Mans Zelmerlöw svéd énekes nyerte Heroes (Hősök) című dalával a 60. Eurovíziós Dalfesztivált, amelynek döntőjét szombaton késő este rendezték Bécsben. A Magyarországot képviselő Csemer Boglárka Boggie Wars For Nothing című számával a 20. helyen végzett.

A 28 éves svéd győztes, Mans Zelmerlöw nagy fölénnyel, 365 ponttal győzött a 27-es döntőben, mögötte az orosz Polina Gagarina lett a második A Million Voices-zal (303 pont), az olasz Il Volo trió és a Grande Amore (292 pont) a harmadik. A negyedik helyen a belga Loic Nottet végzett (Rhythm Inside) 217 ponttal, a verseny történetében először indult Ausztrália és Guy Sebastian (Tonight Again) lett az ötödik 196 ponttal.

A végeredmény a nemzeti zsűrik és a tévénézők szavazatainak kombinációjaként alakult ki. A dalfesztivál történetében hatodszor született svéd győzelem.

A Magyarországot képviselő Csemer Boglárka Boggie, aki a keddi első elődöntőből jutott a fináléba, 19 ponttal a 20. helyen végzett Wars For Nothing című dalával. Magyarország a legmagasabb pontszámot Észtországtól kapta, 8-at, Romániától és San Marinótól 4-4-et, Franciaországtól, Németországtól és Csehországtól 1-1-et.

A győztes svéd énekes produkciójának nagy értéke a remek popszám és ének mellett a fantasztikus vizuális megoldás volt, amelyet hatásos színváltogatások (fekete, fehér, vörös) és pálcikaemberkékre épülő animáció tett teljessé, utóbbi mozgásával szinkronban mozgott az előadó is. 365 pontja az Eurovíziós Dalfesztivál történetében a harmadik legmagasabb pontszám.

Mans Zelmerlöw zenei karrierje 2005-ben indult az Idol című svéd tehetségkutató-műsorral, majd 2006-ban profi táncpartnerével megnyerte a Let's Dance című táncos műsort. 2011 és 2013 között a Allsang pa Skansen című zenés showműsor műsorvezetője volt. Három alkalommal vett részt a svéd eurovíziós válogatóműsorban, a Melodifestivalenen: 2007-ben, 2009-ben, végül 2015-ben, amikor megnyerte a versenyt. Eddig öt albuma jelent meg.

Heroes című dalának szerzője Linnea Deb, Joy Deb, Anton Malmberg és Hard Af Segerstad. (Közülük Linnea Deb írta másokkal közösen Wolf Katinak az idei A Dalban döntőbe jutott számát, a Ne engedj el!-t).

Boggie személyében Magyarország sorozatban ötödször jutott be az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjébe. Az énekes – akárcsak az elődöntőben – hosszú, marszala vörös színű ruhát viselt, a színpadon négy vokalista, Sapszon Orsolya, Szeder-Szabó Krisztina, Dely Domonkos és Szakonyi Milán kísérte. A Wars For Nothing háborúellenes dal, amelyet az előadó Sebestyén Áronnal és Bori Sára Helénével közösen írt. A dal végén a háttérben fegyverek zöld lombú fává álltak össze.

Csemer Boglárka Boggie huszonkettedikként lépett színpadra. A Wars For Nothing koreográfiáját Tihanyi Ákos készítette, a látványért felelős kreatív munkatárs Pócsik Henrietta volt.

Az idén a Building Bridges (Hidakat építünk) szlogennel zajlott Eurovíziós Dalfesztivál 27-es döntőjében a Wiener Stadthalléban a végeredmény úgy alakult ki, hogy összeadták az egyes országok által adott kombinált (a nemzeti zsűrik még a pénteki főpróbán megszületett értékelése, illetve a tévénézők telefonos szavazatai alapján összeállt) pontszámokat. Az egyes országok által adott három legmagasabb pontszámot (8-10-12) a 37 országból bejelentkező szóvivők (Magyarországról Tatár Csilla) ismertették; a 7 ponttól egyesével lefelé következett a többi nemzeti pontszám.

