A magyar labdarúgó-válogatott 2-1-re kapott ki a világbajnokságra készülő ausztrál csapattól szombaton a Groupama Arénában.

Magyarország-Ausztrália 1-2

Fotó: Czagány Balázs / MTI

…és akkor Sallai Roland csinált egy cselt.

Aztán még egyet.

A közönség felhördült, és ez nem is csoda: még egy perce sem tartott az ausztrálok elleni mérkőzés, amikor már több, labdarúgásra emlékeztető momentumot láthattunk a magyar válogatottól, mint az elmúlt meccseken összesen.

Tény, hogy a Kazahsztán és Skócia elleni hazai vereséget, majd a Fehéroroszországban kiszenvedett döntetlent régen tapasztalt, de sajnos nem ismeretlen futballellenes hangulat követte. A nemzeti válogatott olcsó viccek, internetes poénok tárgya, áldozata lett, története során nem először, és az sem kérdés, hogy ezt jórészt magának köszönhette.

Ebben a légkörben fogadta Georges Leekens együttese a vb felkészülés végén járó, vagyis mentálisan és fizikailag csúcsformában lévő ausztrál válogatottat.

Ezek után sok mindenre számítottak a szurkolók, csak arra nem, hogy a ciprusi APOEL magyar légiósa trükközik először, de pontosan lehetett érezni, hogy az ifjú labdarúgó megmozdulásai felvillanyozták a nézőket.

Magyarország-Ausztrália 1-2

Fotó: Czagány Balázs / MTI

És apropó, nézők.

Ez a bizonyos hangulat a nézőszámon is jól látszott.

Néhány hónappal ezelőtt még magától értetődő volt, hogy a nemzeti csapat telt ház előtt lép pályára a Groupama Arénában, ezúttal a korábbiakhoz képest nagyon kevesen voltak a tribünön – jól lehetett látni, hogy teljesített mostanában a magyar válogatott.

Azt rögtön érzékelhettük, hogy ez a bizonyos futballellenes miliő zavarja a játékosok önbecsülését, akik akaratosan, elszántan vetették magukat a küzdelembe. Amúgy ez alapvető elvárás egy válogatott játékostól, de úgy tűnt, a futballisták elhatározták: ha nem is brillíroznak, azzal senki ne vádolja őket, hogy motiválatlanok, kedvetlenek lennének. Amikor Robbie Kruse közelről a kapu fölé perdítette a labdát, megijedtünk, lehet akármilyen harcias a válogatottunk, a védekezésében még mindig akadnak hibák, de szerencsére megúsztuk a helyzetet. Sőt, a túloldalon Sallai Roland egy magasan érkező labdát a levegőbe felugorva ollózó mozdulattal próbált kapura lőni, s bár a labdája célt tévesztett, a tetszetős mozdulat, no meg az, hogy egyáltalán megpróbálta, vastapsot érdemelt.

Lényegesen jobban nézett ki a magyar válogatott, mint néhány nappal ezelőtt Bresztben, hiába volt papíron erősebb ellenfél a pályán (ehhez azért tegyük hozzá, hogy az ausztrálok futballját alaposan felmagasztalták a meccs előtti nyilatkozatokkal…). A fegyelmezettebb védekezéshez agresszívabb középpályás labdaszerzés is társult időnként, s a nemzeti csapatunk három gólt szerezhetett volna. Itt azzal van a baj, hogy – volna… A legnagyobb lehetőség Szalai Ádám előtt adódott, aki Varga Roland átadását követően egyedül maradt a kapussal szemben, de Bundesliga-tapasztalatát meghazudtolóan bátortalanul fejezte be az akciót. Később Kleinheisler László remek mozdulattal a magasra felpattanó labdát lőtte el látványos mozdulattal, ekkor a léc segítette ki Mathew Ryant, a szünet előtt közvetlenül pedig Kádár Tamás fejesét mentették a gólvonalról.

Szóval, lehet, hogy a vb-re készülő ausztrál csapat nem égett maximális hőfokon, de ez legyen az ő problémájuk, a magyar válogatott a meccs első félidejében még csapatnak nézett ki, szervezetten, fegyelmezetten védekezett, megbecsülte, megtartotta a labdát, nyugodtan passzolgatott a mezőnyben.

