Míg a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) az ötszázalékos bejutási küszöb határán mozog a friss felmérések szerint, addig a magyarellenes román pártok kiemelkedően jó szereplésben bízhatnak a júniusi romániai európai parlamenti választásokon.

A két kormányzó erő, a szociáldemokraták és a nemzeti liberálisok abban bíznak, hogy a közös EP-listával a voksok mintegy ötven százalékát is megszerezhetik. A közvélemény-kutatási eredmények szerint ugyanakkor a koalíciós pártok szövetsége 31 százalék körüli támogatottsággal rendelkezik, ami az első helyet biztosítja ugyan, de messze elmarad a várakozásoktól. Az ellenzéki Egyesült Jobboldal Szövetség futhat be a második helyre 25 százalékkal.

Két magyarellenes román párt is bejuthat az Európai Parlamentbe – Inkább tényleg vegyük be Brüsszelt

Winkler Gyula, RMDSZ Fotó: winklergyula.ro

A mérések szerint jól szerepelne a magyarellenes Románok Egyesüléséért Szövetség, amely húszszázalékos bázisával a harmadik helyen áll. Az ugyancsak magyargyűlölő SOS Románia párt is bejutna az Európai Parlamentbe, nyolcszázalékos eredménnyel. 

Winkler Gyula, az RMDSZ listavezetője szerint a magyarellenes román politikusoktól az EP-ben ugyanaz várható, mint amit Bukarestben cselekszenek. Nem az RMDSZ ellen harcolnak politikai eszközökkel, hanem a magyar közösséget támadják a gyűlöletbeszéd eszközeivel – írja a magyarnemzet.hu

Winklera Maszol erdélyi portálnak úgy fogalmazott,

„ha mi, erdélyi magyarok nem jutunk be az EP-be, akkor ők fognak minket is képviselni, elmondják, hogy minden a legnagyobb rendben, mi pedig nem vagyunk egyebek, mint magyarul beszélő románok”.

A felmérések szerint az RMDSZ legutóbb 4,9 százalékon állt, ami hajszálnyival van a bejutási küszöb alatt. Hajszálon múlhat a siker vagy a bukás a Kelemen Hunor vezette formáció számára, ami nem meglepő, hiszen mindössze hat százalék a magyarok aránya a romániai népesség körében. A Felvidékkel ellentétben ugyanakkor Erdélyben alacsony a román pártokra szavazó magyar nemzetiségűek száma. Nagyon sok múlik tehát azon, hogy az RMDSZ hány választópolgárt tud mozgósítani júniusban.

Forrás: Magyar Nemzet

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pegero
Akkor most ennek örüljünk? Na ne má!
Peller Anikó
Hála a geci áldozatos aknamunkájának.
szaboria1
A tusványosi kirohanásai ide vezetett.
namihami
Ébredeznek a románok? Meghallották Posványos hangját? Vitya, akcióóó!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.