Az idei dalfesztivál döntőjét, a showműsort 45 ország közvetítette élőben, köztük Kína is, és 200 millióan nézték a televízión keresztül. A helyszínen, a Wiener Stadthalléban tízezren követték nyomon a versenyt. Grandiózus volt a hang- és a fénytechnika, a színpad egy 43-szor 14 méteres, 1288 oszlopból álló hatalmas szemre épült, amelyet teljesen bevilágítottak LED-lámpákkal. A döntő idején a zászlókat lobogtató rajongók lepték el a csarnokot.

A látványos showműsorban kétszáz művész működött közre, a fesztivál himnusza, a Building Bridges című dal létrehozásában Pejtsik Péter magyar zeneszerző is részt vett, ő volt a hangszerelője és karmestere a Radio-Symphonieorchester Wiennek, valamint a Wiener Sangerknabennek (Bécsi Fiúkórusnak) a döntő megnyitó ceremóniáján. Színpadra lépett a tavalyi győztes, Conchita Wurst, Martin Grubinger ütőhangszeres 40 tagú együttesével és a Grammy-díjas Arnold Schönberg Kórussal, és megemlékeztek az 1966-ban a versenyen győztes osztrák Udo Jürgensről, aki tavaly decemberben hunyt el.

A dalfesztiválra 85 ország mintegy 1500 újságírója akkreditálta magát. Idén, a jubileumi, 60. verseny apropóján indulhatott Ausztrália is: a távoli kontinensen évtizedek óta közvetítik és nagy érdeklődéssel követik a rendezvényt. Az idei bécsi verseny volt az első környezettudatos esemény az Eurovíziós Dalfesztivál történetében: kizárólag zöldáramot használtak, figyelmet fordítottak a minél kevesebb hulladékra, környezetbarát papírra nyomtattak.

Mivel az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) által szervezett verseny szabályai szerint mindig az előző évi nyertes a rendező ország, jövőre Svédországban lesz az esemény.

Eddig 26 ország győzött Eurovíziós Dalfesztiválok 1956 óta zajló történetében, a legtöbb győzelem – hét – az íreké.

