Egy egri honlap - a birtokába jutott hivatalos dokumentumra hivatkozva - azt állítja, hogy a hevesi megyeszékhely önkormányzata politikai hovatartozás alapján is dönt a kulturális rendezvények fellépőiről. Az egri önkormányzat cáfolta, hogy "cenzúra" működne a városházán. Mint fogalmaztak: "Eger nem a kicsinyes kultúrcenzúra, hanem a Kultúra Magyar Városa".

Az egriugyek.hu közlése szerint az egyik nemkívánatos személy Székhelyi József, a Szegedi Nemzeti Színház volt főigazgatója, aki még 2005-ben, az SZDSZ országos kongresszusán a Himnusszal kapcsolatos pamfletjében Orbán Viktort, a Fidesz elnökét figurázta ki.

A weboldal felidézi, hogy a múlt évben "egy köztudottan baloldali, országosan ismert művészt" tiltottak el egy egri fellépéstől. Információik szerint a Középkori Piactér elnevezésű rendezvény egyik fellépőjét, Székhelyi Józsefet tették tiltólistára, s ezért a rendezvényszervezőnek vissza kellett mondania a művész Villon-előadását, annak ellenére, hogy a programot már az esemény hivatalos honlapján és a kinyomtatott plakátokon is közzétették.

A honlap birtokába jutott jegyzőkönyv az önkormányzat kulturális és idegenforgalmi bizottságának tavaly szeptemberi üléséről készült. A dokumentum szerint akkor Orosz Lászlóné (Fidesz-KDNP) bizottsági elnök azt közölte, hogy a város lakói közül többen jelezték, nehezményezik Székhelyi fellépését.

Erre reagált úgy a szervező, a Művészetek Háza Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, hogy "a szakembernek tisztában kell lennie azzal, hogy egy adott művész a művészvilágban szakmai szempontból mit tett le az asztalra. Azzal viszont nem biztos, hogy tisztában kell lennie, hogy a politikában milyen szerepet tölt be. Éppen ezért kértem Csákvári képviselő urat (Csákvári Antal a Fidesz-KDNP képviselője – a szerk.), hogy a szakmai munkájukat megkönnyítendő, állítson össze egy listát, hogy kik azok az előadóművészek, akik nemkívánatosak Egerben" - idézik a jegyzőkönyvet.

Az egri önkormányzat sajtószóvivője, Zentai László cáfolta, hogy kultúrcenzúra működne a városházán. "Nemkívánatos művészekről természetesen nincs és nem is készül lista Egerben, ez nem komoly felvetésként hangzott el a bizottsági ülésen" - fogalmazott.

"Az önkormányzati képviselők csupán egy konkrét ügyben fogalmaztak meg véleményt, melynek alapja az, hogy Eger alapvetően polgári gondolkodású város, s egyben érseki központ. A közgyűlés tagjai közül - állampolgári vélekedést képviselve - többen fogalmaztak meg olyan véleményt, hogy a nemzeti imádságot, a Himnuszt kiforgató színművész produkciója igen megosztó lehet a városban, főként egy, az önkormányzat által támogatott rendezvényen" - közölte a stop.hu alapján az egri önkormányzat véleményét a hírportál.

Az egriugyek.hu információi szerint nem csupán Székhelyi József az egyetlen "nemkívánatos" művész a városban. Szintén a stop.hu-t idézik, amely szerint Nádasy Erikát, a Gárdonyi Géza Színház volt, jelenleg szobaszínházat működtető színészét is "letiltották". A művésznő azt követően hagyta el az egri teátrumot, hogy nézeteltérésbe került a színház új, jobboldali kötődésű direktorával.

Székhelyi Józsefet 2005-ben azt követően jelentették fel, hogy az SZDSZ az évi, március 19-ei országos kongresszusán pamfletjében Orbán Viktorral kapcsolatban úgy fogalmazott, "... mint Tokaj hímvesszeje, nektárt fog csöpögtetni - mindenhová". Székhelyi beszéde ellen annak idején tüntetett a Fidesz helyi szervezete.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.