Idén tavasszal, legkésőbb nyáron eldől, ki nyeri meg az ukrajnai háborút – véli Josep Borrell, az Európai Unió külügyi főtárgyalója. Mindeközben Emmanuel Macron francia elnök is egy esetleges orosz győzelem Európát érintő negatív következményeire figyelmeztetett.

Borrell az Egyesült Államok katonai támogatásának visszaesése kapcsán hangsúlyozta: Ukrajna nem teheti meg, hogy megvárja a novemberi amerikai elnökválasztás eredményét, azonnali segítségre van szüksége.

Borrell: Idén eldől, ki nyeri a háborút Ukrajnában

Joesph Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Fotó: Wikipedia

Sok elemző arra számít, hogy az orosz haderő több fronton kísérel majd meg átfogó támadást a nyáron. Josep Borrell arra buzdította Ukrajna nyugati szövetségeseit, hogy küldjenek még több fegyvert és lőszert az egyre szorultabb helyzetben lévő ukrán haderőnek - írja a Portfolio.

Az amerikai Kongresszus lassan fél éve nem tud megegyezni Ukrajna további támogatásáról, így az ukrán haderő kritikus lőszerhiányban szenved.

Macron: az ukrajnai háború egzisztenciális kérdés Európa és Franciaország számára

Az ukrajnai háború "egzisztenciális kérdés Európa és Franciaország számára" – mondta csütörtök este a köztársasági elnök a France2 francia köztelevíziónak és a TF1 francia kereskedelmi televíziónak adott élő interjúban, kiemelve, hogy Franciaország "soha nem fog támadni, soha nem fogja átvenni a kezdeményezést", mert "Franciaország a béke ereje".

"Ma, ha békét akarunk Ukrajnában, nem szabad gyengének lennünk, ezért tisztán kell látnunk a helyzetet, és határozottan, akarattal és bátran ki kell mondanunk, hogy készek vagyunk minden rendelkezésünkre álló eszközt felhasználni a célunk elérése érdekében, vagyis azért, hogy Oroszország ne győzzön"

- fogalmazott a francia elnök az MTI híradása szerint.

"Gondolja, hogy a lengyelek, a litvánok, az észtek, a románok és a bolgárok egy másodpercig is békében maradhatnának" orosz győzelem esetén Ukrajnában?

- tette fel a kérdést Emmanuel Macron, majd kijelentette: "ha Oroszország megnyeri ezt a háborút, Európa hitelessége nullára csökken".

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

NKF
Na ez a Borell is egy seggfej és még jól megfizetik a semmiért! Meg áll az ész!
Őrnagy
AEz a háború már 2014-ben eldőlt, csak az orosz medve 2014-2022-ig igen nagy türelmet és önmérsékletet tanúsított.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.