Vlagyimir Putyin a szavazatok 87,8 százalékát megszerezve győzött az oroszországi elnökválasztás során az első hivatalos részeredmények szerint, melyeket az oroszországi urnazárások után tettek közzé.

Az ötödik elnöki ciklusát kezdő orosz elnök az utóbbi 200 év leghosszabb ideig regnáló orosz vezetője lehet. Az érdemi kihívók nélkül, megszállt területeken is zajló elnökválasztás sem szabad, sem tisztességes nem volt Washington állásfoglalása szerint.

Az első részeredmények alapján Putyin a szavazatok 87,8 százalékát megszerezve nyerte el ismét az elnöki mandátumot –  a Reuters értesülései szerint. 

Minő meglepetés! Putyin nyerte az orosz elnökválasztást

Fotó: MTI

A szavazás három napon át zajlott, legkésőbb a kalinyingrádi exklávében ért véget a voksolás, magyar idő szerint este 7 órakor. A választás során több mint 8 millió ember szavazott online – egy választási bizottsági tisztviselő közlése szerint.

A részvétel moszkvai idő szerint 20 órakor – egy órával a kalinyingrádi urnazárás előtt – 73,33 százalék volt, ami abszolút rekordnak számít az orosz elnökválasztások történetében. A hivatalban lévő elnök a legutóbbi, 2018-ban megtartott elnökválasztáson a szavazatok 76,6 százalékát kapta – az MTI híradása szerint.

Az állami finanszírozású Összoroszországi Közvélemény-kutatási Központ (VCIOM) adatai szerint Putyin a szavazatok 87 százalékát gyűjtötte be. A kommunista Nyikolaj Haritonov végzett a 2. helyen a voksok 4,6 százalékával, őt Vlagyiszlav Davankov (Új Emberek) követte 4,2 százalékos támogatottsággal, Leonyid Szluckij, az Oroszország Liberális Demokrata Pártja jelöltje végzett a negyedik helyen 3 százalékkal.

A háború ellen fellépő, az ellenzékiek körében népszerű Borisz Nagyezsgyin végül nem indulhatott a választáson.

Ukrajna megszállt területein, Moldova szakadár régiójában, az úgynevezett Dnyeszter Menti Köztársaságban, illetve a Grúziából kivált Abháziában és Dél-Oszétiában is az urnákhoz járultak az emberek, amit a nemzetközi közösség a nemzetközi jog durva megsértéseként értékel, tekintettel arra, hogy mindez alapjaiban sérti ezen országok szuverenitását és területi integritását.

Ukrajna elnöke szerint illegitim Putyin újabb választási győzelme, mely választási csaláson alapul. Az orosz elnöknek Hágában, a vádlottak padján lenne a helye – jelentette ki Volodimir Zelenszkij vasárnap esti videóüzenetében – az MTI híradása szerint.

Az Egyesült Államok szerint a az orosz elnökválasztás sem szabad, sem tisztességes nem volt – írja a Reuters. Putyin újabb elnöki mandátuma révén Joszif Sztálint túlszárnyalva az állam történelme utolsó 200 évének leghosszabb ideig regnáló vezetőjévé válhat. Vlagyimir Putyin ötödik elnöki ciklusát kezdheti meg Oroszország élén, mandátuma hat évre szól. 

