Az mRNS-vakcinák alapját kidolgozó magyar kutató szerint a Pfizer oltása a vírus brit és brazil változata ellen ugyanúgy véd, mint a vuhani ellen.

Karikó Katalin: "A vakcinánk hatásossága 95 százalék fölött van"

Orbán Viktor kormányfő fogadja Karikó Katalin kutatóbiológust, biokémikust, a szintetikus mRNS-alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatóját a Karmelita kolostorban 2021. május 13-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Karikó Katalin kutatóbiológus az MTA 194. közgyűlésén, 2021. május 3-án tartott ünnepi előadását követően röviden válaszolt az mta.hu kérdéseire.

A kutató beszélt az mRNS-alapú vakcinák hatásosságáról, a vírusvariánsok elleni hatékonyságról, a harmadik oltás szükségességének lehetőségéről, továbbá egy lehetséges új variáns elleni vakcina kifejlesztéséről is.

Mint Karikó mondta, a Pfizer–BioNTech vakcina klinikai tesztelése 2020 novemberében lezárult. A vizsgálatban 44 ezer fő vett részt. Közülük 22 ezer a koronavírus elleni vakcinával lett beoltva, a másik 22 ezer fő pedig placebóval. A két csoport eredményeit összehasonlítva elmondható, hogy a vakcina hatásossága 95 százalék fölött van.

Beszélt arról is, hogy a 12–15 éves korosztály számára kifejlesztett vakcina klinikai tesztelésébe kétezer tinédzsert vontak be. 

“Ezek a tesztek hat hónapos kortól indulnak, és 11 éves korig terjednek ki. Nemcsak a Pfizer, hanem a Moderna is megkezdte a hat hónapos kortól adható vakcina klinikai tesztelését. Hangsúlyozom, hogy ezek a vakcinák még nincsenek bevezetve, jelenleg a klinikai tesztelésük zajlik”.

Karikó kitért a kismamák oltására is.

"Legjobb tudomásom szerint ajánlott, hogy a kismamák mindkét oltást felvegyék, kivéve akkor, ha a második dózisra már a harmadik trimeszter során kerülne sor. Akkor az ajánlás az, hogy a kismama a szülés után kapja meg. Nagyon fontos, hogy a vakcina nemcsak az anyát, hanem a magzatot is védi. A fertőzés mindenképpen sokkal veszélyesebb rájuk nézve. A klinikai tesztek már befejeződtek, részben a Moderna termékével. A Moderna a Harvarddal végezte a vizsgálatokat, a Pfizer tesztjei pedig folyamatban vannak kétezer várandós bevonásával."

- mondta az interjúban, amit teljes egészében itt lehet elolvasni.

Forrás: hvg.hu

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Qqberci
@Pálinkás Pál: Vagy ha nem, legalább szép temetése lesz...
Namely
@Pálinkás Pál: Már ez a szöveg, hogy "A vakcinánk hatásossága 95 százalék fölött van" egyértelműen mutatja, hogy ez nem más, mint kis reklám. :D
kokopelli
@silber13: Az egész BioNTech személyzet otthon marad és a konyhában felállított millió $-os berendezését hasz-
nálja! Mindenki a sajátját! Igazi magyaros irígység! Le van ß@rva@ más macskája ,csak a milyenknek...!
Qqberci
"Orbán Viktor kormányfő fogadja Karikó Katalin kutatóbiológust"

Nem tetszik ez a szöveg. Olyan, mintha Karikó Katalin szerette volna megtekinteni a kolostor malacát és az nagy kegyesen fogadta. Szebben hangzott volna, hogy "Orbán Viktor meghívta dolgozószobájába Karikó Katalint"...
Qqberci
@Namely: Esetleg tényközlés, amit 44 ezer teszten alapul. Hogy is állunk a Mao Könnyével?...
bence
Nagyon érdekelne , hogy a Pfizer vakcinával vajon Karikó Katalin és tudós társai is beoltatták magukat ?!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.