Az indok, hogy  a Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM)  kivette a sportág programjából a lovaglást.

Nagy István a magyarok nevében az öttusa gyásznapjává nyilvánította november 2-átFotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Az agrártárca vezetője csütörtökön a Facebook-oldalán azt írta:

nekünk magyaroknak az öttusa egy fontos sportág, hazánk vezeti az olimpiai örökrangsort kilenc arany-, nyolc ezüst- és hat bronzéremmel.

A lövészetből, úszásból, vívásból, futásból és lovaglásból álló öttusa az 1912-es olimpia óta szerepel az olimpia programjában, és azóta a sportágak nem cserélődtek.

Nagy szerint az öttusa sportra a koronát éppen a lovaglás tette föl.

A ló által a lovaglás volt az öttusa sport legizgalmasabb, előre egyáltalán nem prognosztizálható versenyága, ahol megmutatkozott a ló és az ember harmonikus értéket teremtő, eredménnyel mérhető együttműködése is.

De azt is hozzátette, hogy „mi magyarok a sportok és a lovak iránti elkötelezettségünkből az öttusa sport gyásznapjává nyilvánítjuk 2021. november 2-át.”

Az agrárminiszter szerint a sporttal szembeni legnagyobb tiszteletlenség, amikor „megmagyarázhatatlan indokokra hivatkozva érdekkörök vindikálják a jogot a legklasszikusabb, emberi tevékenységhez közeli, nagy hagyományú sportágak szakmai evidenciáinak megváltoztatását”.

De azt is hozzátette:

A lovas versenyága nélkül ezután már nem illő kifejezés a sportág megnevezésében az öttusa jelző. Az öttusa sportra a koronát pontosan a lovaglás tette föl, ahol két élőlénnyel és nem egy élettelen közeg vagy tárggyal való kapcsolat eredménye számított. Mélységesen megdöbbentő, megalázó és jogos szakmai és erkölcsi tiltakozást kiváltó ez a minősíthetetlen politikai döntés

– zárta bejegyzését.

Forrás: MTI
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Méééér? Bicigliről is lehet hátra nyilazni...
Qqberci
Méééér? Bicigliről is lehet hátra nyilazni...
Baker
Inkább a lovak szabadságának ünnepe! Arról nem is szólva, hogy az állatok sorsolása nem korrekt versenyt hoz.
ómió
Biztos, nem elég "haladó"! És mi lesz helyette az ötödik? Efftársi seggrepacsi?
jesz
miniszterkém...a lovakat ki a lófasz kérdezte, akarnak e ugrani valami alkalmatlannal a hátukon?

Naugye..
Emmersson71
Az értékelendő az (volna) a lovaglásban, hogy milyen ügyesen irányítja a lovat a lovas. Csakhogy a lovat nem az éppen azt megülő tanította, idomította, így aztán hatalmas baromság az, hogy "két élőlénnyel való kapcsolat" számítana! Mivel a lovakat sorsolják, a szerencse igen nagy szerepet játszik ebben az ún. sportágban!
A kerékpárok sokkal alkalmasabbak versenyre! Szinte egyformák, személyre szabottan építettek és simán szállíthatók a versenyek színhelyére.

Egyébként is, minek állatokat használni egy emberek közötti versenyen úgy, hogy ember és állat nem lehet összhangban, mert nem ismerik egymást?! Pont ezért más pl a fogathajtás!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.