Ukrajna túlélése veszélyben van – jelentette ki Lloyd Austin, az Egyesült Államok védelmi minisztere, miközben megpróbálta meggyőzni szövetségeseit arról, hogy Washington elkötelezett az ukrán erők támogatása mellett. Kijev 300 ezer lőszert kaphat nyárra a „Cseh kezdeményezés” jóvoltából.

„Az Egyesült Államok eltökélt a biztonsági segítségnyújtás és lőszerküldés mellett. Valamint Ukrajna túlélése és szuverenitása Amerika számára becsület és biztonság kérdése"

- mondta Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter kedden a németországi Ramstein légibázison a világ minden tájáról érkezett védelmi vezetők jelenlétében.

Ukrajna túlélése veszélyben van – figyelmeztet az amerikai védelmi miniszter

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter. Fotó: Wikipedia

Sikeres a „Cseh kezdeményezés”

Mindeközben kiderült, hogy az úgynevezett „Cseh kezdeményezéssel” vásárolt első lőszerszállítmány már júniusban megérkezhet Ukrajnába. Ez várhatóan 300 ezer 155 millimétereses tüzérségi lőszer lesz. Petr Pavel cseh elnök a múlt hónap közepén rendezett müncheni biztonságpolitikai konferencián közölte, hogy Csehország akár 800 ezer megvásárolható lövedéket is talált, amelyeket néhány héten belül Ukrajnába küldhetnek, ha a vásárláshoz összegyűjtik a szükséges összeget. A kezdeményezéshez sorra csatlakoztak az országok – többek között Németország és Franciaország is – és szinte napok alatt összegyűlt a beszerzéshez szükséges összeg.

"Újabb államok csatlakoznak a cseh kezdeményezéshez a lőszerek beszerzésére – köszönjük mindenkinek. Természetesen a légvédelem, az elektronikus hadviselés és a drónok prioritása változatlan marad. Hálás vagyok minden olyan országnak, amely valóban azon dolgozik, hogy segítsen Ukrajnának"

– jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán államfő.

Orosz oligarchák befagyasztott pénzével segítenék Ukrajnát

Az EU külpolitikai főképviselője, Josep Borrell azt javasolta, hogy az EU az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó bevételek 90 százalékát fordítsa fegyverek vásárlására Ukrajna számára az Európai Békeprogramon keresztül. Borrell azt mondta, javasolni fogja, hogy a fennmaradó 10 százalékot az EU költségvetésébe utalják át az ukrán védelmi ipar kapacitásának növelésére. A javaslatot szerdán, az uniós vezetők csütörtökön és pénteken esedékes csúcstalálkozója előtt terjesztené az uniós tagállamok elé – írja az Euronews.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

KisTehen
na ... pont ezért kezdődött el az eu agymosás ... hogy putyin most már biztosan megtámadja az uniót ...
csak úgy....
@KisTehen: @Maccska: = putyin kedvencei ! a naggyal nyalatja a kicsivel kitörli a popsit! :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.