Vannak, akik csak azért nem kérték még az új típusú koronavírus elleni vakcinát, mert nem értik az oltóanyagok működését, és emiatt félnek – véli Karikó Katalin, a szintetikus mRNS-alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója.

Kiakadt Karikó Katalin, az RNS nem épül be a DNS-be: "40-50 évvel ezelőtt senki sem kérdőjelezte meg a vakcinák hatékonyságát"
Kép: Facebook

Szerinte a szakembereknek nagy felelősségük van abban, hogy megfelelően tájékoztassák a lakosságot az új típusú koronavírus elleni védőoltások hatásmechanizmusáról, hogy senki se aggódjon teljesen feleslegesen.

A mRNS-alapú vakcinákat övező legnagyobb félelmek egyike például az, hogy az RNS beépül a génjeinkbe, vagyis megváltoztatja az emberi DNS-t. Aki ezt elhiszi, annak hiába magyarázom el tudományosan, hogy ez miért nincs így

- mondta Karikó Katalin az RTL Híradónak.

A tudósoknak meg kell tanulniuk egy egyszerűbb nyelvezet használatát, hogy azok is könnyen megértsék a koronavírus-vakcinákkal kapcsolatos leglényegesebb információkat, akiknek nincsenek tudományos ismereteik.

Ilyen veszély nincsen, az RNS nem fog beépülni

- szögezte le a szakértő.

A kutató véleménye szerint 40-50 évvel ezelőtt senki sem kérdőjelezte meg a vakcinák hatékonyságát, biztonságosságát és szükségességét.

Senki sem aggódott azon, hogy mi lesz holnap, inkább az volt a fontos, hogy a különböző veszélyes fertőző betegségek ne terjedjenek, és például ne bénuljanak le a gyermekek

- fogalmazott.

Azért most is van sok ember, aki örül a vakcinának, nagy kérdés viszont, hogy hogyan győzzék meg azokat, akiket az áltudományos, megtévesztő állítások elrettentenek a COVID-19 elleni oltástól.

