A gázai hadműveletek azonnali szüneteltetésére szólította fel Izraelt a brit külügyminiszter, miközben a rendőrség eltűnését követően az önbíráskodás nyer egyre inkább teret az immár közel öt hónapja harcok sújtotta övezetben.

A gázai hadműveletek azonnali, humanitárius célú szüneteltetésére szólította fel szerdán Izraelt David Cameron brit külügyminiszter – az MTI híradása szerint.

Gáza: a rendőrség eltűnését követően az önbíráskodás nyer egyre inkább teret

Az amerikai légierő katonai szállítógépei élelmiszer szállítmányokat dobnak le Gáza felett   Fotó: MTI

Cameron, aki Londonban fogadta Beni Ganz izraeli tárca nélküli minisztert, volt kormányfőt, a jelenlegi háborús kabinet tagját, a megbeszélés utáni nyilatkozatában úgy fogalmazott: Izrael, amely "megszálló hatalomként" van jelen a többségében palesztin lakosságú Gázai övezetben, jogilag köteles biztosítani, hogy a segélyszállítmányok eljussanak a civil lakossághoz.

A brit külügyminiszter szerint e jogi felelősség következményekkel jár, "például akkor, amikor mi itt az Egyesült Királyságban azt vizsgáljuk, hogy Izrael eleget tesz-e a nemzetközi humanitárius törvényeknek".

David Cameron hangsúlyozta: a harcok azonnali humanitárius célú szüneteltetése mellett London szükségesnek tartja a segélyek elosztására szolgáló kapacitások bővítését a Gázai övezeten belül, a szárazföldi és a tengeri továbbítási útvonalak bővítését, valamint a Gázába beengedett humanitárius segítség formáinak kiterjesztését, beleértve az infrastruktúra helyreállításához szükséges, kritikus fontosságú eszközöket.

Cameron az izraeli miniszterrel tartott szerda esti megbeszélése előtt, a londoni parlament felső kamarájában, a Lordok Házában felszólalva kijelentette: Gázában most már éhínség és járványok fenyegetnek, és ebben a helyzetben "szükségképpen nagyon fogytán a türelem" Izraellel szemben.

A brit külügyminiszter felsőházi beszédében is megszálló hatalomnak nevezte Izraelt, és úgy fogalmazott, hogy "figyelmeztetések egész sorát kell intézni" az izraeli kormány címére.

A Gázai övezetben kialakult rendkívül mostoha állapotokat hűen érzékelteti, hogy a rendőrség közterületi jelenlétének hiányában úgynevezett „Népvédelmi Bizottságok” vették át a közrend fenntartásának feladatát. Rafahban maszkos, botokkal felszerelt férfiak jelentek meg az utcán, miután a rendőrség az izraeli támadások elől a föld alá vonult. Ezeket a gázai fegyveres frakciók hozták létre, a gyakorlatban önbíráskodás jellemzi tevékenységüket a Reuters beszámolója szerint.

"Az utcát akarjuk ellenőrizni, hogy továbbra is biztonságban legyen az ország... Azért vagyunk jelen az utcákon, hogy ellenőrizzük azokat a palesztin utcán jelenleg létező minden bajforrással szemben" – mondta az egyikük - a Reuters beszámolója szerint.

Az izraeli hadműveletek előzményeként a Gázai övezetet uraló szélsőséges iszlamista szervezet, a Hamász tavaly október 7-én Izrael déli térségében példátlan terrortámadást hajtott végre, amelyben 1200 ember meghalt, háromezren megsebesültek. A Hamász fegyveresei Gázába hurcoltak 240 túszt, akiknek többsége még mindig fogságban van.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

balos
1 Amerikai mondta,hogy a halott indián a jó indián!A gázai rend őrei még rosszabbak,mint a hamás,mert szemet húnytak a rengeteg gaztettnek amit elkövettek a "ténykedésük" alatt!Nem egyszer az elfogott katonákat kiadták a tömegnek,hogy meglincseljék!A gyerekeket sajnálom,de ott a nevelésük a gyilkolászásra épül!SAJNOS!A támogatásokból a nép talán a tizedét kapja meg!Ahol a törvénybe olyan szöveg kerülhet,hogy meg kell semmisíteni a Zsidó államot,ott a fejekben olyan sötét van,mint a fideSSesben!
Sakk Matt
Sakk Matt
@balos: Dugj fel a tapló mutterodnak egy telefont és csörgesd soxor, hadd élvezze a vén hülye picsa!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.