Az ukrajnai invázió „különleges katonai műveletként” indult, de mostanra egyértelműen úgy látják, hogy „háborúban” állnak, amiért a Nyugat a felelős– közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. A kijelentés vészjósló fordulatként értékelhető a hivatalos orosz narratíva tekintetében. 

Az orosz vezetés első perctől fogva „különleges katonai műveletként” hivatkozott a konfliktusra, és Oroszországban törvényileg kötelezően így kellett megnevezni az ukrajnai eseményeket.

Két év után kimondták az oroszok: háború van Ukrajnában

Most először mondta ki hivatalosan az orosz vezetés, hogy háborúban áll    Fotó: BBC

Peszkov most eltért ettől, a szóvivő ugyanis azt mondta:

Oroszország úgy véli, a Nyugat beavatkozása miatt már háborúban állnak.

Peszkov az Argumenty i Fakty nevű orosz kiadványnak adott nyilatkozatot, amely pénteken délelőtt jelent meg. A Reuters közlése szerint konkrétan azt mondta:

Háborúban állunk. Igen, ez egy különleges katonai műveletnek indult, de miután a kollektív Nyugat Ukrajna oldalára állt, onnantól kezdve ez háborúvá vált számunkra. Meg vagyok győződve erről.

Mint a Reuters is rámutat, Vlagyimir Putyin orosz elnök és több tisztviselő egyre gyakrabban használta az utóbbi időben a „háború” szót (bár rendszerint tágabb összefüggésben, a Nyugattal szembeni ellentétre utalva). Ennyire nyíltan azonban még egyikük sem mondta ki azt, hogy Oroszország már most háborúban áll.

De jure ez egy különleges katonai művelet, de facto azonban háborúvá vált

– mondta Peszkov az AFP hírügynökség jelentése szerint.

Később, újságírói kérdésre válaszolva hozzátette, ő ezt a szót nem abban az értelemben használta, mint azok az oroszok, akik ellen büntetőeljárás indult azért, mert „háborúnak” nevezték az ukrajnai harcokat. Az OVD-Info jogvédő szervezet szerint több mint 900 eljárás indult az utóbbi bő két évben emiatt orosz állampolgárok ellen.

A háború szót különböző kontextusokban használják. hasonlítsa össze az én szövegkörnyezetemet az Ön által idézett ügyekben foglaltakkal

– fogalmazott az elnöki szóvivő.

Peszkov arra is arra is kitért, hogy Oroszországnak teljesen „fel kell szabadítania” a 2022 őszén annektált négy kelet-ukrajnai területet, ez elengedhetetlenül szükséges sz orosz nép biztonságához.

Arra is hivatkozott, hogy Ukrajna a Krím-félszigetet is vissza akarja foglalni.

Eddig tilos volt kimondani, most viszont már Vlagyimir Putyin is „globális háborúról” beszél

Korábban egyszer már elszólta magát az orosz elnök ezzel kapcsolatban: 2022 decemberében, újságíróknak nyilatkozva véletlenül kimondta a háború szót, emiatt fel is jelentették őt.

Mindeközben nyugati elemzőktől sorra érkeznek olyan jelentések, melyek szerint Moszkva nagyszabású offenzívára készül a nyár folyamán – írja az az Index.

Az orosz retorikai váltást jelzi többek közt az is, hogy – az Euronews szerint – Putyin pár nappal ezelőtt azt mondta:

Oroszország nagyszabású katonai konfliktusba kerülhet a NATO-val, ami után a világ már csak egy lépésre lesz egy globális háborútól, a harmadik világháborútól.

Tatjana Sztanovaja orosz politikai elemző, az R.Politik elemzőcég alapítója úgy értékelte a Kreml szóviőjének mondatait, hogy az ilyen kijelentések nagyobb mozgásteret adhatnak az orosz hatóságoknak. Könnyebben jelenthetnek be olyan döntéseket, melyeket általában háborús helyzetben szoktak meghozni – mint például a további mozgósítás elrendelése.

Forrás: Index

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Őrnagy
Megdöbbentő, hogy alig több mint 2 év alatt sikerült rájönniük erre a nehezen felismerhető igazságra! :))

Itt már nem az a kérdés, hogy háború van, hanem hogy mikor lessz végre béke, és az USA mikor és mennyi időre hajlandó feladni az erőfeszítéseit a viláb békés épitésének a szétverésére, amit a létrejötte óta egyre nagyobb körben és intenzitással csinál hogy a világ vezető szerepében tetszeleghessen.
Maccska
@Őrnagy: Oroszországban ez jogi kérdés.
Ha elkezdik háborúnak nevezni az senkinek sem jelent jót.
Se az ukránoknak,se az oroszoknak.
Őrnagy
@Maccska: A világnak leginkább az nem tesz jót, hogy az USA a saját geopolitikai érdekei mentén egyre hevesebben borítja lángba a világ különböző térségeit, és egyre több felforgató tevékenységet szervez a gazdasági és politikai területen vetélytársként megjelenő országok területén, ami ilyen Proxiháborúkhoz vezet.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.