Forrás: HáziPatika.com 
Címlapkép: Facebook

50 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
jesz
az "asszonyság" tud hétköznapi is lenni a tudományos fokozatai, és
számtalan kitüntetésével együtt...farmer, dzseki, hátizsák...
Pálinkás Pál
" Azt is hozzátette, hogy 40-50 évvel ezelőtt még senki nem kételkedett az oltásokban, és nem volt kérdés, hogy beadatják-e." csak azt elfelejtette hozzátenni ez a seggnyaló...hogy 40-50 éve nem RNS alapú, genetikailag módosító vakcinákat kotyvasztottak...mellesleg ne egy olyan propagálja ezt, akinek a bankszámlája növekszik tőle brutális módon.../mint a Pfizer alelnöke.../ hányok ettől a nőtől, meg az egész cirkusztól...de megérdemli az emberiség...akiket meg lehet etetni hogy komoly baj van,amikor jóformán csak az öreg,beteg emberek halnak, az megérdemli!!! és most nem érdekel a hülye demagóg duma hogy haltak meg fiatalok is...igen haltak,többségük súlyos beteg ,mint a tegnapi 43 éves "covid áldozat " áttétes daganatos betegséggel...őt is biztos a korona vitte el... az egész nem érdekelne ,ha aki beoltatta magát, utána befogná a pofáját...állítólag védve van,kussoljon,és nem foglalkozzon a többivel...főleg úgy hogy simán ő is tovább fertőzhet!!!
NKF
Büdös,balos ,bunkók elmehettek a picsába!Karikó Katalinnak nem a komcsik adták az észt!
Neki volt ,mersze,bátorsága és persze tudása!Hogy jön hozzá képest bármilyen balos buznyák?
Csizmás Kond
@Pálinkás Pál: Pali, néhány elemivel akarsz versenyezni az ilyen tudósokkal ?
Yoda69
Ezt a mocsok fideSS hintette el a köztudatba. Fel kéne őket jelenteni rémhír keltesert.
Csizmás Kond
@Pálinkás Pál: Most akkor ha kém volt attól nem lehet kutató ?...amúgy szerinted hány olyan kém lehet a világon akiről nem tudsz semmit de nem hánysz tőlük sőt akit tisztelsz is esetleg ?
Pálinkás Pál
@Csizmás Kond: miért is kéne tisztelnem??? a pfzer alelnökeként erősen érdekelt anyagilag ebben a hisztiben...érdekes módon,azok az amerikai tagállamok, akik március óta szarnak erre a néphülyítésre, nagyon jól megvannak, semmivel több betegség, semmivel több halál..köszönik jól vannak... az amerikai főhülye a Fauci nem tudta megmagyarázni ,amikor kérdezték..,ugyan már átoltottság nélkül miért jobbak a szabad államok eredményei...annyit makogott tudományosan hogy...nem tudom...hát ennyit a covidról!!!
kokopelli
BioNTech alelnöke,...és különben is nem pfzer hanem Pfizer! (:-((
Csizmás Kond
@Pálinkás Pál: Nem mondtam hogy kéne tiszteld, viszont a kutatási eredményeit sem tudod még megérteni sem nemhogy elvitatni. ...és érdekelt...te mit csináltál ingyen..?
Az is vitatható hogy ki hol milyen dologra érzékeny vagyis hogy kiket hol érint jobban a vírus. ...ebből megállapítani hogy ki szarik rá és ki nem az is marhaság. Mindenki ahol veszély van igyekszik védekezni,,,persze nem mindenki de aki tudja vagy sejti hogy el fog esni az óvatosabban megy...ilyen a világ és ilyenek az emberek...amúgy ha nem lettek volna évek óta vírusellenes oltások ma nem biztos hogy itt beszélgetnénk...
Pálinkás Pál
@Csizmás Kond: nézd..ez ha tetszik ,ha nem, egy flu fajta...és az influenzára évtizedek óta nem tudtak normális vakcinát kifejleszteni.,...majd erre pont sikerült pár hónap alatt,igaz?? ne legyetek gyerekek...pusztán azért hoztam fel az amerikai példát, mert fényesen mutatja,nem oszt nem szoroz a vakcina marhaság!!!
Csizmás Kond
@Pálinkás Pál: Nem pár hónapja kísérleteznek hanem amióta elkülönítették...úgy 1960 körül...ugyanis addig emberre nem volt veszélyes csak állarta de kifejlesztették, hogy az emberre is legyen hatással hogy tudjanak védőanyagot is előállítani...és így lett az ami lett...
