Esztergomnál kezdetét vette a dunavirág nevű kérészféle tömeges násza.

Elkezdődött a dunavirágzás – csodaszép látványt nyújt

Így hamarosan Budapesten is látható lesz a csodálatos jelenség. Forrás: Filmdzsungel Stúdió

Augusztus elején az Árpád hídra is felszereltek egy eszközt, aminek köszönhetően itt is nőhet a védett dunavirágok száma, látványosabbá válhat a rajzásuk – írja a Telex.

Takács Noémi, a főváros Természetvédelmi Csoportvezetője szerint a szakemberek egyelőre nem tudják megjósolni, hogy mikor kezdődhet el a fővárosban is a rajzás,

mindenki figyeli a Duna fentebbi szakaszait. Amikor a tahitótfalui Tildy Zoltán hídnál megjelenik, akkor lehet számítani rá, hogy Budapesten is lassan elindul.

A szakemberek előrejelző monitoring rendszert fejlesztenének a Dunán, mivel jelenleg csak megfigyelésen és riadóláncon alapul a rajzás idejének megjóslása. A dunavirágok rajzása július második felétől egészen augusztus végéig bármikor beindulhat, 10-14 napon keresztül minden este folyik, ha nem esik az eső, hanem abban is, hogy mikor kell a fénysorompókat fel- és lekapcsolni.

2012 előtt utoljára a hatvanas évek végén látták a fehér kérésznek is nevezett dunavirágokat (Ephoron virgo). Ezek jóval kisebbek, mint a tiszavirágok, nem díszesek, hanem fehérek, és élettartamuk is rövidebb, mivel a tiszavirág lárvája három évig, míg a dunavirágé egy évig fejlődik. A dunavirág a korszerűtlen szennyvíztisztítás és a kedvezőtlen táplálékviszonyok miatt tűnt el szinte teljesen a Dunáról.

Mivel ez a rovar nagyon érzékeny a víz tisztaságára – csak tiszta, oxigéndús vízben tud kifejlődni –, így a visszatérésük ökológiai jelzés volt arra, hogy a modern szennyvíztisztító berendezések beváltak, és a Duna vize kellő mértékben megtisztult.

Forrás: Telex

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.