A Magyar Labdarúgó Szövetség a magyar foci elitjéről tett közzé elemzést.

MLSZ: csak a fiatal magyar játékosok, meg az értelmezhető jegybevétel hiányzik a magyar kluboknál

Nem olyan szépek a számok, mint a propaganda. Forrás: Pixabay

A professzionális futballkörképben összevetik az NB I-et európai bajnokságokkal, főleg 2021-es adatok alapján – írja a 444.

A jegyárbevételek aránya a teljes működési bevételnek mindössze 1,4 százaléka.

A 21 éven aluli játékosok pályán töltött ideje az összes játékpercnek mindössze 8,7 százaléka volt 2021-22-ben. Arányaiban Magyarországon jutott a legkevesebb játékperc a régióban U21-es hazai játékosoknak.

Régiós összevetésben Magyarország adta a legkevesebb játékost NB I-nél magasabban rangsorolt bajnokságba (2022 májusi adat).

35 vizsgált európai ország első osztályú ligái között az NB I a 23. helyen szerepelt az átlagos nézőszám tekintetében a 2021-2022-es évad 2 772 fős átlagával.

Az NB I 29 százalékos stadionkihasználtsága elmaradt a régióban található Csehországtól (52 százalék), Ausztriától (40 százalék) és Lengyelországtól (40 százalék). A svéd első osztályú klubokkal (28 százalék) állnak egy szinten a magyar klubok. Több szomszédos ország (Románia, Szerbia, Szlovénia és Szlovákia) stadionkihasználtsága sem érte el a 25 százalékot.

Régiós szinten magas az NB I-es klubok átlagos működési ráfordítása (9 315 ezer EUR volt 2021- ben). Feltűnően magasak az itthoni bérek. A hazai élvonalbeli kluboknál a költségek 74,1 százalékát a személyi jellegű kiadások tették ki 2021-ben, ez az arány mind a 13 vizsgált országénál magasabb.

Annyira viszont nem jó üzlet itthon a játékos biznisz, sőt, kifejezetten veszteséges. Mínusz 488 ezer euró volt a klubokra vetített átlagos különbség a játékosok vásárlásában és eladásában. (Az NB I-es klubok játékjog eladásából származó átlagos, egy klubra jutó bevétele 699 ezer EUR volt, míg játékjog vásárlásra átlagosan 1 187 ezer EUR-t költöttek.) Ezen a területen példaként szolgálhat a horvát bajnokság, amely egy klubra vetítve átlagosan 4 552 ezer EUR pozitív egyenleget ért el – írja az MLSZ.

Amit még kiemelt a szövetség: nyereségesek a magyar klubok. „2021-ben Magyarországon az egy klubra jutó adózott eredmény értéke 880 ezer EUR volt, amely nemzetközi összehasonlításban is jelentősnek mondható, míg a magyar klubok saját tőke állománya majdnem 3,5-szörösére emelkedett 2017 és 2021 között, amely érdemi pénzügyi stabilizációt mutat”. A szponzori és állami támogatásokat az elemzés nem vizsgálta.

Forrás: 444
Fotó: Pixabay

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Sakk Matt
Száz stadiont, ezeret! És mééég AKADÉMIÁKAT
Eddig is hogy bejött..neeem?!
ittott
miért engedik a külföldiek játékát. így egy magyarnak sincs motivációja. azok elviszik a pénzt.
lusta
A Nemzethy Matyar Csoda.
A játékosüzlet mínuszos. Néző még muatóban sincs, ami miatt a jegybevétel minimális, ami az érdektelenségre is utal.
A klubok mégis nyereségesek.
Így működnek a nemzethy matyar vállalatok is. Csapnivaló termékekkel, sz@r működés mellett termelik a nagy nyereséget.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.