Csizmás Kond
@Pálinkás Pál: ...mond el a te verziódat.
Pálinkás Pál
@Csizmás Kond: mit akarsz hallani?...influenzára nincs hatásos védőoltás...ez meg annak egy változata...hiába hívjátok covidnak...ja..és hosszú évek óta velünk van, csak most megy érte a hiszti..
GeoCravker
@Csizmás Kond: Egy igazi tudós sosem nézi totálisan hülyének a hallgatóit, olvasóit.
Lehet, hogy a Biontech művírusáról nem igazolták, hogy beépülne a kromoszómákba.
Ugyanakkor azt kijelenteni, hogy RNS nem épülhet be a DNS-be az manapság baromságnak számít.
30+ éve ismert az állítás cáfolata
Ludas Matyi
@Pálinkás Pál: a volt KISZ-es kormany spicli el ad a vilagnak egy Placebot, amit most ugy nez ki, hogy lehetseges, hogy 4x vagy 5x kell beadni a tudatlan emberisegnek. A vazt feltalalo, együtt müködik Bill Gates es Co.-val.
Csizmás Kond
@Pálinkás Pál: ...ja mert mire van...a háborúra van-e , a rosszindulatra van-e , a hülyeségre van-e ?
Csizmás Kond
@GeoCravker: Szerencse a vírusnak, mostanság többet olvastam az ilyen tudományos dolgokról mint általában...és bár halvány ismeretem és tapasztalatom sincs a vírusokkal kapcsolatban igyekeztem a saját szintemen megérteni az egész vírussal kapcsolatos mai helyzetet.
...és szerintem a ki tudományos felkészültség nélkül fogalmaz meg dolgokat az olyan is. ...pl K.K -nak nincs érdeke hazudjon, mert bár érdekeltsége lehet az oltóanyageladásban ha hülyeséget állít nem csak a részesedése általi bevétele szűnik meg hanem a tudományos karrierje, a szabadsága is.
De beszéljünk magunkról...miért, mitől lettünk okosabbak pár hónap alatt amikor megjelent a vírus és utána a vakcina, miért hiszünk csak a dilettáns beírogatóknak míg a tudomány embereinek a munkáját megkérdőjelezzük, mi az ami minket ilyen elhatározásra késztet a nem a saját butaságunk ?
GeoCravker
@Pálinkás Pál: Nem igazán. Az influenza-vírusok, és a koronavírusok két különböző víruscsalád.
Az influenzavírusokhoz tartozók általában súlyosabb fertőzést okoznak. A COVID valójában a nátha-esetek ~10% -áért felelős, és a bélfertőzések egy részét okozó vírus rokonsága. Súlyosabb, szinte már-már influenzaszerű tünetekkel.
A különbséget jól mutatja, ha az új influenza-törzsekkel (ami ellen nincs tömeges immunitás) való összevetés.
Ez a denevér-nátha valójában a fasorban sincs a nagy spanyolnátha-járványhoz képest, vagy akár a '68-as "honkongi" influenza-járványhoz képest.
Csak az internetnek hála ma óránként bemondhatják háromszor is, és minden holtat külön exponálva a halálozásokat. A tömegmanipuláció jegyében.
Pálinkás Pál
@GeoCravker: pontosan...ez szimplán egy hiszti...tesztelik az emberek bambaságát...
GeoCravker
@Csizmás Kond: Nagyon helyes, hogy többet olvastál. Az sosem árt. Tekintettel arra, hogy a sejtbiológia centrális dogmáját '89-90 körül megdöntötték, várom Karikó Katalin elhatárolódását, mint firkász-hülyeségtől, attól az általánosító állítástól, hogy az "RNS nem épül be a DNS-be".
Ameddig ez a cáfolat nem jelenik meg, addig úgy tekintem, hogy Karikó néz hülyének. Amit igazi kutató, akiben mindig kell legyen a kétely szikrája, nem tesz meg.
Csizmás Kond
@GeoCravker: A tudomány minden percben fejlődik, tehát naponta döntődnek addigi eredmények viszont az nem befolyásolja az addigi eredmény értékét.
Az rns arra hivatott hogy a dns szerkezetet kijátszó sunyi valamiket észlelje és ne engedje beépülni a szervezetbe...akár egy fekvőrendőr aki bár kiciglized a rendőrt és cigigyújtás közben nem figyelsz a sebességkorlátozó táblára az nem enged döccenő nélkül tovább...figyelmeztet hogy fékezz...vagy valami ilyesmi.
Emmersson71
@Csizmás Kond: Hm...érdekes dolog a kettős mérce!

