David Julius és Ardem Parapoutian fájdalomkutatók kapták az elismerést.

A két tudós San Franciscóban Californiában a chili paprikában található csípősséget okozó kapszaicint, de pókok és skorpiók mérgét is felhasználta, hogy megértse az emberi testben a fájdalom érzésnek mechanizmusát. Leginkább az érdekelte őket, hogy miért érezzük a simogatást kellemesnek, más dolgokat pedig fájdalmasnak. Olyan fehérjék felé fordult a figyelmük, amelyek a hideg-meleg vagy szúrás érzését juttatják az agyba. Az ezekkel a TRP-receptoroknak nevezett fehérjékkel végzett kutatásokkal el tudták különíteni a hideg-meleg érzetet vagy a fájdalmat okozó folyamatokat az agyban, ami forradalmasíthatja a betegek kezelését és a fájdalomcsillapítást az orvostudományban.

Nem Karikó Katalin kapta a 2021-es orvosi Nobel-díjat

Fotó: MTI/Varga Szabolcs

A magyar kutatónő a kutatásokban résztvevő amerikai Drew Weissmannal együtt kapta volna meg az elismerést. A magyar kutatót és társát a módosított mRNS-t használó vakcinák kifejlesztésében elért eredményeik miatt jelölték. Karikó Katalin még a kémiai Nobel-díj odaítélésben is reménykedhet, bár nagyobb esélye kétségtelenül az orvosi díj megszerzésére volt. A kémiai Nobel-díj odaítélését két nap múlva, szerdán jelentik be.

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Peller Anikó
@Gizella: És azt tudtad, hogy az oltással csipet ültetnek beléd és az két hét alatt fejlődik ki benned? Aztán ha bekapcsol elkezd csipogni mint egy veréb, csip csiripp.

De még mindig jobb mintha cincogna.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Sámannus
@KisTehen: Hú te többet tudsz mint a bioccccság.!
Peller Anikó
@Pálinkás Pál: Nem kedves butapál, ezért a kamu kovid vaccina nem kapott. Katalin azért nem kapott mert álltak előtte a sorban.
Gazella
@Peller Anikó: nem chip van benne hanem méreg.. es kuss
Pálinkás Pál
@Peller Anikó: ez igaz...sokan állnak előtte a sorban...ha nem csinálják a covid-kamut...kutya se ismerné, csak a volt komcsi titkosszolgálat, mint fedett ügynököt.../ besúgót../
libellle
Nem is volt a listán. Egy találmányert nem kapnak kétszer Nobel-dijjat. A feltalálo az a BioNTech volt ök voltak a listán és ök sem kaptak. Frau Kariko az ö alkalmazottjuk aki "eladta" tudását a vállakozónak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.