Az ukrán energiaügyi miniszter közleményben azt írta: Ukrajna nem tervezi az orosz gáz Európába irányuló tranzitjáról szóló szerződés meghosszabbítását, vagy új megállapodás kidolgozását – írja az economx.hu

Herman Haluscsenko ezt azzal magyarázta, hogy az ukrán gázellátó rendszeresen tavaly végrehajtott terheléses teszt miatt hozták meg ezt a döntést. Az ugyanis azt mutatta ki, hogy „a rendszer a gázszállítási, valamint a föld alatti tárolási képessége alapján az orosz gáz tranzitja nélkül is működőképes”.

Ukrajna bekeményít! Leállítja az orosz gáz tranzitját Európába

Az ukránok nem továbbítanák a gázt Európába/Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Kijev és Moszkva között 2019-ben öt éves, 2024 decemberében lejáró gázszállítási megállapodást jött létre, amely biztosítja az orosz földgáz szállítását Ukrajnán keresztül. A gázimport a 2022 februárjában kirobbant háború ellenére sem állt le.

A Naftohaz ukrán állami gázipari vállalat igazgatótanácsának elnöke már tavaly október végén bejelentette, hogy a szerződés ez év végi lejárta után nem kívánják folytatni az orosz gáz Európába irányuló tranzitját. Moszkva erre úgy reagált, hogy alternatív szállítási útvonalak kidolgozásával, illetve cseppfolyósított földgáz (LNG) tengeri szállításával ellensúlyozná az ukrajnai tranzi kiesését. Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes januárban azt mondta, Oroszország készen áll arra, hogy áttekintse az Európai Unióval a földgázszállítás további lehetőségeit.

Forrás: economx.hu

37 hozzászólásarrow_drop_down_circle

KisTehen
@Pálinkás Pál: de tévedsz ... ausztria ugyanannyi orosz gázt importál, mint a háború előtt

index.hu/kulfold/2023/08/05/ausztria-gazimport-europai-unio-oroszorszag-fuggoseg-diverzifikacio/
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Maccska
@Philip Marlowe: a napokban vált füstté két ukrán gyár ahol a mikrochip ek előállításához nélkülözhetetlen neont állítják elő.
Az a két ukrán gyár adta a világ neontermelésének 50 százalékát.
A másik 50 százalékot amúgy Oroszország és Kína adja.

Fasza.
kereső
@Maccska: Igyekeztem nem politikai, hanem csupán kimondottam gazdasági alapon megközeliteni a kérdést, de ez nem megy nektek. Úgyhogy itt hagyjuk abba- mert nem érdekel sem az usa szerepe, sem Zelenszkij, sem a ti hülye konteó gyártásotok. De, ha már igy belemerültök- akkor választ kérek arra, hogy ha az oroszok olyan qrva nagyon jól állnak az eladatlan gázukkal, akkor miért is kapja a magyar gazdaság a világpiachoz képest háromszoros áron a baráti oroszoktól ? Miért is kell nekünk ehhez ragaszkodnunk- immár 15 évig, a megkötött gázszerződés szerint(2021 ősze). Miért vagytok ti ellenségei a gazdasági racionalitásnak kimondottan politikai alapon- Ukrajna esetében, amikor ezt szajkózzátok a kinai gazdasági kapcsolatok esetében. Na, ennyi(ke). - ja, mert az a qrva gyurcsány.
Maccska
@kereső: nem háromszoros áron kapjuk.
Tehát hazudsz.
A tőzsdei áron kapjuk 2 havi csúszással.Valamennyi felár van de ez természetes
Amúgy utánanézhetnél a gázkereskedelem módjaira.

Az államok hosszú távú szerződéseket kötnek.A cégek tőzsdén kereskednek.
Ez két különböző dolog.
Nem kell bevenni a hülye lipsi sajtó cikkeit.
Például ha majd felfelé megy folyamatosan a gáz ára akkor úgy fog tűnni mintha olcsóbban kapnánk mint más.

Szerintem mostanában kussolás van a témában.A korábbi árakat emlegetik inkább.
Philip Marlowe
@Pálinkás Pál: "az oroszokkal semmi bajom, a putylerfélékkel van gond, mint itthon veletek.."

Azt írod, hogy az "oroszokkal semmi bajod"... Ok!
DE!!!
Milyenek azok a "putylerfélék"? Ezt kifejtenéd?
Meg azok a veletek?...
Csak nem azokkal van bajod akik logikusan gondolkodnak, és nyugalmat békét akarnak?...
És nem akarják feláldozni eddigi elért életüket egy MŰÁLLAMÉRT? Mert ukrajna egy műállam, egy műnemzet! Ez tény! Minden történész, szakember ebben egyetért!
A nyugatnak, és az oroszoknak egyszer és mindenkorra ezt a területet fel kell osztaniuk tárgyalások mentén!
Mert most ez a "senki földje"!
Ez a szomorú igazság!
kereső
@Maccska: Akkor Holoda Attila energetikai szakértő is hazudik. Meg mindenki, aki ezt állitja- mert kiszámolta. És most hagyjuk a hazug "rezsicsökkentést"- mert azt a különbözetet is nekünk kell kifizetni- a szektorális adókon, az élelmiszer árain, a szolgáltatások áriban. Csak ne néznétek mindekit hülyének...
Csizmás Kond
@kereső: ...kigyó sziget..." A sziget körüli talapzat területi határait a Nemzetközi Bíróság 2009-ben állapította meg, aminek nyomán Románia a vitatott tengeri terület közel 79%-át, Ukrajna a 21%-át kapta." A román fél meg a gázkitermelési jogot eladta angol, amerikai osztrák vagy kitudjakinek tehát ha az kitermelésre kerül is abból az ukrán nem nagyon kap.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.