Azonnali tűzszünetet követelt a Gázai övezetben hathetes időtartamra Kamala Harris amerikai alelnök. Joe Biden helyettese vasárnap Alabama államban egy történelmi megemlékezésen szólalt fel.

Az alelnök úgy fogalmazott: "a szenvedés beláthatatlan nagyságrendje miatt Gázában azonnali tűzszünetnek kell életbe lépnie". Hozzátette, egy hathetes fegyvernyugvás időt adna az összes túsz szabadon engedésére, továbbá jelentős mennyiségű segélyszállítmány eljuttatására a palesztin területen élőkhöz – írja az MTI.

Washington nekiment Izraelnek! Azonnali, hat hetes tűzszünetet követel Gázában

Fotó: MTI

Kamala Harris kijelentette, hogy az izraeli kormánynak többet kell tennie annak érdekében, hogy a Gázába irányuló segélyek mennyisége jelentősen növekedjen. Ebben "nincs kifogás" – tette hozzá.

Izrael és a Hamász iszlamista palesztin szervezet közel öt hónapja tartó fegyveres konfliktusában mostanáig több mint 30 ezer palesztin veszítette életét a harcok színteréül szolgáló Gázai övezetben. A 2,2 millió lakosú enklávé lakossága hónapok óta éhezik, nincs ivóvíze, gyógyszere. A közszolgáltatások nagy része megszűnt, a terület döntő részét az izraeli erők lerombolták a harcok során, miközben az övezetben lakóknak nincs hová menniük.

Az amerikai légierő három  katonai szállítógépe élelmiszer-szállítmányokat dobott le Gáza felett a hétvégén. Joe Biden amerikai elnök pénteken bejelentette,  Washington minden tőle telhetőt elkövet, hogy segítséget küldjön a palesztinok lakta térségbe. Két nappal korábban Gázavárosban segélyosztás közben 115 ember halt meg, és több százan megsebesültek, amikor izraeli katonák  atömegbe lőttek -  a Hamász vezette egészségügyi minisztérium adatai szerint.

Kamala Harris vasárnap Alabama déli szövetségi állam Selma városában részt vett azon a hagyományos meneten, amelyet az 1965-ös úgynevezett véres vasárnap (Bloody Sunday) emlékére tartanak évről-évre. Az Alabama állambeli város egy hídján 59 évvel ezelőtt polgárjogi aktivisták szavazati reformokat követelő felvonulását a rendőrök erőszakkal számolták fel.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Horizont
Igaza van Kamala Harissnak. De Netanyahu megőrült, állítólag a saját seggét védi be ezzel a harccal. De ezt nem lehet(ne) csinálni bármilyen édes és jogos(nak hitt) a bosszú.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.