"Most akkor ha kém volt attól nem lehet kutató ?"
De, lehet!
Sőt, III/II-es beszervezettként Medgyessy is lehetett jó bankár!
Csizmás Kond
@Emmersson71: Az ilyen hármperakárhányas és a kém között ég és föld a különbség...
Emmersson71
@Csizmás Kond: Karikó "Lengyel Zsolt" Katalin is III/II-es volt, mint Megyó!
Csizmás Kond
@Emmersson71: ...lehet...de attól miért nem lehet sikeres kutató, vagy legalábbis egy sikeres kutatócsoport tagja akik sikereket értek el ?
Emmersson71
@Csizmás Kond: Miért ne lehetne?! Csak közben már barna a nyelve :(
Csizmás Kond
@Emmersson71: ...próbáltam tájékozódni...íme: " A 6-os karton adatai: 1978-ban foglalkozása tudományos segédmunkatárs. Munkahelye az MTA Szegedi Biológiai Központ. Ideiglenes lakhelye ekkor Szeged, Budapesti körút 26. Iskolai végzettsége egyetem. Pártállása pártonkívüli KISZ tag. Állampolgársága és nemzetisége magyar. Beszervezését 1978. 10. 31.-én hajtotta végre Salgó László r. hdgy. a BM Cs. M.-i RFK ÁB III/II (kémelhárító) Oszt. beosztottja, titkos megbízott minősítéssel, hazafias alapon, „Lengyel Zsolt” fedőnéven. Foglalkoztatási vonala kémelhárítás. Nyilvántartásba vételének dátuma 1978. 11. 02. Dossziészáma olvashatatlan a kartonon. Első kapcsolattartója a beszervezője. A kartonon sem a hálózatból való kizárásnak, sem a dossziéi irattárba helyezésének nincs nyoma, amiből arra lehet következtetni, hogy 1990-ig foglalkoztatták. Egyéb adatok: Egy dokumentumból az derül ki, hogy 1985-től pihentetve volt. (Forrás: ÁBTL 1.11.10.) (Kiemelések a szerzőtől.)
Forrás: kuruc.info/r/2/228737/"
a wikiben meg ez áll " 1978-ban az MTA ösztöndíjasaként került a Szegedi Biológiai Kutatóközpontba. Ott kezdett el vírusokkal foglalkozni, és először használt módosított nukleozidot – cordycepint[28]. 1985-ben létszámcsökkentés miatt elküldték a kutatóközpontból, ekkor döntött úgy, hogy férjével és kislányával külföldön folytatja kutatásait."
Persze ebből mindenki azt von le amit akar de annyit hozzátennék, hogy az akkori divat vagy rend vagy erőszak nyomán minden olyan ember aki valamilyen átlagon felüli munkahelyen dolgozott, és hogy ott tovább dolgozhasson kötelezően beszervezték.
GeoCravker
@Csizmás Kond: ne magyarázd meg, mert attól rosszabb. büszkén közlöd, hogy sokat olvasol, de nem a jelek szerint...
Csizmás Kond
@GeoCravker: ...nem akarlak sem meggyőzni sem okosabbnak tűnni senkitől...viszont az sem a sokoldalúságát bizonyítja senkinek hogy a védőoltásban kételkedik.
Csizmás Kond
@GeoCravker: ...és sokat olvasok...ez csak kimondottan a vírussal kapcsolatos ismereteim tágításául szpogáló és kimondottan a veled kialakult társalgás kedvéért írtam máshoz semmi köze tehát ha ki akarod forgatni tedd de az nem érdem.
simmering73
Ennek a sötét bandának aztán magyarázhatja.
GeoCravker
@Csizmás Kond: nono. Itt egy egész kis helyre személyeskedéscsíra látszott kibukkanni a sorok közül: "..és szerintem a ki tudományos felkészültség nélkül fogalmaz meg dolgokat az olyan is. ."
Azt követően, hogy tisztelettel jeleztem. Az az általános megfogalmazás, amit emlegetnek, alkalmasint K.K.-nak tulajdonítva az de facto nem igaz. 30 éve tudottan nem igaz.
Namármost. Fenntartom azt a véleményemet, hogy az általános tagadása annak, mait 30+ éve ismer a tudomány, az a publikum hülyének nézése. Innentől azt is fenntartom, hogy K.K. vagy elhatárolódik ettől az állítástóül, és akkor csak egy hülye firkász írt hülyeséget a blikkfang kedvéért. Vagy K.K. nem teszi ezt, és akkor azt kell hinnem, hogy minden tudományos előéletét zárójelbe téve, az üzlet kedvéért ő néz hülyének.
Az emlegetett centrális dogma megdölése ugyanis tudományosan igazolt tény. Pont.
Függetlenül attól, hogy a német gyógyszeripar lobbierejét mennyire tartom nagynak az unióban (nagy), vagy mennyire hiszek a Pfizer -féle vakcina mindenhatóságában (nem hiszek). Az mRNS alapú technológiának nyilván meg van a maga szerepe a kísérleti érdekességtől a genetikai fegyverekig terjedő skálán. Akár vakcinaként is. Nem állítom, hogy hatástalan. Ez ostobaság lenne. De abban, a tévedés jogának fenntartásával, biztos vagyok, hogy erősen túl van hájpolva.
division
@Pálinkás Pál: Ez már a butaság csúcsa amit itt műveltek.oltás ügyben. Nehéz szó nélkül hagyni, pedig mindig megfogadom, hogy a Szövetkezet Tv munkatársaihoz nem szólok, de nem mindig tudom betartani...
division
@Csizmás Kond: Sajnos van itt az oldalon néhány önjelölt virológus 6 elemivel, el kell őket viselni, ez van. Talán majd egyszer megtudják milyen is az amikor elkapják ezt a vírust. Sajnos totál hülyék az egész dolog tudományos részéhez, annyit tudnak csak mantrázni amit olvasnak róla a neten, vagy a szomszédtól hallanak.