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
Csak ennyi? 87%? Azt hittem meg lesz a 150%.Csalódott vagyok...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Eladott Ország
Oroszország: A fasiszta kormány eltűnő tintával ellátott tollakkal látja el a szavazóhelyeket. Eddig Kurszkban és Rostov-on-Donban azonosították. A szavazóknak ezeket a kormány által biztosított tollakat kell használniuk, amikor szavaznak.
twitter.com/i/status/1768380360617029855
Az orosz elnökválasztások első sikeres napjának végére már elfáradtak az orosz katonák. De ma nem a fronton. Orosz szabad választások
twitter.com/NAFO_Hungary/status/1768744056853533070/photo/1
Eladott Ország
@Philip Marlowe: ma, 10:12 ☻ Ezt itt hagyom az egybites fidesz-nyaloncoknak, vatnikoknak.
twitter.com/i/status/1751710149842972784
A XX. században több diktátor is bebizonyította, demokratikus eszközökkel is vígan hatalomra lehet jutni, majd lebontani a demokrácia legalapvetőbb intézményeit. És mint tudjuk, a diktátorok egymástól tanulnak…
hirarena.com/_user/page/news/716.jpg
Nessy
Melyik cezaromániás vezetőt választják meg, választják újra "tisztességesen"??
kereső
Csak ennyi? 87%? Azt hittem meg lesz a 150%.Csalódott vagyok...
SÍva
@Eladott Ország: Bizony élőben láttuk már párszor!
Cherry
Gyilkos egy moslék,ezért OV barátja ,,egy húron pendül a két csaló patkány...
exmelós
@Philip Marlowe: Idióta.Hány ezer ember halt meg a megtámadott Ukrajnában miatta.Már rég megérett az akasztásra vagy egy kis novicsokra.
Eladott Ország
@Philip Marlowe: ma, 10:49 ☻ Kim Dzsong Il és Kim Ir Szen, Sztálin, Hitler, napjainkban meg a román tolvajcigányod, Putyin, Kim Dzsongun etc...
Milyen kedvesek ezek az orosz katonák, segítenek szavazni.
twitter.com/petike19840226/status/1769316237350175209/photo/1
Hitler ugyanúgy átverte a saját népét a propagandájával, a csúti geci is sokat tanult tőle, de súlyos árat kellett utána fizetni, és a magyarok is megfizetik, már most is megszenvedik a ruszkibérenc hulladék intézkedéseit (kitagadva Európából) . Elb@sztunk 30 évet és sajnos még néhány évtizedet, a pszichopata román tolvajcigány és bűnszervezete miatt!
Bonyolult ez neked, mint nyúlnak a lórács, menjél a ruszkikhoz/kínaiakhoz , minket normális magyarokat meg hagyjatok nyugodta élni, boldogulni , a qrva anyátokba!
Eladott Ország
@Maccska: ma, 11:41 ☻ Neked kérdés te elmebeteg barom! Ki bombázza Ukrajnát te cinikus szarházi?!
Segítünk, hová tegyed az X-et kedves polgár...
twitter.com/janos_hary/status/1769639369013436701/photo/1
Horizont
@Philip Marlowe: 10:12
"Mondjatok nála nagyobb politkust a mai világban" ???
Hát orbán, na baszki még ezt se tudod, kikapsz fideszéktől...
Horizont
@Maccska: Akkor gondolkozz és ne szopjál be minden propagandát ami Putyin seggét nyalja!!! Nem elég neked egy orbán segg???
Eladott Ország
Végre felszállt a füst
87%
Putyin
Hivatalban maradt
Elfogató paranccsal rendelkező háborús bűnös
A "választás" 3 napja alatt tűzesetek, rongálások és tüntetések voltak
Jelentős számban letartóztatások
Ki fog most az "eredményhez" gratulálni?
Sulyok vagy Orbán,mert Peti ott lesz
Horizont
@Maccska: Én azt is látom amit te nem látsz orbán seggéből kikukucskálva.
Csizmás Kond
...persze hogy lehet vitatni, de minek...ez nem kivánságműsor.
KisTehen
@Horizont: jajjj ... bocs ... magyar pétert belülről
libellle
@Philip Marlowe: Na te bizonyára a Marson élsz. Mindenki aki nem kellemes azt meg kell ölni. Egy suverén országot le kell rohanni a civileket ölni kell. Mert hát miert ne. Országokat szolgaországnak tenni. Na ja te is egy szolgalelek vagy és a szo hogy komcsi´, bizonyára nem vagy tisztában a szó fogalmával, ugyanis putin gyilkos magát a legnagyobb komcsinak tartja és az egyetlen elfogadható éltformát a kommunizmusban látja.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.