A Cimbora Alapítvány 2024. július 12. és 30. között tizedik alkalommal rendezi meg a Klassz a pARTon! Fesztivált. Ingyenes, formabontó koncertekkel szeretnék lehetővé tenni mindenki számára, hogy kedve szerint csatlakozzon a klasszikus zenei programokhoz. A fesztivált 2015-ben alapította Érdi Tamás, Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, aki emberi és művészi példát mutat a fiataloknak.

Forrás: lepesmagazin.hu
Feltöltő: kadar9
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Szegény Dzsoni és Árnika
"De hogy jön ide Beethoven?

Hát úgy, hogy megyek egy este haza, körülbelül tökig olajosan, azért egy nehézgépgyárban az ember olajos lesz, még megálltam egy sörre a Tomori Palkóval, aztán nyomás haza.

Ugye, a munkaidő vége 16:30-kor volt, olyan 18:00 körül érkezhettem haza, édesanyám már várt:

– Tamás elvették az áramot...

– Hát azt el. Minden este hatkor veszik el.

– Hoztál kaját?

– Persze, pénz is van. Vettem ásványvizet is, hátha elveszik a vizet...

– Odahoznál a zongorához?

Az a helyzet, hogy ez szükséges volt. Elég rosszul lehetett, a vállamon elvittem volna Kandahárba is, nem, hogy a zongoráig.

– Konyak van?

– Van, adott Agelica néni, finom örmény konyak, a párttitkároktól lopta.

– Akkor gyújtsuk meg ezt a két mécsest, és próbálnék zongorázni...

És igen, az én beteg édesanyám a szemem láttára változott egy fiatal, erős nővé – csak annyitól hogy eljátszotta a Holdfény-szonátát. Mintha kigyúlt volna a szeme, mintha megerősödött volna... olyan lett, mint kiskoromban volt. Én csak lapoztam a kottát, jól sosem tanultam meg zongorázni, maximum bluest tudok játszani, de azért a kottát már akkor is olvastam.

Még 14 évig élt, aznap lehetett neki a legrosszabb. És nagyon örülök, hogy aznap este mellette voltam.

Mi ebből a tanulság?

Az hogy el lehet venni az embertől az áramot, vizet, a gázt, de senkitől nem lehet elvenni a zongorát, ha egyszer a fejében van.

Én vagyok rosszul? Az semmiség, elmúlik. Édesanyám volt rosszul, és még ő is kizongorázta magából. Egyszerűen nem tudom elfelejteni azt az akszjonovi pillanatot, amikor a legcsodálatosabb balkéz-technikával harsogott a Holdfény-szonáta, bele a Nagy, Reménytelen, Romániai Áramszünetbe.

Azért tud ez a Beethoven.

És az benne a legjobb, hogy nem lehet kikapcsolni.

Pár hét múlva szólt az egyik ismerős, hogy lépjünk le, mert csúnya per készülődik ellenem, nyakkendő is lehet a vége. Mármint akasztófa.

Hát, ha menni kell, akkor menni kell. Elintéztem a szükséges...
Szegény Dzsoni és Árnika
... iratokat, párat magam hamisítottam, és mentünk.

Csak a zongora maradt otthon. A nagy, fekete Blüthner hangversenyzongora, amit aztán a lakást elfoglaló szomszéd felvágott és eltüzelt.

De hát tulajdonképpen semmi baj.

Itt van, a fejemben.

Ezt már senki sem veheti el."

forgokinpad.blog.hu/2024/07/02/szele_tamas_a_holdfeny-szonata

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.