Kálomista Gábor, az Elk*rtuk című magyar játékfilm producere az M5 csatornának a produkció bemutatója apropóján nyilatkozott csütörtökön, melyet az MTI foglalt össze.

Kálomista az Elkxrtuk premierje kapcsán: „Én leteszem a politikai batyumat a színház ajtajában”Fotó: ATV Magyarország/YouTube

Kálomista Gábor azt mondta: mi, magyarok szemérmesek vagyunk a történelmünkkel foglalkozni. Szerinte azonban nem baj, ha a társadalom kibeszéli magából ezeket a dolgokat – írja az MTI.

A mozifilm műfaja szerint széles rétegeket vonz, a mozi régebben is a fiatalok mozgástere volt, most is az, így próbálták elhozni a fiatal közönségnek és azt célozták, hogy a világon bárhol meg lehessen mutatni, „el lehessen mondani ezt a történetet végre”.

Példaként említette, hogy míg a környező országokban élők, a szlovákok, a románok vagy épp a csehek így próbálják megőrizni a nemzeti öntudatukat, Magyarországon ilyen esetekben sokan úgy vélik, hogy „jobb arról nem beszélni, hátha baj lesz belőle”.

Ez a film azonban feldobja a labdát

– tette hozzá a producer, aki szerint a témaválasztás kavart indulatokat, holott bölcsebb lett volna utóbb véleményt nyilvánítani róla, mint a bemutatót megelőzően egy előzetes alapján.

Helmeczy Dorottya, a film másik producere arról beszélt, hogy a 2006-os őszödi beszéd kiszivárogtatását és az azt követő történéseket feldolgozó politikai krimiben az akkori kormányfőt, Gyurcsány Ferencet saját maga játssza el, amit részben azzal indokolt, hogy így jelenítik meg a korabeli felvétekkel, hogy az akkori miniszterelnök hogyan kezelte azt a helyzetet. Emellett morális oka is volt annak, hogy nem akarták odaadni ezt a szerepet senkinek – tette hozzá.

Azt, hogy a film körül fennforgás alakult ki, Helmeczy Dorottya azzal a félelemmel indokolta, hogy ha valami egy művészeti eszköz által létrejön, akkor az sokkal jobban bevonul a történelembe és letagadhatatlan részévé válik a múltnak.

Szerinte van, akinek kényelmetlen ezzel szembenézni. Emellett ő is azt hangsúlyozta, hogy a társadalomnak fel kell dolgoznia az akkori időszakot. Arra a kérdésre, hogy a filmben mennyi a fikció, azt válaszolta: a két főszereplőn kívül semennyi. Példaként említette a Titanicról forgatott filmet, amelyről ugyancsak tudni lehet, hogy megtörtént események alapján készült, ugyancsak egy férfi és egy nő főszereplésével.

Kálomista Gábor arról beszélt, hogy a film első premierje Brüsszelben lesz, amit ő különösen fontosnak tart.

Rámutatott: annak idején különböző bizottságok nem vizsgálódtak, a filmmel szerinte esélyt adnak nekik, hogy ezen elgondolkodhassanak. Kifogásolta, hogy „az emberi jogi szervezetek hol voltak”, amikor „az embereket halomra lőtték szembe”.

Helmeczy Dorottya szerint külföldön téves kép alakult ki az akkori eseményekről, nem tudták, hogy ez egy morális történet. A produkció megalkotásában részt vevő Keith English rendezővel és Josep M. Civit operatőrrel összefüggésben azt hangsúlyozta: „jött két külföldi szem”, akik miatt az európai piac is könnyebben nyit a film felé.

Kálomista Gábor azt mondta: rengeteget bántották a film szereplőit és elítélte, hogy egy színészt azért bántanak, mert egy filmben szerepel. Méltatva a külföldi stáb ideológiamentes hozzáállását bírálta, hogy ez Magyarországon nem tud megtörténni.

Én leteszem a politikai batyumat a színház ajtajában

– fogalmazott, hozzátéve: nincs jobb- és baloldali mozinéző, csak mozinéző van, nincs jobb- és baloldali színháznéző, hanem színházkedvelő emberek vannak.

Helmeczy Dorottya arra a kérdésre, hogy mit jelenthet a véleménybuborékban élőknek ez a film, ők meggyőzhetőek-e, azt válaszolta: legalábbis megingathatja őket. Szerinte aki józan ésszel megnézi az alkotást, átértékeli mindazt, amit az akkor történtekről gondolt.

Forrás: MTI

Fotó: ATV Magyarország/YouTube

40 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nils Holgersson
Igyál még egy kicsit, Mámor... vagy mi a f*szom, Gábor!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Toller Béla
...és ha többé nem fog filmet rendezni, akkor azért visszamegy majd a batyuért, fogadjunk ! Na, nem a színház kapujába ...
Aki Én
@Pegero: ,,Sokakat szarul érint ez a film!"
Igen, nagyon sokakat a kritikák és a minősítések szerint.

,,A lehető legrosszabb értékeléssel indított az Elkxrtuk az IMDb-n"

hvg.hu/elet/20211021_elkxrtuk_kritika_elkrtuk_elkurtuk_gyurcsany_film_kalomista_gabor
ómió
A "böszmei értékek", bizony, feltárulnak!
kereső
"Gyakran tapasztalom, hogy éppen azok gyurcsányoznak a legintenzívebben és leginkább érzelmektől fűtötten, akik felelős pozíciókat viseltek Gyurcsány kormányzása idején, pedig ha kudarcosnak ítélik azt a kormányzati periódust, akkor az az ő közös kudarcuk. Mivel én magam soha nem próbáltam, fogalmam sincs milyen érzés lehet kipottyanni a hatalmi pozícióból, de elhiszem, hogy nagyon fájdalmas. Ám előbb-utóbb mégiscsak érdemes lenne azon is eltűnődni, hogy az érintett maga mikor és hol hibázott, és mekkora felelőssége van a kudarcban. Ilyen önkritikus mondatok azonban nem hangzanak el, féktelen gyurcsányozás viszont igen. Gyurcsány miniszterelnöki működését nyilván számos kritikával lehet illetni, de azt, hogy azokban az években ne működtek volna a demokratikus intézmények, a fékek és ellensúlyok rendszere, a végrehajtó hatalom demokratikus kontrollja, a hatalmi ágak elválasztása – talán még a legelvakultabb ellenfelei sem állítják. Márpedig ha ez így volt, akkor az elkövetett hibákért – bár különböző mértékben – mindazok felelősek, akik részt vettek a hatalomgyakorlásban. A miniszterelnökre hárítani minden felelősséget a bűnbakképzés iskolapéldája."

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.