Két évvel azután, hogy Oroszország teljeskörű inváziót indított Ukrajna ellen, Kijev katonailag még mindig tartja magát, sőt az ország gazdaságilag is kezd talpra állni. Az orosz gazdaság visszaesése ugyanakkor törvényszerű volt.

Két évvel a teljeskörű invázió elindítása után Oroszország továbbra is támadja Ukrajna termelő iparát és infrastruktúráját, Ukrajna ugyanakkor – hatalmas katonai és gazdasági veszteségek mellett – továbbra is bizonyítja ellenállóképességét.

De mit szólnak ehhez Putyin barátai? A kutatók szerint Oroszország nem nyeri meg a háborút

Fotó: Wikipedia

· 2022 végére Ukrajna GDP-je mintegy 30 százalékkal csökkent, miközben az infláció 10 százalékról 26,6 százalékra ugrott.

· Több mint tízmilliió ukránnak kellett elhagynia lakhelyét

· a munkanélküliségi ráta pedig elérte a 24,5 százalékot.

· Az Ukrán Nemzeti Bank a dollárral szembeni 29 hrivnyáról 36,57 hrivnyára értékelte le a nemzeti valutát.

E sötét kiindulópont óta azonban az ukrán gazdaság az ellenállóképesség és a fellendülés jeleit mutatja. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) 2023 decemberében megállapította, hogy a számtalan kihívás ellenére Ukrajna makrogazdasági mutatói „a vártnál erősebbek”. Az IMF a 2023-as ukrán GDP-növekedésre vonatkozó előrejelzését 2 százalékról 4,5 százalékra javította, az infláció tekintetében pedig arra számít, hogy a drágulás üteme 5,5 százalékra csökken. A kamatok 15 százalék körüli szintre csökkentek a 2023 eleji 25 százalékos szintről.

Mindeközben Oroszország gazdaságában a nehézségek jeleit mutatkoznak. Az amerikai pénzügyminisztérium jelentése szerint Oroszország gazdasága 5 százalékkal kisebb annál, mint amekkora lenne akkor, ha Vlagyimir Putyin elnök nem támadta volna meg Ukrajnát. A rubel dollárral szembeni árfolyama 2023 eleje és tavaly október között a 69-es szintről a 100-as szintre gyengült.

Az utóbbi időben a rubel dollárral szembeni árfolyama a 88-93-as sávba esett vissza, ami az orosz jegybanknak a valuta erősítését célzó – a tőkemozgások korlátozásának bevezetésével elért – erőfeszítéseinek köszönhető.

UKRAJNA ÉS OROSZORSZÁG GAZDASÁGI KIHÍVÁSAINAK KÖZVETLEN OKAI NAGYBAN KÜLÖNBÖZNEK, BÁR VÉGSŐ SORON PUTYINNAK A HÁBORÚ ELINDÍTÁSÁRA VONATKOZÓ SZEMÉLYES DÖNTÉSÉBŐL EREDNEK.

Ukrajna számára a döntő tényezőt az jelenti, hogy a harcok szinte kizárólag a saját területén zajlanak, Oroszország közvetlenül a termelő létesítményeket, a közlekedési útvonalakat, az oktatási intézményeket és a polgári infrastruktúrát támadja. Az ukrán energetikai infrastruktúrában az orosz légicsapások által 2022 telén okozott károk messze túlmutatnak a megsemmisített eszközökön. A 8,8 milliárd dolláros közvetlen veszteség mellett a kisvállalkozások is károkat szenvedtek el, amely cégek közül sok kénytelen volt abbahagyni tevékenységét vagy jelentősen megváltoztatni működését. Az ukrán parlament pénzügyi, adó- és vámpolitikai bizottságának elnöke szerint ezen károk messzemenő makrogazdasági következményeket okoztak, mivel a gazdaságot minden egyes nap, amikor áramszünet volt, több mint 200 millió dolláros veszteség fenyegette.

