Egy 62 éves, végstádiumú vesebetegségben szenvedő férfi az első ember a Földön, aki genetikailag módosított sertésből kapott új vesét – jelentették be csütörtökön a bostoni Massachusetts General Hospital orvosai. A március 16-án elvégzett négyórás műtét "jelentős mérföldkő abban a törekvésben, hogy a betegek számára könnyebben elérhető szerveket biztosítsunk" – áll a kórház közleményében.

A beteg, Richard Slayman a massachusettsi Weymouthból jól gyógyul, és várhatóan hamarosan hazaengedik – közölte a kórház.

A világon elsőként ültettek be sertésvesét egy 62 éves férfibe az Egyesült Államokban

Sertésből ültette be egy vesét egy 62 éves férfibe/Fotó: Fotó:Kentron

A szakértők élénken érdeklődnek az úttörő állat-ember transzplantáció hosszú távú eredményei iránt, mondta Dr. Jim Kim, a Los Angeles-i USC Transzplantációs Intézet vese- és hasnyálmirigy-transzplantációs igazgatója - a Reuters híradása szerint.

Slayman 2018-ban ugyanebben a kórházban hét év dialízis után kapott emberi vesét, de a szerv öt év után meghibásodott, és újra dialíziskezelésre volt szüksége

A vesét a massachusettsi, cambridge-i eGenesis cég biztosította egy sertésből, amelyet genetikailag úgy szerkesztettek, hogy eltávolították az emberi recipiensre káros géneket, és bizonyos emberi géneket adtak hozzá a kompatibilitás javítása érdekében. A vállalat a sertésekben rejlő, az embert is megfertőző vírusokat is inaktiválta.

Az eGenesis által nevelt, hasonlóan szerkesztett sertésekből származó veséket korábban sikeresen átültették majmokba, amelyeket átlagosan 176 napig, egy esetben pedig több mint két évig tartottak életben, jelentették a kutatók, az erről szóló cikk októberben jelent meg a Nature című folyóiratban..

A sertés szervének a beteg immunrendszere általi kilökésének megelőzésére használt gyógyszerek közé tartozott az Eledon Pharmaceuticals (ELDN.O) által kifejlesztett, tegoprubart nevű kísérleti antitest is.

A műtét előrelépést jelent a xenotranszplantáció – a szervek vagy szövetek egyik fajból a másikba történő átültetése – terén – mondta Dr. Robert Montgomery, a NYU Langone Transzplantációs Intézet igazgatója.

A terület "egyre közelebb kerül ahhoz, hogy alternatív szervforrássá váljon a veseelégtelenségben szenvedő sok százezer ember számára" – írta egy e-mailben.

Az Egyesült Szervmegosztó Hálózat szerint az Egyesült Államokban több mint 100 ezer ember vár szervátültetésre, a legnagyobb kereslet a vesékre mutatkozik.

A NYU sebészei korábban sertésvese átültetését végezték agyhalott emberekbe

Montgomery elmondta, hogy a transzplantációs központok különböző megközelítéseket alkalmaznak a génszerkesztés és a gyógyszerek tekintetében, hozzátéve, hogy

"egy másik nagy lépés az lesz, amikor az FDA engedélyezi a klinikai vizsgálatokat, hogy jobban megértsük, mi válik a legjobban a várólistán lévő betegek számára".

A Marylandi Egyetem csapata 2022 januárjában egy genetikailag módosított sertésszívet ültetett át egy 57 éves, halálos szívbetegségben szenvedő férfiba, aki azonban két hónappal később elhunyt.

Forrás: Reuters

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

izéke
mi van ebben olyan nagy dolog? nálunk egy igazi disznó vezeti az országot :))) ( A beszélő disznó,Józsi, a kurva anyádat! ) ;))))
SÍva
Lehet, hogy vesét először de emlékszem valamilyen más szervre amit egy férfinek ültettek be! Nem fogadta be a szervezete és meghalt! Ha jól emlékszem úgy került sor a beültetésre, hogy ez volt az utolsó lehetősége és már minden mást kizártak.
jáger laszló
Szerintem nem lesz hosszú életű!
Bár tévednék!
csak ennyi
barátilag
J.L.
KisTehen
előtte már titokban kikísérletezték a birkaagyak libsikbe ültetését
Yoda69
Nem a beultetes a rizikofaktor, hanem hogy mikor dobja ki a szervezete. Itt meg nincs attores.
@KisTehen:be is beoperaltak a birkaagyat, es meg mindig el.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.