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

mariaberta
Magyarokat már mindenütt utálják, még a magyarlakta országok sem nagyon törték magukat.
Ami pedig az itthoni zsürizést illeti? Hát remek "hozzáértő és tanult szakemberek" végezték a munkát. De Boglárkának legalább volt egy kis élménye, már ami a kinti nyüzsgést illeti. És a versenyszám milyen volt? Voltak akik már a benevezéskor megmondták, hogy ez nem a legjobb választás. De hát nekünk ilyenre telt.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Feraj49
Szép eredmény ? ! Még a középmezőnyt /átlagot sem érte el. Ismételten látszott a pontozásokon a politikai hovatartozás . Nem tudom mekkora összeget kellet befizetni a részvételért ! Mindenki döntse el megérte-e ?
vadsanca
Csak gratulálni tudok a magyar eredményhez. A döntőbe jutás is siker. De valójában mekkora esély van arra, hogy valaha is nyerünk? Azt mindeki gondolja végig. Bár ami késik, az nem siet!
papa.49
@Feraj49: Hát igen ,,komoly eredmény,, 27 ből 20. nak lenni, a pontról meg ne is beszéljünk, valóban kérdés kell-e ez nekünk...
micfild
@Feraj49: Ez a politikai hovatartozás egy baromság...
A testvér nemzetek egymásra szavaznak... - sokszor.. sok ponttal. Ismerik egymás kultúráját, ezzel egymás énekeseit is. Miért is baj ez??
Anno a Vajdasági magyarok elég jelentős pontszámot nyomtak Rúzsa Magdira,,- ugye milyen jó volt?? Gundel Takács még meg is köszönte,,, - pedig akkor Magdi sem volt sokkal jobb mint most Boggie. Mégis kaptunk tölük szavazatot.. sokat.Most meg egyet sem.
Mig Erdélyből igen. Az észtektől is a franciáktól is.
Mig a németek, angolok valahogy nem igazán jeleskedtek, ahogy a franciák sem.
Oroszország nem hiszem, hogy túl népszerű lenne mostanában.. aztán majdnem ők nyertek.
Ez csak a mi becsipődésünk , hogy utálnak minket... azért vagyunk az utolsók között..
Tavaly meg érdekes nem utáltak.. meg tavalyelött sem.
Mi az, hogy megéri -e?
A népek barátságáról. és Európáról is szól ez a rendezvény,.. lehet arról rinyálni, hogy jajjaj. utál minket Európa... - talán éppen a rinya miatt utál. Aki meg úgy gondolja, hogy utál minket Európa.-.. nyitva vannak a határok.. lehet menni Ázsiába..
Hány ország nem jutott a döntőbe.. és hányan értek el nálunk is rosszabb helyezést?
az évek során...
mégis elindulnak és biztos vagyok benne, hogy senki sem siránkozik a helyezésen, meg a politikai hovatartozáson rajtunk kivül.
vadsanca
@Feraj49: Itt nem is a nevezési díj a kérdés. Bizonyos eseményeken illik részt vennünk. Nem ettől megy csődbe az ország!
micfild
@papa.49: Valóban.. inkább az a kérdés.. kell- e nekünk Európa--
Nincs a világon még egy nemzet, aki ennyit siránkozna...
és ennyire ne tudna örülni semminek.. összetartozásnak, összefogásnak.. egy jó bulinak...
Szerinted van még olyan nép, aki ennyire siránkozik az eredményen?
EGO
2012 Baku: szintén svéd győzelem?!
vadsanca
Ez egy slágergyanús dal, Bojana Stamenov - Beauty Never Lies (Serbia). Van igazság benne!
micfild
@vadsanca: Az a dal, tényleg nagyon jó volt
soljanka
Volt jó pár induló itthon, ami hangulatban, látványban, dallamban is jobb volt, mint ez a dal. Nem kellene hagyni, hogy a zsűri döntsön.
ByAlexet például simán ejtették már az elején, de a közönség visszaszavazta, majd kijuttatta. megosztó volt, viszont sikeres az Eurovision.
Ez a nóta unalmas volt. Minden tekintetben.
Wolf Kati is így járt: tucat dallal, borzalmas ruhában, szélgéppel 22. lett.
Akiket a zsűri nem favorizált annyira, azok általában jobb eredményeket érnek el.
Csiszár meg Filip már az elején annyira hájpolták Bogit, hogy nem is lehetett más az eredmény. Pedig még a döntőn kívül is voltak érdekesebb produkciók.
micfild
@soljanka: Egyetértek!!
Nem ilyen fülöpke, meg jencike félékre kéne bizni a döntést.. és a zsürizést.. hanem tényleg zeneértőkre..
pl biztosan zsüritag lehetne a gundel- takács... - sok -sok éve vezeti az euroviziót.. ha valaki akkor ő ért hozzá.
De egyébként tényleg.. zsürizzen az, aki ért a zenéhez és tényleg képben van az eurovizióval
Dr. Felipe
Én néztem a műsort. Hát ezzel a macskanyávogással csoda hogy a 20. helyet eltudta csípni.
karma1
@Dr. Felipe: Sajnos, nagyon igazad van, de volt egy nala is rosszabb: az alban csajszi, de az nagyon... Szegenyke olyan hamisan intonalt, hogy rossz volt hallgatni-nezni a vergodeset,...Csak azt nem tudom, hogy ket nappal ezelott ki volt az a rendkivul lelkes bulvaros, aki azt irta, hogy Boogie akar nyerhet is - igaz, csak azert nottek az eselyei, mert ketten lebetegedtek... Szoval aki ennyire lelkesedett szegeny kislanyert, az nem igazan volt tisztaban a tobbi versenyzo kepessegeivel. Szerintem messze a legjobb Polina Gagarina volt, ilyen telt hangot, tiszta eneklest nagyon keves ember mutatott a show soran...Nem politikailag neztem a dolgot, (mert egy ilyen versenynel ezt nem lehet megtenni), de valoban voltak egymasra szavazasok, bar Cyprus es Gorogorszag eseteben erdekes volt, ahogy egymasra szavaztak...Az esztek is Polinara, - ez viszont azt jelentette, hogy igazan a teljesitmenyt neztek, es ez igazan szep egy ilyen kis orszagtol...