Akkoriban Ukrajna kitartott, azóta a lerombolt hőerőművek legalább 62 százalékát, a vízerőművek 68 százalékát és a távvezetékek 80 százalékát helyreállította. Az orosz légicsapások azonban továbbra is súlyos fenyegetést jelentenek az ország azon részein, ahol nincs megfelelő légvédelem. Az orosz támadások Ukrajna exporttevékenységet is súlyosan akadályozzák. Ukrajna a világ egyik legnagyobb gabonaszállítója, gabonaexportja átlagosan az éves GDP-jének mintegy 10 százalékát teszi ki. 2022 februárja után az orosz haditengerészet megakadályozta, hogy 20 millió tonna gabonát szállítsanak el a Fekete-tengeren keresztül, és megsemmisített több ezer tonna- ukrán kikötőkben tárolt – gabonát.

Miután azonban Oroszország 2023 júliusában kilépett az ENSZ által támogatott fekete-tengeri megállapodásból, Ukrajnának a következő hónapban sikerült új hajózási korridort létrehoznia. Bridget A. Brink, az Egyesült Államok ukrajnai nagykövete arról számolt be, hogy január közepéig már 16,5 millió tonna gabonát szállítottak ezen az útvonalon, míg az ENSZ által tető alá hozott, de már be nem tartott megállapodás eredményeként egy év alatt csak 33 millió tonnát szállítottak. Ukrajna gazdasági kilátásai továbbra is kedvezőek, annak ellenére, hogy Oroszország igyekszik beárnyékolni azokat.

OROSZORSZÁG ESETÉBEN PEDIG A GAZDASÁGI VESZTESÉGEK NAGY RÉSZE SAJÁT GAZDASÁGPOLITIKÁJÁNAK ÉS A NYUGATI SZANKCIÓKNAK AZ EREDMÉNYE.

Elemzők szerint a katonai veszteségek és a sorozás elől menekülők elvándorlása miatt Oroszország „demográfiai válsággal” néz szembe. Emellett gazdaságát meggyengítették a csökkenő olaj- és gázbevételek, valamint a nyugati gyártású alkatrészek és eszközök széleskörben jelentkező bénító hiánya. A gazdasági szankciók következtében ugyan nem ért véget a háború, de azok jelentős problémát okoztak az orosz gazdaság számára. Oroszország természetesen mindezeket a problémákat saját magának köszönheti - írja a Portfolio.

· Egészen biztosan nem nyeri meg a háborút sem katonai, sem gazdasági téren.

· Ukrajna kezd kilábalni a kezdeti sokkból, és ha a jelentős mértékű külföldi támogatás folytatódik, akkor a felőrlő háborúban fölénybe kerülhet.

Az azonban egyértelmű, hogy Ukrajnának sürgetően szüksége van erősebb katonai képességekre, hogy megvédje polgárait és gazdaságát az orosz légicsapásoktól. Az Egyesült Államok, Norvégia, Németország és más országok által biztosított légvédelem létfontosságú szerepet játszott az ukrán energetikai infrastruktúra elleni orosz támadások semlegesítésében a mostani téli időszakban. Továbbá Ukrajnának nagyobb képességekre van szüksége ahhoz, hogy az orosz légicsapások intenzitásának csökkentése érdekében csapást mérhessen Oroszország saját katonai-ipari komplexumára.

A Nyugatnak a maga részéről továbbra is pénzügyi és katonai segítséget kell nyújtania Ukrajnának, és tovább kell szigorítania a gazdasági szankciókat, hogy Oroszországot megfossza a háborús agresszióhoz szükséges forrásoktól. A másodlagos szankciók központi szerepet játszhatnak az orosz kereskedelemre és pénzügyekre kivetett meglévő korlátozások érvényesítésében.

Mindezek nemcsak megvalósítható lehetőségek, hanem sürgősen szükségesek is annak elősegítésében, hogy Ukrajna meg tudja védeni magát – vélik  a nemzetközi szakértők.

Anastassia Fedyk, University of California (Berkeley) | Jurij Gorodnicsenko, University of California (Berkeley) amerikai kutatók közös véleménycikke.