Csizmás Kond
@GeoCravker: Első perctől bevallottam hogy nem vagyok ebben szakember, viszont attól még a saját értelmem szerint meg tudom érteni, fel tudom fogni, sőt a téma annyira át volt magyarázva hogy azt nem is volt bonyolult felfogni. Az, hogy kinek milyen képzettsége van és azáltal ki hogyan viszonyul a másikhoz mennyire próbál felültről lebeszélni az nem érdekel mert itt látatlanban mindenki azt mond és úgy ahogy a kedve tartja, sőt mindenki szakember...és itt jön amikor a tojás okosabb a tyúknál...vagyis mindenki jobban tudja mi az mint aki azt kidolgozta.
Nem volt szándékomba az sem hogy valakit megsértsek csak határozottabban fejeztem ki, hogy így utólag nem illik jobban tudni valamit, aminek azelőtt amikor lett volna lehetősége azt kifejezni de nem tette meg ...Katalin ezt megtette, azt is elhiszem hogy nála még vagy millió sokkal képzettebb tudós van a világon de tetszik nem tetszik most övék az érdem. ...ez olyan mint Kolumbusz tojása.
Csizmás Kond
@division: A butaságot a lehetőség hozza napvilágra nem a tudatlanság. Most hogy mindenki mindent elmondhat, olvashat megtudhat azt hiszi, hogy egyenlő azzal aki valamit létrehozott...
GeoCravker
@Csizmás Kond: Szerintem mellébeszélsz. Ha a fű zöld és valaki azt állítja, hogy nem zöld, akkor, ha ő maga nem színtévesztő vagy hüllye, akkor hülyének néz. Itt megjelent egy állítás Karikónak tulajdonítva, ami de facto nem igaz.
Ergo, valaki hülyének néz. Vagy aki leírta, vagy aki kimondta. Majd elosztják.
Csizmás Kond
@GeoCravker: ...szerintem kezdünk eltávolodni attól ahol elkezdődött a vita...
GeoCravker
@Csizmás Kond: szerintem meg éppen visszatértünk.
Ez volt az első kommentem:
" Egy igazi tudós sosem nézi totálisan hülyének a hallgatóit, olvasóit.
Lehet, hogy a Biontech művírusáról nem igazolták, hogy beépülne a kromoszómákba.
Ugyanakkor azt kijelenteni, hogy RNS nem épülhet be a DNS-be az manapság baromságnak számít.
30+ éve ismert az állítás cáfolata"
Csizmás Kond
@GeoCravker: :) most ha véleményezek kezdődni fog hogy dilettáns vagyok...lerövidítve én jobban hiszek Karikónak mint neked...tehát azt fogadom el ami ő mond.
GeoCravker
@Csizmás Kond: Félreértesz. Eszembe sincs elvárni, hogy bármit, amit írok elhidd nekem.
Keress rá, a "centrális dogma" majd a "reverz traszkriptáz" kifejezésekre a neten. Vagy akár fordított sorrendben. Hidd el menni fog :-)
Azt azért remélem nem fogod utána állítani, hogy 1989 óta minden ezzel foglalkozó tudományos értekezés és eredmény tokkal vonóval hülyeség, és azok dacára vakhittel fogod állítani, hogy RNS márpedig nem íródhat át DNS-be, mert a Karikó szavait esetleg csak nem értő címszerkesztő ezt írta :-)
Csizmás Kond
@GeoCravker: Mielőtt elolvasnám, szerintem az az RNS vagy pontosabban az mRNS egy ha jól értettem koronavírus koronarészletét utánzó valami amit az oltóanyag által bevisznek a szervezetben nem örök, vagyis eltünik vagy mittudomhogy magyarázták és ezért lesz feltehetően szükséges hogy az oltást ismételni kell...tehát nem beépül nem válik a szervezetünké
Csizmás Kond
@Csizmás Kond: ...reverz transzkriptáz..." Temin már a 60-as évek elején felvetette, hogy egyes RNS-vírusok DNS-sé átírva beépülnek a gazdasejt genomjába,..."
Ha nem csal az emlékezetem a vakcina nem vírust tartalmaz hanem csak a koronájának egy lemásolt utánzott részét...
Csizmás Kond
@GeoCravker: ...az előbbit neked szántam...
GeoCravker
@Csizmás Kond: Nagyon leegyszerűsítve:A vírus funkciói:
1. bejutni a szervezetbe
2. túlélni a sejtek közti közlekedést;
3. bejutni egy sejtbe;
4. elérni, hogy a sejt sajátjaként fehérjét állítson elő róla.
5. Biztosítani a saját RNS újraírását, becsomagolni, majd a sejmemránon, vagy a sejt pusztulása révén angoilosan távozni;
A mRNS dolga:
1. a DNS-ről másolatot tartalmazva a sejtmagból eljutni a riboszómákig;
2. A riboszómák segítségével biztosítani a fejérje-szintézist a hordozott DNS-információ alapján
A mRNS-nek hívott vakcina dolga:
1. Bejutni a szervezetbe (emberi beavatkozással megoldva)
2. Túlélni a sejtek közti utat (oltástól célpontig)
3. Bejutni a sejtbe;
4. elérni, hogy a sejt sajátjaként fehérjét állítson elő róla.
5. biztosítani, hogy ez a fehérje kikerüljön a sejtfelszínre, vagy a sejt pusztulásával a sejtek közti űrbe, különben nem váltana ki immunválaszt.
A fentieket sem kell nekem elhinni természetesen. De ez egy egész jó összefoglaló az alapműködéséről: www.nature.com/articles/nrd.2017.243