Szoval klassz volt, latvanyos volt, igy is a nagyon jo kozepmezonyben voltunk, tehat semmi szegyellnivalonk nem volt...:o))
human
Megnéztem a győztes dalt és Boogie dalát. Szerintem a látvánnyal és a dinamikával győzött a srác, mert a dal magában elég egyszerű volt.
KERKA
Affene, megint egy kultúrműsor, amit elmulasztottam, mély álommal:))
papa.49
@KERKA: Állítom SEMMIT NEM VESZTETTÉL, sőt nyertél a pihentető alvással, egészségedre...
KERKA
@papa.49: Igen, azóta a családom elmesélte, hogy mi volt, ők is a svéd fickóra tippeltek, bejött. Én kilőttem magam, délután a baráti körrel nordikoztunk, este már hulla voltam:))
papa.49
@micfild: Nincs az biztos, ez a nép megérdemli a hazugovics országlását , mert a rossz után mindig még sokkal rosszabb szokott jönni... A nemzet érzés a saját boldogulásod erővonalai mentén hullott darabokra, itt már szinte mindenki, mindenkinek ,,farkasa,, sajnos összefogás helyett...
karma1
@human: Pontosan ahogy mondod: mondom, szerintem az orosz kislany volt a legjobb, Taylor Swift es Katy Perry szintjen enekelt, ha nem jobban... A sved srac is nagyon jo volt, de voltak nala jobbak. Az alban lanyka volt a leggyengebb a mezonyben, jobb lenne, ha tovabb kepezne a hangjat, mielott egy ekkora falatba kapna bele,...
Desischado
Soljanka véleményét én is osztom. Én sem értem, hogy miért ilyen kisnyávogást kellett favorizálni. A svéd számtól nem voltam oda, a spanyol például százszor jobb volt. És szerintem is az orosz énekesnőnek volt a legjobb hangja. Az itthoni zsűrizést meg tényleg jó lenne szakemberekre bízni, nem pedig nyaloncokra meg hívekre!
mariaberta
Magyarokat már mindenütt utálják, még a magyarlakta országok sem nagyon törték magukat.
Ami pedig az itthoni zsürizést illeti? Hát remek "hozzáértő és tanult szakemberek" végezték a munkát. De Boglárkának legalább volt egy kis élménye, már ami a kinti nyüzsgést illeti. És a versenyszám milyen volt? Voltak akik már a benevezéskor megmondták, hogy ez nem a legjobb választás. De hát nekünk ilyenre telt.
KERKA
Mondom, nem láttam, de a korábbi években leszűrtem, hogy a szláv nyelvű országok egymásra szavaznak.
Azt hiszem, hogy Magyarországra nem szavaz senki. Honnan várhatnánk egy kis támogatást, Azerből? Kínából?
mariaberta
@KERKA: Onnan csak Orbánra szavaznának, elsősorban Azer-ből, mintegy hálából a baltásért. Ha esetleg indulna, a fehérvári huszárokról szóló dalocska esetleg esélyes lenne, /különös tekintettel a hágásra./
Fradigege
Boggie-ka kevés volt, mint süniben a dauer. Hihetetlen gyenge szám volt. Az egész dalfesztivál halál béna. Erőltetett dalocskák, szeressük egymást gyerekek, pedig full gyűlöl mindenki mindenkit.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.