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

teuton
@NKF: Afganisztanrol hallottal? Vagy arrol nem beszel a moszkvai radio? Bögatyas mudzsahedinek zavartak ki öket 10 ev utan, akiknek egyetlen repülöjük, tankjuk vagy helikopterjük sem volt!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Géza
Ezt a demagóg bandát! Ki hiszi ezt el?
NKF
Ez a köcsög Zelenszkij remélem eltűnik mint az aranyóra és mindenki jól jár!
Egy tetű szarfaszú senkiházi! Az oroszokat még Hitlernek sem sikerült legyőznie!
teuton
@NKF: Afganisztanrol hallottal? Vagy arrol nem beszel a moszkvai radio? Bögatyas mudzsahedinek zavartak ki öket 10 ev utan, akiknek egyetlen repülöjük, tankjuk vagy helikopterjük sem volt!
Csizmás Kond
...egyik háborúnak nevezi a másik katonai műveletnek...
Péter2
A nagy szovjetunió elvesztette az afganisztáni háborút , a hatalmas fölénye ellenében , pedig csak az usa támogatta fegyverekkel az afgán felkelőket , amik létszámban is csak elenyésző mennyiség volt a szovjet erőkhöz képest , utána való években az usa és NATO szövetségesei , megnyerték a hidegháborút , szétzilálták a nagy szovjetuniót és a varsói szerződést ,minden katonai beavatkozás nélkül , következő években volt puccs is náluk és tagországok szszk leválások Gorbacsovot lapátra tette jelcin puccsal , és átalakultak szóban és zászlóban, Oroszországgá , de sokáig nem bírtak magukkal, Grúziába is háborút kezdtek , és azt is elvesztették , katonailag legyengültek , mert a levált szszk-kal ment a technológia , sok nyersanyag ,ember és technológia ,pl a lettország leválása az orosz hadiipar elektronikáját is vitte magával , mert náluk ez az szszk adta a fejlett elektronikai eszközöket , és gyártotta . A mai helyzet még nehezebb számukra , mert rengeteg Európai és nem európai ,nato tagország , ország így , vagy úgy ,támogatja Ukrajnát még az usa is , ha ne adj isten ha a demesn Biden veszít, és a bohóc Trump kerül a helyére. és ha betartja a szavát ,amit nem igen szokott , ha nem támogatja Ukrajnát , akkor a támogatást átveszi Kanada és Ausztrália , még jobban is járnak az Ukránok , mert a 2 ország támogatása nagyobb mértékű lesz mit az usa támogatása , tehát itt is meg van az alternatíva ezt kimondottan Trampra alapozták , minden téren szorul a kötél a ruszkik nyakán , minél tovább tart a háború annál nagyobb lesz a gazdasági káruk, a háború után meg újjáépítődik Ukrajna a nyugatiak segítségével , mint a földig rombolt Németország a 2 világháború után aztán a ruszki elvtársak megint építhetnek falat , hogy ne meneküljön a népük nyugati irányba , meg ne lássák a jólétet , mint kelet nyugat Németország között volt !
csak úgy....
@KisTehen: @Maccska: @NKF: @Géza: = ruszki szartól csillog a pofájuk a komcsi sihedereknek! :)
csak úgy....
@Maccska: te csak másolni tudsz, a gondolkodáshoz meg totál hülye! :) eriggy,tedd magadévá a kecskédet...
KisTehen
@csak úgy...: saját gondolatra már nem futja ... csak a déká mantrát tudod ismételgetni, agyhalott libsi
KisTehen
@csak úgy...: szidod az oroszokat, de közben meg orosz gázzal fűtesz, te képmutató kispöcs :)
csak úgy....
@KisTehen: gyogyós ökör,honnan szeded az értesüléseidet rólam ,hogy mivel fütök meg satöbbi? :) téged faszán megszugeráltak a fideszbe,hogy már látomásaid is vannak!
te meg a macsska + shikari, ti minden baromságra kaphatók vagytok! :)
KisTehen
@csak úgy...: onnan, ahonnan ákos is
KisTehen
@csak úgy...: tudod ... az az ákos, akinek habzsolod a napi szarát
Péter2
@csak úgy...: Látom a válaszaidból , megint itt vannak a gyogyósok , ezeket nem az evolúció hozta le fáról , hanem a gravitáció .
csak úgy....
@KisTehen: te lehetsz fideszék leg olcsóbb buta ökör trollja ! :) -na de ha te erre tetted föl a nyomorúságos életed...,kinek mi köze hozzá!? tehát ne untass a kedvenc pártod nevében, maradj mindíg az aktuális tényeknél!
csak úgy....
@Péter2: és köves volt a talaj a fejük meg a legnehezebb,tehát azon landoltak!
fideszes gyökér
@Csizmás Kond: Különleges katonai művelet párti ellenzék.
Gyakorolgasd.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.