A 44-es szám a II. világháború során az SS-katonák által használt szimbólumhoz hasonlatos, ezért nem kerülhet fel a német labdarúgó válogatott egyetlen játékosának, illetve szurkolójának a mezére sem – döntött a német sportszergyártó, az Adidas.

Az ügy előzményeként Michael König történész aggodalmának adott hangot, megkérdőjelezhetőnek nevezve az új mezek dizájnját, a 44-es mezszámok SS-katonák által a II. világháború használt szimbólumához való hasonlatosságra utalva – írja a Guardian című brit lap.

Adidas: Tilos a 44-es mezszám a német labdarúgó válogatott mezein a nyári foci EB-n – Ez az oka

Fotó: Deutsche Fussball-Bund

A német nemzeti csapat játékosai 1-23 közötti mezszámokat viselnek majd a németországi lebonyolítású  torna során, a szurkolói mezeken a Führer vagy a Hitler feliratok is tiltólistára kerülnek.

Érdekes ugyanakkor, hogy a Göbbels vagy Göring feliratokat használhatják a német válogatott hívei, ha kedvük úgy tartja – áll a Nexta TV X-en közzétett bejegyzésében.

Forrás: The Guardian, Nexta TV

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Namely
Érdekes, akkor nem voltak ennyire érzékenyek, amikor az ukránokon voltak SS jelvények. Jaaa, az mááááás.
Sakk Matt
A 88 pedig a HH (Heil Hitler) miatt lesz majd tiltva? És római számokkal lehet?!
A balfaszságnak nincsen határa?!

Ajánlott film: A 23-as szám
sokanvagyunk
@sokanvagyunk: azt hiszem, áttérek a 80-as azámra. :)
Géza
Az Azovosok harcolhatnak a demokráciáért svasztikával az egyenruhájukon, de az Amerikai Tengerészgyalogság sem vetette meg hasonló jelképek használatát.
A West Pointi katonai akadémián Leon Degrelle adott elő, akit Hitler a fiának tekintett.
Jelképek, eszmék ellen harcolni ezekkel az eszközökkel csupán azt mutatja, nagyon veszélyes, az emberek között futótűzként terjedő eszmék ezek, népszerűbbek, mint a feldicsért demokrácia!
CsipkeRózsa
A 44-es szám az SS jelképére hasonlít, ezért a mez nem viseli ezt a számot. Az SS katonák Németországhoz kapcsolódik, ezért a saját válogatottját érinti.

Az Ukrajnáért v. más országért panaszkodók kérjék az érintett országtól, vagyis majd Oroszországtól várjanak el ilyen intézkedést, ne Németországtól, milyen jogon szólhatna bele, a nem saját országát érintő eljárásba?

Egyébként, a nácizmus nem csak Németországot, hanem egész Európát érintette, ha már hasonlítani akarjuk a rémtetteket.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.