Azonban, ha nem sikerül tényszerűen tényszerűen cáfolnod, akkor javaslom azon elgondolkodni, hogy az mRNS-nek hívott vakcina működése egy mesterséges vírushoz, vagy a tényleges mRNS-hez van-e közelebb.

Reverz transzkripció. Igen az első felvetés fél évszázados. Ha jobban utánaolvasol, akkor majd olvasni fogod, hogy a rákkeltő vírusokon kívül a sejt önerőből is tesz ilyesmiket, illetve a vírusokon kívül más is kiválthatja.

A kategórikus fogalmazás tehát hamis állítás a címben.
Csizmás Kond
@GeoCravker: Mongyuk ebbe én tovább nem akarok belebonyolódni mert így is sok, de azt továbbra is hiszem, hogy ez az egész oltási izé nem holmi déenesmegváltoztatásáról esetleg az emberiség megváltoztatásáról szó vagy kiirtásáról hanem a megjelenő vírus leküzdése érdekében...hogy később mi sül ki belőle azt fel sem foghatom de én az összeesküvési elméletekben nem hiszek. Az, hogy mindezt a megszámlálhatatlan sajtó miként tálalja az ismét nagyon nagy összevisszaságot tud okozni, de mindent nem kell sötéten látni mert az hamarább öl mint a vírus.
GeoCravker
@Csizmás Kond: " hogy ez az egész oltási izé nem holmi déenesmegváltoztatásáról esetleg az emberiség megváltoztatásáról szó vagy kiirtásáról hanem a megjelenő vírus leküzdése érdekében...hogy később mi sül ki belőle azt fel sem foghatom de én az összeesküvési elméletekben nem hiszek"
:-)
Itt egy kijelentésre reagáltam, amit a tudomány sokszor megcáfolt még mielőtt leírták volna.
A köz hülyének nézése tényszerű. Ettől még a vakcina biztos nem célzottan rákkeltő ágens :-) De ezt nem is állítottam
Csizmás Kond
@GeoCravker: Nem tudom melyik volt erősebb szándék, a hülyének nézés vagy a minél hamarábbi segítség ..de én mégis az utóbbira tippelnék.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.