Karikó Katalin, a koronavírus elleni vakcina magyar megalkotója sosem volt egy anyagias ember, számára fontosabb volt, hogy a tudomány által segíthessen az embereken írja a Life.hu.

Karakó Katalin az a biokémikus, aki szinte egész életét az mRNS-nek szentelte, és akinek kutatásai a Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcinákhoz vezettek. A tudós egész karrierje során a hírvivő RNS-re vagy az mRNS-re összpontosított – arra a genetikai szkriptre, amely DNS-utasításokat visz az egyes sejtek fehérje-előállító helyszínére, a riboszómákhoz. Karakó Katalin meg volt győződve arról, hogy az mRNS felhasználható arra, hogy a sejteket gyógyszerek, köztük oltások elkészítésére utasítsák

- adta hírül a New York Times.

Kiderült: ennyit keresett Karikó Katalin
Fotó:Karikó Katalin

Számára valójában nem is munka volt, inkább szórakozás. Többször előfordult, hogy esténként és hétvégén is visszament az irodába.

Férje egyszer kiszámította, hogy a végtelen munkanapjai azt jelentették, hogy óránként körülbelül egy dollárt keres.

A New York Times is azt erősíti meg, hogy a tudós számára sosem a pénz volt a lényeg. Hosszú évekig törékeny volt a karrierje a Pennsylvaniai Egyetemen. Laboratóriumról laboratóriumra vándorolt, egy-egy magas rangú tudósra támaszkodott.

Soha nem keresett évente 60 000 dollárnál (kb. 18 millió forintnál) többet, ami magyarországi viszonylatban soknak tűnhet, amerikai viszonylatban viszont egyáltalán nem az.

A magyar tudós nem ült sokáig a babérjain most sem, ugyanis úgy tűnik, hogy dr. Karikó Katalin szabadalma nemcsak a koronavírus ellen szolgál védelemként, hanem más halálos betegségekkel szemben is segítséget nyújthat. 

Forrás:Life.hu
Címlapkép:Karikó Katalin

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
@Horizont: Orbánról sem tudjuk mennyit keresett (lopott), csak annyit, hogy az több ezermilliárd nagyságrendű, igaz, hogy ő azt munka nélkül. További elemzése bírósági utat igényel!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
A.Stone
Meg kéne próbálni helyesen leírni a tudós nevét. A Life.hu - a forrás - hibázott, de a megoldás az, hogy nem kritikátlanul kellene átvenni cikkeket, hanem javítani a hibát, ha már ott senkinek nem tűnt fel. Mindenki megérdemli, hogy helyesen írják le a nevét, de ez a nő - megítélésem szerint - hatványozottan érdemes ennyi figyelemre.
kissé felnőttem
azért egyfajta megszállottság nélkűl azt a munkát nem lehet csinálni, erőből meg kapkodva pláne nem.Ez olyan mint a sakkozoknál rengeteg variánsból melyik az igazi. Hogy mennyit keresett személy szerint nem is érdekelte. Őt sem csak az ötlet, a megoldandó volt a kitűzőjén. A végtermékre meg a világ is igy vagy úgy nagy megnyugvással tekinthet Köszönjük Katalin doktornő
szép új világ
Ezek szerint Mészáros Lölő a kisújszállási asszonyságnál is okosabb...
balos
@Horizont: apádnak pinája,anyádnak pöcse volt abból lettél kre-tény!
kereső
Jellemző, hogy a propi ezt a "momentumot" tartotta érdemesnek kiemelni, és cimmé tenni az egész interjúból. Amúgy dr. Karikó Katalin bármennyi pénzt megérdemel a munkájáért!!!
Clavigo
@szép új világ: Lölőnek az arcán is látszik,,hogy mennyi esze van...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.