Időszámításunk előtt 9000 évvel már készítettek sonkát Mezopotámiában illetve Kínában, a sonka tehát igazi ősi eledelünk. A magyar parasztsonka sózással vagy sós pácolással és füstöléssel, míg a híres mediterrán sonkák - az éghajlati adottságok miatt - sózással és szárítással készülnek. A gyorsérleléssel, gyorspácolással, műfüsttel készült sonkákat - véleményünk szerint - érdemes elkerülni. Inkább tényleg böjtöljünk pár hétig, de a húsvéti sonka legyen a legjobb minőségű, drágább háztáji sonka vagy a még drágább, vékonyra szeletelt, levegőn szárított külföldi sonka. Aki jó sonkát szeretne enni, ne dőljön be a sonkának nevezett, kötözött húsárunak, melyet akciós áron dobnak az ember után.

Forrás: mindmegette.hu
Feltöltő: Edy Andre
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Január
Ami még lényeges a húsvéti sonka főzésénél, a megfőtt sonkát a főzővizében kell kihűteni, Így nem lesz száraz, széteső, jobban szeletelhető és az élvezeti értéke is nagyobb.
Igen, érdemes a sonkára áldozni, mert itt bizony igaz "olcsó húsnak híg a leve".
varrólány
Sonkaismeretben már jók vagyunk. Most már csak ízleteset kell vásárolni.
Az igazinak isteni az illata már főzés közben
Inkább akkor veszek kisebbet de azt legalább jóízűen meg lehet enni.
bigyibogyo
Pásztor húsnál főtt, füstölt 2500 pénz. A Pásztor volt az amelyiket kiemelték szilveszter előtt a virsli tesztben.
És fel is szeletelik :)
fülig jimmy
@szaboria: Ragozhatjuk nyilvánvalóan vannak azáltalam leirtaktól eltérő módon készitett sonkák nagyon sok változatban.Ismereteim szerin elmegy az ügy akár l4.ooo Ft/ kg-ig is.Én csak azt próbáltam érzékeltetni,hogy mi az a minimum ár amelyért már jó árut lehet venni.Egyébként minden hentesbolt amelyik ma is talpon van valamilyen szinten érdekelt vágóhid müködtetésében.
fülig jimmy
@Január: Én este főzöm,aztán reggelre kihül,kicsit lecsepeg aztán kicsomagolom és szeletelem,imádom,két hétig szinte csak azt reggelizek,tojással zöldségekkel,teával stb.
fülig jimmy
Ja és a sonka levében isteni babérleveles szárazbab levest lehet főzni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.