A szünetben Gulácsi Pétert Dibusz Dénes, egy óra elteltével Szalai Ádámot Böde Dániel váltotta, és ha valaki véletlenül tévedt volna az arénába, a játék képe alapján nehezen állapította volna meg, a pályán lévő két csapat közül melyik utazik a világbajnokságra, és melyik az, amelyiket a saját szurkolóik kacagták ki az elmúlt napokban.

Csakhogy ez a picinyke öröm nem tartott sokáig…

A semmiből gólt kapott a válogatott: Vinícius nem blokkolt, Dibusz Dénes rosszul nyúlt a labdához… Sajnálni lehetett mindezt, mert nem volt benne ez a gól a vendégek játékában, de a szerencse ezúttal kisegítette a magyarokat: a csapat, ha mosolyogtató öngóllal is, de egyenlített.

A baj az, hogy nem ez volt a slusszpoén. A végén balszerencsés módon Kádár Tamásról is a kapuba pattant a labda – kikapott a magyar válogatott. Pedig a játék képe alapján többet érdemelt volna szombat délután csapatunk, ugyanakkor látni kell azt is, hogy még egy meglehetősen gyenge színvonalú mérkőzésen sem lehet megengedni azt a luxust, hogy kimaradjanak az igazán nagy helyzetek.

A felkészülésnek vége – hogy a Georges Leekens irányítása alatt három vereséget és egy döntetlent produkáló nemzeti csapat mire lesz képes a szeptemberben rajtoló Nemzetek Ligájában, megjósolhatatlan.

Illetve… Azt azért látni, hogy a mostani, az első félidőben látott jobb futballal is igencsak rizikós vállalkozás lesz minden meccs…

(Nemzetisport.hu)

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

sokanvagyunk
Kár a sok szóért, egykettőre kikaptunk és kész.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Rutymorgó
Ivartalanítani kellene őket , mindjárt jobban tudnának szaladni ...
wagabund
most láttam a szövetségi kapitányt...lehet, hogy a képernyő előnytelen, de nem kellene átgondolni...

...jó, belátom, Csányinak tetszik...és ez mindent visz...bármi áron, nem számít...

azért annyit megjegyeznék, hogy tizenegy, ereje teljében lévő magyar focistában sokkal több van...valamiért nem mutatják meg mennyire több...de miért?
Gauntlet
@wagabund: Edzőbuktatási Kommandó! Csakazértis!
Csertői takarodj !
ja bocs, csak edzek a következő edzőbára' ! Edzem a hangszálaim !
sokanvagyunk
Kár a sok szóért, egykettőre kikaptunk és kész.
Eladott Ország
Azért az nem semmi úgy öngólt rúgni, hogy a környéken sem volt az ellenfél játékosa, ráadásul úgy, hogy az a kapus lába között megy be. Ezért jár a havi több milliós fizetés! Ha az ember néhány ilyen mérkőzést nézne, a diliházban kötne ki.
dr. prédikátor
Na a falábúak megent bizonyítottak.A cigus fecalicust remélem megüti a guta!!!
Rutymorgó
Mi a fenének kell egyáltalán válogatott , inkább dolgoznának az építőiparban , miért jó nekik hogy mindenki rajtuk röhög ? Inkább mennének migránsnak németországba , csak húzzanak el innen a francba , miért kell állandóan meggyalázni a magyar focit ?
Edmond Dantes
Zidane felszabadult,talán rácsaphatna az MLSZ.Ne Ronaldóval,Bale-el,meg Marcelinóval parádézzon,itt vannak a magyar csiszolatlan gyémántok.Olyan kunsztokat még ő sem látott,mint amilyenek itt várnák.Persze öt meccs után elzavarnánk őt is a qrva anyjába,rájönnénk,hogy nekünk igazán mégis csak a most Felcsútról elzavart Pinyő kell.Hasonló a hasonlóhoz.Valaki azt írta,hogy az új stadionjaink meg olyanok,mint a rohadt drága,luxus éttermek,ahol szar a szakács,a pincérek ápolatlanok,vendég meg nincs.Hát ez a diagnózis, csodadoktor kerestetik a terápiához.Pénz az van szarásig,először a focit kell meggyógyítani,az emberek meg ráérnek.
Sámannus
@Rutymorgó: Ezek ivartalanok csak ezt ők sem tudják.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.