mi is csak betörtünk ide!
namihami
@Shikari: 16.33: Kárpátalja? Miért, az ősi magyar föld? Mióta? Miért? A Kárpátok bérceit már akkor mi védtük (csak akkor még nem a Donnál)? (talán olvasd el, amit írtam)
Vagy a Toroczkai ezt mondta, csak a Google magyar-magyar fordítója rosszul értelmezte? Vagy én nem birom a magyart?
bence
Semmi garancia arra , hogy a jelenleg vesztésre álló Hamasz a túszok elengedése után ha megerősödik , nem fogja ugyanezt elkövetni a zsidó állammal szemben ! Arról nem beszélve , hogy talán az elhurcoltak fele maradt csak életben mert a másik felét a Hamasz meggyilkolta !
csak úgy....
@Shikari: mit kezdenétek te gyogyós kárpátaljával,hiszen borsod a tiétek és az mégis döglödik?! nektek még ez a mostani magyarország is túl nagy! :)
namihami
@Shikari: 18.03: Ezek szerint valóban nem!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.